Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως προς το παρόν δεν χρειάζονται οι καταναλωτές επιδοτήσεις. Έτσι κι εγώ, δεν ανησυχώ για τους καταναλωτές αλλά για το κόμμα, που έχει ελλείμματα και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε την τράπεζα
Μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για ομολοποίηση της αγοράς ενέργειας, χθες ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που έκανε το δικό του σχόλιο, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή για λιανική και καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις.
Βεβαίως και οι δύο έπεσαν έξω, αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου διαμορφώθηκε ακόμα πιο ψηλά από τις προηγούμενες ημέρες, ξεπερνώντας τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Η τιμή συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 218,77 ευρώ αρκετά υψηλότερα από τη μέγιστη μέχρι τώρα τιμή του 2024, που ήταν τα 191,13 ευρώ η μεγαβατώρα τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024.
Το χειρότερο νέο είναι ότι οι διακυμάνσεις της τιμής σημείωσαν νέα άνοδο. Οι ακραίες τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν τα 759,92 ευρώ η μεγαβατώρα και η ελάχιστη τα 72,11 ευρώ, δηλαδή διακύμανση της τάξης των 687,81 ευρώ.
Και εάν η κυβέρνηση ανησύχησε με τις διακυμάνσεις της τάξης των 400-500 ευρώ, το ερώτημα είναι τί θα πράξει τώρα που σχεδόν προσέγγισαν τα 700 ευρώ;
Ο Παύλος Μαρινάκης μάλιστα έκανε την παραπάνω δήλωση, λέγοντας τη μισή αλήθεια ότι κατά το διάστημα Ιανουαρίου -Ιουνίου 2024 οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε επίπεδα προ κρίσεως.
Η πλήρης αλήθεια είναι ότι μετά το Μάιο οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί. Μάλιστα τα πράσινα τιμολόγια του Ιουλίου των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μέση τιμή 0,166 λεπτά η κιλοβατώρα ή 39% με 52% υψηλότερα από τα 0,11 και 12 ευρώ αντίστοιχα, που, οι καταναλωτές πλήρωναν προ κρίσεως.
Μία άλλη αλήθεια είναι ότι όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή του Ιουνίου ανήλθε στα 98,9 ευρώ η μεγαβατώρα, η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια διαμορφώθηκε σε 16,66 ευρώ η κιλοβατώρα.
Μέχρι τώρα τον Ιούλιο, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ανέλθει στα 132 ευρώ η μεγαβατώρα ή αύξηση 33% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Συνεπώς, ακόμα κι αν υποχωρήσει η τιμή υποχωρήσει στη χονδρεμπορική αγορά από τα τρέχοντα πολύ υψηλά επίπεδα των 190-218 ευρώ, τότε οι καταναλωτές θα πληρώσουν τον Αύγουστο πάνω-κάτω 0,22 ευρώ την κιλοβατώρα. Αν δεν κάνουμε λάθος υπουργέ μου αυτές τις τιμές δεν πλήρωνε ο καταναλωτής ούτε την περίοδο της κρίσης…
Προσωπικά δεν στενοχωριέμαι για τον Παύλο Μαρινάκη, που προφανώς έχει τα χρήματα για να πληρώσει το ρεύμα. Αυτό που με ανησυχεί είναι το κυβερνών κόμμα. Με τόσα χρέη και κάθε χρόνο έλλειμμα, αναρωτιέμαι «πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς», Παύλο; Αλλά εσύ ξέχασα δεν είσαι στο κόμμα (σ.σ. ο ίδιος έχει πει ότι είναι στην Κυβέρνηση και όχι στο κόμμα).
Εκτός αν το κόμμα κάνει ρύθμιση όπως έχει με την τράπεζα (Τράπεζα Πειραιώς), με τα δανεικά κι αγύριστα, που πρέπει να είναι η μόνη τράπεζα παγκοσμίως που μετά την κρίση αφήνει ένα χρέος να διογκώνεται μόνο και μόνο από τους τόκους…
Χρήστος Ιωάννου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σταϊκούρας: Στα 0,60 λεπτά το εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις