Επενδύσεις

Αποτελέσματα και ξένες αγορές κρατάνε το δείκτη

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται εν μέσω αντικρουόμενων δημοσιευμάτων ως προς το χρονικό πέρας της συμφωνίας. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πάντως να απομακρύνεται εκ νέου το ορόσημο του επόμενου Eurogroup της 20ης Μαρτίου αφού από μέρα σε μέρα η ατζέντα ενημερώνεται με νέα δεδομένα ή με διαφοροποιήσεις ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ανεβάζοντας τον αριθμό των εκκρεμοτήτων για το κλείσιμο της συμφωνίας. 

Τα καλά νέα είναι ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη από την εκτέλεση του προϋπολογισμού ακόμα αντέχουν παρά την τρίμηνη παράταση και την αβεβαιότητα που σε κάποιο βαθμό έχει προκληθεί στην οικονομία. Τα κακά νέα είναι ότι ο βαθμός ευαισθησίας κυρίως του χρηματοοικονομικού κλάδου δεν έχει μεγάλα περιθώρια ανοχής, ήδη καταγράφονται εκροές καταθέσεων και νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων δανείων ενώ φαινόμενα επιβράδυνσης καταγράφονται και στις λιανικές πωλήσεις.

Το Χρηματιστήριο αυτή την περίοδο να φαίνεται κινείται περισσότερο στην λογική επιλεκτικών κινήσεων στα μεγάλα χαρτιά που διαμορφώνουν τον δείκτη και ως τώρα τα λίγα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί δεν έχουν προδώσει τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό το πάρτι συνεχίζεται, η ένταση της ανόδου είναι ισχυρή και η επέκταση της σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη έχει επηρεάσει πιθανότατα και την εγχώρια ψυχολογία λειτουργώντας ανασταλτικά στην διάθεση αποεπένδυσης ή περιορισμού του ρίσκου από κατοχύρωση κερδών. Η περίοδος των αποτελεσμάτων πιθανόν να δώσει νέα ερείσματα ενδιαφέροντος στους επενδυτές από την στιγμή που το θέμα της διαπραγμάτευσης έχει κολλήσει και η σχετική ειδησεογραφία έχει οδηγήσει σε κόπωση την επενδυτική κοινότητα.

Τεχνικά ο Γενικός ∆είκτης προσέγγισε τα “δύσκολα” σημεία αντίστασης των 660 μονάδων όπου στο πρόσφατο παρελθόν ανεπιτυχώς προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει. Η προοπτική μιας διάσπασης στην παρούσα φάση με χαμηλούς όγκους δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ωστόσο η μη ύπαρξη ικανής δύναμης πυρός από τους πωλητές περιορίζει το εύρος μια ενδεχόμενης διόρθωσης. 

Έχοντας διανύσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και με τους ταλαντωτές να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες η συνέχεια θα είναι μάλλον συσσωρευτική. Οι κινητοί μέσοι είναι στην ζώνη των 630 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί και το πλησιέστερο σημείο στήριξης της αγοράς. Στα επιμέρους διαγράμματα υπάρχει μια σχετική κόπωση καθώς οι μετοχές που οδήγησαν ως τώρα το ράλι δείχνουν σημάδια τεχνικής κόπωσης. Από το καλοκαίρι του 2016 ο Γενικός ∆είκτης εμφανίζει μια αργή πλαγιοανοδική πορεία, προσεκτικά δομημένη ώστε να μην τρομάζει αλλά ούτε και να ενθουσιάζει με τις όποιες ημερήσιες εξάρσεις καταγράφονται. 

Η μεγάλη εικόνα δείχνει συσσώρευση και αναμονή και η πιο ασφαλής ίσως τεχνική ένδειξη που διατηρεί ένα σχετικά ικανοποιητικό βαθμό αξιοπιστίας είναι ο κινητός μέσος των 200 ημερών οποίος παραμένει σταθερά ανοδικός από τον Οκτώβριο του 2016. Όσο διατηρείται αλώβητη η κομβική τιμή της αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης (600 μονάδες) θα ήταν παρακινδυνευμένη κάποια κατηγορηματική πρόβλεψη για αλλαγή της τάσης. Η επισήμανση αυτή γίνεται γιατί τα περιθώρια της διακύμανσης του Γενικού ∆είκτη έχουν περιοριστεί σημαντικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις. Αποκορύφωμα αυτού του φαινομένου ήταν η σταθεροποιητική συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης όπου το ημερήσιο εύρος ήταν μόλις 4 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu