Διεθνή

Απειλές ΗΠΑ για στρατιωτική δράση, αν η Κίνα αποκτήσει βάση στα Νησιά Σολομώντα

Ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό αρνήθηκε να αποκλείσει στρατιωτική δράση κατά των Νήσων Σολομώντα, εάν επιτρέψουν στην Κίνα να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση εκεί, λέγοντας ότι η συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών παρουσιάζει «δυνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια» για τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο πρεσβευτής Ντάνιελ Κράιτενμπρινκ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ασίας και Ειρηνικού, ήταν μέρος αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ στη χώρα του Ειρηνικού την περασμένη εβδομάδα.

Είπε ότι η ομάδα των ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβανόταν επίσης ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις υποθέσεις Ινδο-Ειρηνικού Κερτ Κάμπελ, είχε μια «εποικοδομητική και ειλικρινή» συνάντηση 90 λεπτών με τον πρωθυπουργό Μανασέ Σογκαβάρε, στην οποία η ομάδα των ΗΠΑ εξήγησε τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας με την Κίνα.

«Θέλαμε να περιγράψουμε για τους φίλους μας στα Νησιά Σολομώντα ποιες είναι οι ανησυχίες μας», είπε ο Κράιτενμπρινκ. «Ο πρωθυπουργός Sogavare ανέφερε ότι κατά την άποψη των Νήσων Σολομώντος, η συμφωνία που έχουν συνάψει έχει αποκλειστικά εσωτερικές επιπτώσεις. Αλλά έχουμε καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην περιφερειακή ασφάλεια όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά για τους συμμάχους και τους εταίρους σε όλη την περιοχή».

Την Τρίτη, ο Κράιτενμπρινκ επανέλαβε την προθυμία των ΗΠΑ να δράσουν στην περιοχή, εάν δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση από την Κίνα.

«Φυσικά, σεβόμαστε την κυριαρχία των Νήσων Σολομώντα, αλλά θέλαμε επίσης να τους ενημερώσουμε ότι εάν λαμβάνονταν μέτρα για τη δημιουργία μιας de facto μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης, τότε θα είχαμε σημαντικές ανησυχίες και πολύ φυσικά θα απαντούσαμε σε αυτές τις ανησυχίες», είπε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτή η απάντηση, είπε: «Κοιτάξτε, δεν πρόκειται να κάνω εικασίες και δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για το τι μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τέτοια κατάσταση».

Σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα απαντούσαν ανάλογα», εάν επιτρεπόταν στην Κίνα να εγκαταστήσει μακροπρόθεσμη παρουσία στα νησιά, ενώ σημείωσε τις διαβεβαιώσεις του Sogavare ότι δεν είχε πρόθεση να επιτρέψει μια στρατιωτική βάση.

Η ρητορική κλιμακώθηκε μετά τη δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είπε ότι η Αυστραλία έχει «την ίδια κόκκινη γραμμή» με τις ΗΠΑ, όταν πρόκειται για την εμπλοκή της Κίνας στα Νησιά Σολομώντα ενώ ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον φέρεται να δηλώνει: «Η Αυστραλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα είναι «σε μια πολύ εσκεμμένη πορεία αυτή τη στιγμή».

Ο Κράιτενμπρινκ σημείωσε επίσης τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να έχουμε κατά νου ότι γνωρίζουμε ότι η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) επιδιώκει να δημιουργήσει μια πιο ισχυρή υπερπόντια υλικοτεχνική υποστήριξη και βασική υποδομή, που θα επέτρεπε στον PLA [Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός] να προβάλει και να διατηρήσει τη στρατιωτική ισχύ σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Θέλαμε λοιπόν να κάνουμε αυτή την ειλικρινή συζήτηση με τους φίλους μας στα Νησιά Σολομώντα. Περιγράψαμε τις ανησυχίες μας… και έχουμε υποδείξει ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μαζί τους στο μέλλον».

Το κείμενο της συμφωνίας για την ασφάλεια που υπεγράφη από την Κίνα και τα Νησιά Σολομώντα είναι μυστικό, αν και οι βουλευτές των Νήσων ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να το δημοσιοποιήσει.

Ωστόσο, ένα προσχέδιο της συμφωνίας διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα και περιείχε διατάξεις που επιτρέπουν στην Κίνα να «πραγματοποιεί επισκέψεις πλοίων, να πραγματοποιεί υλικοτεχνική αναπλήρωση και να έχει ενδιάμεσο σταθμό και μετάβαση στα νησιά Σολομώντα».

Ο Κράιτενμπρινκ είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν ασχολούνται με το να ζητούν από τις χώρες να επιλέξουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ή οποιουδήποτε άλλου». Αλλά ότι ενδιαφέρονται να προωθήσουν «ένα προληπτικό όραμα για τα κοινά συμφέροντα και τις αρχές που πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους φίλους μας σε όλη την περιοχή».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu