Νέα

Ανέστειλαν την αποχή οι συμβολαιογράφοι

Η αποχή από τα καθήκοντά τους ίσχυσε μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου

Η Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων με ποσοστό 87% διέκοψε τις κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει τους περασμένους μήνες μετά απο σχετική εισήγηση του προέδρου τους Γιώργου Ρούσκα.

Είχε προηγηθεί αναλυτική παρουσίαση του “ψηφιακού συμβολαίου” απο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους Αθηνών Θεσσαλονίκης στις 2 και 3 Ιανουαρίου οπότε λύθηκαν οι όποιες απορίες

Οι συμβολαιογράφοι είχαν κατέλθει σε αποχή απο τα καθήκοντα τους τουλάχιστον μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, προκαλώντας ουσιαστικά έμφραγμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλες διαδικασίες που παραδοσιακά γίνονται, κατα χιλιάδες, στο κλείσιμο κάθε χρόνου. Βασικό θέμα τους είναι το αποκαλούμενο ψηφιακό συμβόλαιο και άλλες αλλαγές που φέρνει το Υπουρτγείο Ψηφιακής διακυβέρνησης. Ειχαν πάντως προαναγγείλει πως θα επανεξετάσουν τη στάση τους ανάλογα με τις εξελίξεις . Αυτόι είχε καταγραφεί στην Γενική Συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς- Αιγαίου & Δωδεκανήσου.

Έτσι δίνεται το “πράσινο φως” για χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία από την 1 Ιανουαρίου. Να υπενθυμίσουμε ότι όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν το Φάκελο Μεταβίβασης μέσω του https://akinita.gov.gr θα λαμβάνουν μεταγραφή (ή δικαιολογημένη απόρριψη) εντός μίας εργάσιμης ημέρας αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη “μεταγραφή σε μια ημέρα” είναι, πρώτον, να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και δεύτερον, τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική/χρεωστική κάρτα.

Τα γραφειοκρατικά βήματα μειώνονται αισθητά με τη χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης αφού καταργούνται 4 δικαιολογητικά:

1. Το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ

2. Η έκδοση ΑΚΔ (Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος)

3. Η αίτηση προς καταχώριση

4. Η περίληψη συμβολαίου

Καταργείται επίσης και η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικά Γραφεία για όσους κάνουν χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης.

Τονίζεται τέλος, ότι ο Κωδικός Αριθμός ακινήτου (ΚΑΕΚ) “κλειδώνει” για όσο διαρκεί η συναλλαγή ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu