Ελλάδα

Από το 2014 μέχρι σήμερα με πιστοποίηση του ΙΣΑ έχουν φύγει 12.163 γιατροί στο εξωτερικό

Financialreport.gr

Πρόκειται για γιατρούς που τους χορήγησε πιστοποιητικό ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών - Αγγλία, Κύπρος, Γερμανία και Γαλλία, οι χώρες στις οποίες προτιμούν να εργαστούν

Από την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης των γιατρών προς άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται και σήμερα λόγω των χαμηλών απολαβών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και των συνθηκών υπερεργασίας ελλείψει προσωπικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που χορηγεί στους γιατρούς πιστοποιητικά για να εργαστούν στο εξωτερικό, από το 2014 έως και τον Μάρτιο του 2025 δόθηκαν 12.163 πιστοποιητικά.

Ο αριθμός είναι ένα μέρος του συνόλου των γιατρών που μετακινήθηκαν προς άλλες χώρες την τελευταία δεκαετία, αλλά είναι ένα ισχυρό δείγμα από τον μεγαλύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας. Ενδεικτικό της απουσίας φρένου στην έξοδο αυτή των γιατρών, είναι και η προκήρυξη μόλις 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών, από το υπ. Υγείας, που κατά πάσα πιθανότητα θα βρει από μηδενική έως ελάχιστη αποδοχή και εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Πρώτη σε προτίμηση είναι η Αγγλία με συνολικά 5.362 γιατρούς να μετακινούνται το εν λόγω χρονικό διάστημα. Εξ αυτών οι 3.587 ειδικευμένοι και οι 1.775 ανειδίκευτοι.

Ακολουθεί η Κύπρος στην οποία μετανάστευσαν συνολικά 1.369 γιατροί, από τους οποίους 1.121 ειδικευμένοι και 248 ανειδίκευτοι.

Τη Γερμανία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχουν προτιμήσει περισσότερο ανειδίκευτοι γιατροί (593 σε σύνολο 927 που μετακινήθηκαν από το 2014 έως και το τέλος Μαρτίου του 2025).

Η Γαλλία είναι η τέταρτη κατά σειρά προτίμησης χώρα, με 856 γιατρούς να έχουν πάει, από τους οποίους οι 785 ειδικευμένοι και οι 71 ανειδίκευτοι. Επίσης, οι λειτουργοί του Ιπποκράτη… ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης και στην Ελβετία – έχουν μετακινηθεί 632 γιατροί, από τους οποίους οι 333 ειδικευμένοι.

Εκτός από τις χώρες της Ευρώπης που, όπως είναι λογικό, προτιμούν να ζουν και να εργάζονται οι Έλληνες γιατροί, αρκετοί έχουν φύγει και προς άλλες ηπείρους. Ενδεικτικά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πήγαν μόνιμα 321 γιατροί, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι την τρέχουσα χρονιά (μετακινήθηκαν 299 ειδικευμένοι γιατροί). Επίσης, 4 γιατροί έχουν πάει στη Νέα Ζηλανδία, 8 στη Νότια Αφρική, 13 στο Ντουμπάι και 183 στη Σαουδική Αραβία, από τους οποίους οι 181 έχουν φύγει εφέτος.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, από το 2014 έως και περίπου το τέλος Μαρτίου του 2025, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα από χώρες του εξωτερικού 772 γιατροί, όπως προκύπτει από τις εγγραφές του ΙΣΑ. Το 65% αυτών των γιατρών εξέδωσαν εισιτήριο επιστροφής για την Ελλάδα από το 2019 και μετά, χρονιές που η χώρα βγήκε από την πολυετή οικονομική κρίση. Ειδικά το 2021 έτος που η πανδημία του κορονοϊού συνέχιζε, στην Αθήνα επέστρεψαν 123 γιατροί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), τον Μάρτιο του 2025 συνταξιοδοτήθηκαν 10 γιατροί και παραιτήθηκαν 45, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Επιμελητές Α΄και Β΄, γεγονός που δείχνει ότι τα νοσοκομεία όχι μόνο χάνουν ιατρικό προσωπικό, αλλά χάνουν και τους νέους και παραγωγικούς γιατρούς.

Υπ. Υγείας: Προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπεγράφη η απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr ξεκινά στις 7/05/2025 και ώρα 12:00 και λήγει στις 23/05/2025 και ώρα 12:00.

«Προχωράμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, στην προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη στρατηγική μας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Για την κατανομή των θέσεων λήφθηκαν υπόψη οι ελλείψεις και οι ανάγκες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγειονομικών δομών επιδιώκοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, σημείωσε ο υπουργός.

«Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για τις άγονες περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις στις περιοχές αυτές. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο ΕΣΥ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών της περιφέρειας. «Επιδιώκουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η ορθολογική κατανομή του ιατρικού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα θεσμικά και οικονομικά κίνητρα που έχουμε θεσπίσει, στοχεύει στην προσέλκυση νέων ιατρών και στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των νοσοκομείων της χώρας. Πιστεύουμε ότι μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και έργα οικοδομούμε το νέο ΕΣΥ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική τους κάλυψη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η διαμόρφωση των θέσεων έγινε έπειτα από επεξεργασία των αιτημάτων των νοσοκομείων, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους, καθώς επίσης και το σύνολο των ήδη υπηρετούντων ιατρών, μόνιμων και επικουρικών στις οικείες ειδικότητες, συμπλήρωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη. «Μέριμνά μας, όπως πάντα, είναι η ορθολογική κατανομή του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, με γνώμονα την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την αποτελεσματική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας. Επίσης, λήφθηκαν υπόψη οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του ν. 5063/2023 (Α΄ 184). Οι 476 θέσεις από τις 530 αφορούν σε νοσοκομεία της περιφέρειας και ευελπιστούμε ότι τόσο οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις μας για την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, όσο και τα οικονομικά και θεσμικά κίνητρα που έχουν θεσπιστεί θα συμβάλουν, ώστε να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον για την κάλυψή τους», κατέληξε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu