Η Ελλάδα θα καθυστερήσει μερικούς μήνες να εφαρμόσει την σχετική νομοθεσία
Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες υπόκεινται από τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2024 σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για πρώτη φορά, καθώς ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας που έχουν κάνει 140 χώρες. Ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχουν ήδη υιοθετήσει τη σχετική συμφωνία για να κλείσουν τα κραυγαλέα παραθυράκια στο διεθνές σύστημαεφαρμόζοντας έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% στα εταιρικά κέρδη.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εάν το κέρδος μιας πολυεθνικής φορολογείται κάτω από αυτόν τον συντελεστή σε μια χώρα, οι άλλες χώρες θα μπορούν να χρεώνουν μια συμπληρωματική εισφορά. Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος οδήγησε τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμά ότι θα αυξήσει τα ετήσια φορολογικά έσοδα έως και 9% ή 220 δισ. δολάρια παγκοσμίως.
Οι πρώτες χώρες που που εφαρμόζουν τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο από τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν χώρες της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Οι κανόνες θα ισχύουν για πολυεθνικές εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα συμμετάσχουν πολλές χώρες που θεωρούνται από καιρό καταφύγια για τις πολυεθνικές, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Μπαρμπάντος, που προηγουμένως είχαν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 5,5%.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν θεσπίσει νομοθεσία για να το κάνουν ακόμη, παρά το γεγονός ότι υποστήριξαν τη συμφωνία το 2021.
Η συμφωνία αυτή εποπτεύεται από τον ΟΟΣΑ και στοχεύει να πείσει τις πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους όπου δραστηριοποιούνται, ενώ η δεύτερη καθιερώνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου.
Οι κανόνες σημαίνουν ότι από τη στιγμή που ορισμένες χώρες εισαγάγουν τον παγκόσμιο συντελεστή, άλλες χώρες έχουν κίνητρο να το κάνουν, διότι διαφορετικά, τα συμμετέχοντα κράτη μπορούν να εισπράξουν φόρο σε βάρος τους.
Η Ελλάδα
Στην Ελλάδα θα καθυστερήσουμε μερικούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του πρώτου διμήνου του 2024 να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο φορολόγησης με τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% σε μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Από την εφαρμογή του ελάχιστου συντελεστή στη χώρα μας και διεθνώς, εξαιρούνται:
- Οι κρατικές οντότητες
- Οι διεθνείς οργανισμοί
- Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
- Οργανισμοί και φορείς επενδύσεων (συμπεριλαμβανόμενων επενδύσεων σε ακίνητα) που αποτελούν την τελική μητρική οντότητα ενός ομίλου)
- Τα συνταξιοδοτικά ταμεία
- Το διεθνές ναυτιλιακό εισόδημα
- Η θυγατρική εταιρεία πολυεθνικού ή ημεδαπού ομίλου με ετήσια ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10 εκατ. ευρώ και ετήσια κέρδη προ φόρων κάτω των 1 εκατ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
- Μητσοτάκης στο συνέδριο της νεολαίας του ΕΛΚ: «Η Ευρώπη πρέπει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ»
- Ο Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές με Φιντάν
- ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο Προϋπολογισμό
- ΠΟΥ: 226 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου στο Λίβανο
- Επίδομα παιδιού: Πότε θα λάβουν χρήματα οι δικαιούχοι για την 5η και την 6η δόση
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις