Κάποιες πτήσεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής
Το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία, μετά την πυρκαγιά σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης που έκοψε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις του και είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο μεγαλύτερος αεροπορικός κόμβος της Ευρώπης και να προκληθεί χάος τις αερομεταφορές διεθνώς. Κάποιες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.
Η αναστολή της λειτουργίας του αεροδρομίου που εξυπηρετεί τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό επιβατών στον κόσμο είχε αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να αντιμετωπίσουν προβλήματα, με πάρα πολλούς να αναζητούν δωμάτια σε ξενοδοχεία ή θέσεις σε άλλες πτήσεις.
Το προσωπικό του αεροδρόμιου προσπαθούσε να προσφέρει βοήθεια στους επιβάτες που επηρεάστηκαν από την αναστολή λειτουργίας, ανέφερε εκπρόσωπος του Χίθροου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Παράγοντες του ταξιδιωτικού κλάδου, μπροστά στην προοπτική οικονομικού πλήγματος ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών και πιθανής διαμάχης για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, διατύπωσαν ερωτήματα για το πώς τόσο κρίσιμες υποδομές μπόρεσαν να καταρρεύσουν χωρίς εφεδρικά συστήματα.
Το αεροδρόμιο ήταν προγραμματισμένο να χειριστεί 1.351 πτήσεις χθες, με 291.000 επιβάτες, αλλά αεροσκάφη εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Ευρώπης, ενώ πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επέστρεψαν στο σημείο αναχώρησής τους.
Ειδικοί στον τομέα των αερομεταφορών παρατήρησαν ότι η τελευταία φορά που τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αντιμετώπισαν προβλήματα σε τόσο μεγάλη κλίμακα ήταν το 2010, όταν λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία περίπου 100.000 πτήσεις καθηλώθηκαν στο έδαφος.
Προειδοποίησαν επίσης ότι κάποιοι επιβάτες που αναγκάστηκαν να προσγειωθούν στην Ευρώπη ίσως υποχρεωθούν να μείνουν στους χώρους τράνζιτ καθώς δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να βγουν από το αεροδρόμιο.
Η αστυνομία γνωστοποίησε, έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, ότι οι αρχές δεν χειρίζονται το περιστατικό στον υποσταθμό ηλεκτροδότησης ως κάτι ύποπτο, αν και οι έρευνες συνεχίζονται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Γερμανία κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στο Νότιο Σουδάν
- Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Νέο Μεξικό
- Δεύτερος ο Καραλής στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στην Κϊνα
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη είναι έτοιμη να υποδεχθεί επισκέπτες
- Παράταση έως 31 Μαρτίου των εγγραφών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά
- Εκπαίδευση: 2 Μαΐου η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά και 3 Μαΐου οι εξετάσεις για τα πρότυπα σχολεία
- Σπείρα διακινούσε παράνομα μετανάστες – Πάνω από 3.000.000 ευρώ η λεία της
- 25η Μαρτίου: Στις 11:00 η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις