Public Eye

Ανεμομαζώματα…

Τι θα γίνει με την ανακύκλωση ανεμογεννητριών; Φαντάζει… ρητορικό το ερώτημα, καθώς κανένας φορές στην Ελλάδα δεν ασχολείται, ενώ αντίθετα η προβολή στις «επενδύσεις» ΑΠΕ είναι σαρωτική.

Καθώς γερνούν τα πρώτα αιολικά έργα, στο επίκεντρο του προβληματισμού θα έπρεπε να είναι η ανακύκλωση των ανεμογεννητριών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ 542 έργα ΑΠΕ είναι σε λειτουργία πάνω από 15 χρόνια.

Είναι 96 αιολικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 1056MW, που αποτελούνται 1.060 ανεμογεννήτριες.

Επίσης, 81 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 157MW, που αποτελούνται από 120 στροβίλους και 358 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Τα παραπάνω θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.

«Το 85-90% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνεται αποτελεσματικά μετά το πέρας της διάρκεια ζωής», επεσήμανε προ ημερών, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου μιλώντας στην Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με θέμα «Ανακύκλωση Ενεργειακών Υποδομών».

Επίσης τόνισε ότι όλα τα υλικά διαχειρίζονται / ανακυκλώνονται κατά τη νομοθεσία από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες, ενώ  πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια λόγω των συνθετικών υλικών (composite materials).

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας των Συνθετικών Υλικών (EuCIA), μέχρι το 2025, ο αιολικός κλάδος – παρά την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια – θα είναι υπεύθυνος μόνο για το 10% των συνθετικών αποβλήτων παγκοσμίως.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συνθετικών υλικών θα προέρχεται από τον κτηριακό τομέα και από τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές συσκευές. Παρόλο που το ποσοστό αυτό είναι σχετικά μικρό, ο αιολικός κλάδος επιδιώκει να φτάσει στο 100% την ανακύκλωση και γίνονται όντως προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ήδη οι κατασκευάστριες εταιρείες ανεμογεννητριών έχουν σχεδιάσει λύσεις μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων σε δύο μέτωπα: α) την ανάπτυξη νέων τεχνικών για την ανακύκλωση των υφιστάμενων  πτερυγίων και  β) την ανάπτυξη νέων υλικών ώστε τα νέα πτερύγια να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα με εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο.

Πάντως, δεν ξεκινάς μια «κούρσα» επενδύσεων και επιχορηγήσεων εις το όνομα του «πράσινου πλανήτη», χωρίς τουλάχιστον ταυτόχρονα να μην έχεις λύσει τη διαχείριση των… «πράσινων σκουπιδιών» του.

Πως το λέει ο θυμόσοφος λαός; Ανεμομαζώματα , διαβολοσκορπίσματα…

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu