Διεθνή

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία

O Φρίντριχ Μερτς επικεφαλής του κόμματος της Χριστιανικής Ένωσης αναμένεται να είναι ο επόμενος καγκελάριος.

Πιθανότερο σενάριο η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 οι Γερμανοί για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, μετά την διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού τον περασμένο Νοέμβριο και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Στις σημερινές εκλογές συνολικά 29 κόμματα διεκδικούν την ψήφο 59,2 εκατ. πολιτών.

Ένας στους πέντε δηλαδή περίπου το 20% των ψηφοφόρων θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ποιο κόμμα θα επιλέξουν. Είναι και αυτό ένα δείγμα της αβεβαιότητας και της ρευστότητας του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς θα είναι πρώτο κόμμα. Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η άνοδος του ακροδεξιού AfD το οποίο φαίνεται να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων. Τρίτοι προβλέπεται να είναι οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολάφ Σολτς.

Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα κατορθώσουν τελικά να βρεθούν στην επόμενη Βουλή.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 ώρα Ελλάδας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu