Η τελευταία έκδοση δεκαετών ομολόγων το 2021 από την Ελλάδα ήταν στις 27 Ιανουαρίου, με επιτόκιο 0,81% συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ. Στις 8 Ιουνίου είχε ανοίξει εκ νέου την εν λόγω έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ, που άντλησε άλλα 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο επανέκδοσης στο 0,89%.
Οι δύο εκδόσεις είχαν περιθώριο (spread) 135 μονάδες βάσης και 113 μονάδες βάσης με το αντίστοιχο γερμανικό 10ετές (bunds). Οι δύο εκδόσεις είχαν προσεγγίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από τους θεσμικούς επενδυτές και οι προσφορές των δύο εκδόσεων είχαν αθροιστικά προσεγγίσει τα 59 δισ. ευρώ, με περίπου 10 φορές υπερκάλυψη. Η επανέκδοση του Ιουνίου ήταν η πλέον επιτυχημένη έκδοση σε όρους ελκυστικότητας, αφού είχε υπερκαλυφθεί κατά 12 φορές.
Τώρα ωστόσο οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Το βιβλίο για το ελληνικό ομόλογο άνοιξε και η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώνεται στο mid swap συν 145 μονάδες βάσης ή περίπου στο 1,89%.
Η κατάσταση στην αγορά – Σε υψηλό διετίας οι αποδόσεις των ομολόγων
Αυτή την περίοδο, η τρέχουσα απόδοση του 10ετους τίτλου προσεγγίζει το 1,6% και βρίσκεται υψηλότερα κατά 60 μονάδες βάσης σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1%.
Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των αποφάσεων της Fed, βρίσκονται πολύ υψηλότερα. Η ελληνική δεκαετία είναι σχεδόν 92 μονάδες βάσης υψηλότερα από πέρυσι, ενώ από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί περισσότερο από 25 μονάδες βάσης.
Αυξήσεις σημειώνονται ωστόσο στις αποδόσεις και των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές τίτλων και καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας, αν και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα φέτος θεωρούνται απίθανη εξέλιξη.
Η μεγάλη διαφορά που επηρεάζει και τις εγχώριες αποδόσεις είναι οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων (bunds), που οι αποδόσεις τους, οι οποίες ήταν έντονα αρνητικές πέρυσι τέτοιο καιρό, πλέον έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν τον Μάιο του 2019. Η επάνοδος των γερμανικών ομολόγων σε θετικό έδαφος θα είναι ορόσημο που επηρεάζει τις αποδόσεις στην Ευρώπη.
Η κατάσταση είναι, ωστόσο, κοινή σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αφού οι αποδόσεις των τίτλων δεκαετούς διάρκειας έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά από τις αρχές του έτους σε όλες τις χώρες. Οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών έχουν προσεγγίσει το 1,4% και των πορτογαλικών και ισπανικών κινούνται στο 0,6% και 0,68%, αντίστοιχα, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν τα ελληνικά ομόλογα πριν από μερικούς μήνες.
Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
H Citigroup είχε ήδη εκτιμήσει ότι εντός του Ιανουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέδιδε νέο 10ετές για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ δεύτερη έξοδος θα ακολουθήσει τον Μάρτιο με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2021, για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα, η γαλλική Société Générale, η οποία είναι μέρος της ομάδας έκδοσης του νέου ομολόγου, αν και είχε επίσης προβλέψει ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές τον Ιανουάριο, πόνταρε ότι το kick-off στις αγορές θα ήταν με έκδοση 15 ή 20 ετών, ύψους 3 δισ. ευρώ και έπειτα θα ακολουθούσε η έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας
Η αξιολόγηση της χώρας από τη Standard & Poor’s είναι ΒΒ και απέχει δύο βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα. Η JP Morgan πρόσφατα εκτίμησε ότι η πιθανότητα αναβάθμισης είναι στο 75%, αφού και οι προοπτικές είναι θετικές. H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2021 στη βαθμίδα ΒΒ από ΒΒ-.
H Moody’s τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα Ba3 με θετικές προοπτικές, αλλά τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. Η πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s είναι της τάξεως του 90%, σύμφωνα με την JP Morgan.
H Morningstar DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση με θετικές προοπτικές με τη Standard & Poor’s και η πιθανότητα αναβάθμισης είναι 75%. H Morningstar DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο του 2021 στη βαθμίδα ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές.
Τέλος, η Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με θετικές προοπτικές και η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία φέτος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πράσινο φως στην εξαγορά του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens από την Blackstone Inc
- Μπόινγκ 787: Πήρε φωτιά ο κινητήρας του και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Ρώμης
- Κασσελάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Προσφεύγει και αυτός στη Δικαιοσύνη κατά «συκοφαντών» και «λασπολόγων» για το πόθεν έσχες
- SKY express: 7 νέους προορισμούς και νέα αεροσκάφη
- Απεχθής λέξη ο ΣΥΡΙΖΑ για το 98% του κόσμου
- Κώστας Τσουκαλάς (ΠΑΣΟΚ): Είμαστε defacto αντιπολίτευση
- ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη: Προσφεύγει για «ψευδές» πόθεν έσχες
- Σούπερ μάρκετ: Επιστροφή στα ταμπελάκια με μειώσεις τιμών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις