Πρόσωπα

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Η κυβέρνηση και το υπ. Προστασίας του Πολίτη ξέρουν να λύνουν «γόρδιους δεσμούς»

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος στο γραφείο του.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, μιλά στο Financial Report και στον Μάριο Αϋφαντή για το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και απαντά σε όλα τα επίκαιρα θέματα ασφάλειας που απασχολούν τους πολίτες

Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε πως τη θέση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Με την απόφασή του αυτή, ο Πρωθυπουργός, άλλαξε την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενός πολύ κρίσιμου και στρεσογόνου υπουργείου που αφορά άμεσα στην ασφάλεια των πολιτών, η οποία δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για καμία κυβέρνηση. Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος κλήθηκε να αναλάβει καθήκοντα σε ένα κομβικό υπουργείο τη στιγμή που ζητήματα όπως η οπαδική βία, η αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας και η εγκληματικότητα αποτελούν ανησυχίες των πολιτών και η κυβέρνηση καλείται να τα αντιμετωπίσει.

Ερ. Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων ανά τη χώρα έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την κατάσταση στα γήπεδα και ζητάνε την απεμπλοκή τους, τι απαντάτε;

Απ. «Καταρχάς πρέπει να πούμε, ότι η οπαδική βία αποτελεί ένα κοινωνικό ζήτημα, που στιγματίζει εδώ και δεκαετίες τον ελληνικό αθλητισμό. Φαίνεται ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που δεν σχετίζονται αναγκαστικά με το ποδόσφαιρο, αλλά αποτελούν εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες προσπαθούν να συνδεθούν με τον αθλητισμό και να καλυφθούν πίσω από τον μανδύα του, με αποτέλεσμα να εκδηλώνουν εγκληματικές συμπεριφορές και εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η αστυνομία έχει καθήκον να εξιχνιάσει όλα αυτά τα εγκλήματα. Δική μας πάγια θέση είναι πράγματι, ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στα γήπεδα και ότι ήρθε η στιγμή, όπως συμβαίνει σε προηγμένα Ευρωπαϊκά κράτη, οι ίδιες οι ομάδες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, με στόχο την απρόσκοπτη διεξαγωγή μίας αθλητικής αναμέτρησης. Όπως και να έχει, από την πλευρά της η αστυνομία θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εφαρμόζοντας το νόμο και εξασφαλίζοντας την ευταξία όπου και όταν χρειάζεται. Θέλουμε, ο κάθε φίλαθλος να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής πηγαίνοντας στο γήπεδο με τα παιδιά του και να απολαμβάνουν ένα αθλητικό γεγονός. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.»

Ερ. Πόσοι σύνδεσμοι οπαδών έχουν κλείσει; Θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει έναν σύνδεσμο ανά ΠΑΕ;

Απ. «Ήδη εφαρμόζεται ο νόμος και έχουν κλείσει όσοι σύνδεσμοι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και μιλάει για έναν σύνδεσμο ανά ΠΑΕ. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια και κάθε λέσχη – σύνδεσμος που δεν είναι ο νόμιμος ανά ΠΑΕ, θα κλείνει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Μία από τις βασικές αιτίες που επί δεκαετίες δεν υπήρχε πρόοδος και σε ζητήματα που άπτονται της οπαδικής βίας και εν γένει του αθλητισμού στην χώρα μας, ήταν η πλημμελής εφαρμογή του νόμου. Αυτό εδώ τελειώνει. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, έχει κάνει καθοριστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας τα τελευταία 4,5 χρόνια, με πιο πρόσφατη το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται, με μία σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα. Ο νόμος θα εφαρμοστεί σε κάθε του σημείο, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση και σε αυτό είμαστε κάθετοι.»

Ερ. Υπάρχει αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας; Πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ. την αύξηση των τρομοκρατικών χτυπημάτων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα;

Απ. «Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν φόβο και αστάθεια, μέσα από τρομοκρατικά χτυπήματα. Να ξέρουν όμως, ότι δείχνουμε μηδενική ανοχή στην ανομία και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να αναβιώσουν τέτοια φαινόμενα. Η Ελληνική Αστυνομία μελετά και αξιολογεί πολύ προσεχτικά, όλες τις πληροφορίες με τα μέσα που διαθέτει, για να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, στην πλήρη εξιχνίαση των τελευταίων τρομοκρατικών υποθέσεων, και να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στην Δικαιοσύνη. Απέναντι σε φαινόμενα που «πλήγωσαν» επί δεκαετίες την Ελλάδα μέσα από έναν κύκλο αίματος θα είμαστε αμείλικτοι, ενώ ήδη εφαρμόζουμε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποτροπής και αντιμετώπισής τους. Ενισχύουμε την αστυνόμευση με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στα σημεία, ενώ επιστρέφουν στελέχη σε μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Οι τρομοκράτες, μέσω του τρόπου γραφής και της δράσης τους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, αλλά κάθε φορά που το κάνουν, στο τέλος, θα βρίσκονται στη φυλακή. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει όλα εκείνα τα άξια στελέχη, για να ξετυλίξουν τον «Μίτο της Αριάδνης» σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως έγινε με μεγάλες επιτυχίες και σε άλλες «σκοτεινές» υποθέσεις στο παρελθόν. Έχει αποδείξει και το τελευταίο διάστημα, ότι ξέρει να εξιχνιάζει υποθέσεις και να κάνει συλλήψεις.»

«Θα κάνουμε τα πάντα, για να επιστρέψει το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές. Τα οφείλουμε στους πολίτες»

Ερ. Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τους χρήστες ναρκωτικών στην οδό Σατωβριάνδου και γενικότερα στους «δρόμους πίσω από την Ομόνοια», η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη για τους πολίτες, τι έχει κάνει η κυβέρνηση και τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να περιορίσει την παραβατικότητα που λαμβάνει χώρα σε αυτές τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας;

Απ. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι η ίδια σε σχέση με το 2019. Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες πρέπει να είναι ακόμη πιο εντατικές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας σε όλους, γι’ αυτό οι περιπολίες ήδη ενισχύθηκαν. Έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αστυνόμευσης και οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. σε καθημερινή βάση το επιβεβαιώνουν. Ασφάλεια για εμάς, σημαίνει Δημοκρατία. Ακούμε τους πολίτες, αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και εφαρμόζουμε μία ολιστική πολιτική, που βάζει στο επίκεντρο την ασφαλή καθημερινότητα του πολίτη στις γειτονιές, και ενισχύει διαρκώς τον ρόλο του αστυνομικού.»

Ερ. Έχει αυξηθεί η παρουσία των αστυνομικών στους δρόμους και στα αστυνομικά τμήματα;

Απ. «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ομάδες ΟΠΚΕ με επιπλέον 260 αστυνομικούς στην Αττική, έτσι ώστε να πολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα. Τα Αστυνομικά Τμήματα της Γ.Α.Δ. Αττικής έχουν ενισχυθεί με 350 αστυνομικούς, τα Τμήματα Ασφάλειας με 250. Επιπλέον 120 αστυνομικοί για πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, 284 στην Άμεση Δράση, 156 στην ΔΙΑΣ και 46 στο τηλεφωνικό κέντρο. Ήδη γίνεται πράξη η οργανωτική αναβάθμιση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά μέσα, για να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Δουλεύουμε εντατικά πάνω στη συγκρότηση ειδικών ομάδων, που θα επιχειρούν ανά πάσα στιγμή προστατεύοντας τον πολίτη. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η συνεχής ενίσχυση και του στόλου της ΕΛ.ΑΣ. από το 2020, με δεκάδες οχήματα αλλά και μοτοσικλέτες, κάτι που έγινε και πρόσφατα, με επιπλέον μοτοσικλέτες. Θα κάνουμε τα πάντα, για να επιστρέψει το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές. Τα οφείλουμε στους πολίτες.»

Ερ. Θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας;

Απ. «Προχωρά κανονικά η εγκατάσταση σταθερών καμερών στο κέντρο της Αθήνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και 500 κινητών καμερών σε οχήματα της Αστυνομίας μέσω διαγωνισμού, για να υπάρχει ακριβής καταγραφή της εικόνας της πόλης αλλά και των τυχόν παραβάσεων. Τρέχει ήδη ο διαγωνισμός για 2.500 κάμερες που θα φέρουν επάνω τους οι αστυνομικοί. Η κάμερα ως μέσο καταγραφής, πάντα με σεβασμό σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θα διασφαλίζει τον αστυνομικό αλλά και τον πολίτη, καθώς θα προσφέρει διαφάνεια ως προς τη νόμιμη διαχείριση περιστατικών. Μαγικά ραβδιά και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Θέλει καθημερινή δουλειά και πραγματική αφοσίωση, για να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα είναι χώρα της νομιμότητας και της τάξης, και όχι της ασυδοσίας.»

Ερ. Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων;

Απ. «Η παραβατικότητα των νέων, είναι ένα φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνικές τάξεις και όρια ηλικίας. Αρχικά, οφείλουμε να δούμε και πάλι με προσοχή τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας και του σχολείου. Με πρόσφατη απόφαση του Πρωθυπουργού, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή κορυφαίων καθηγητών και εμπειρογνωμόνων, με στόχο την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Μάρτιο τίθεται σε λειτουργία από το Υπουργείο Παιδείας η ψηφιακή πλατφόρμα «Stop Bullying», για την καταγγελία ανάλογων περιστατικών στα σχολεία, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός και για μια 5ψήφια τηλεφωνική γραμμή, για να μπορεί ο καθένας να καταγγέλλει στην Υπηρεσία Ανηλίκων ένα περιστατικό, και να υπάρχει άμεση αστυνομική επέμβαση. Όπως έχουμε το «panic button» στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχει μια εφαρμογή, που θα ειδοποιεί την αστυνομία για κάποιο συμβάν. Είμαστε αποφασισμένοι στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ., να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμπεδωθεί το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις οικογένειές τους.»

Ερ. Τι αλλάζει πρακτικά στον τρόπο αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων;

Απ. «Εντοπίζουμε τις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα, εκεί που συχνάζουν οι νέοι μας κυρίως τα Σαββατοκύριακα, και ενισχύουμε την παρουσία της αστυνομίας με περιπολίες νεότερων αστυνομικών, προβαίνοντας παράλληλα όπου χρειάζεται σε συλλήψεις. Ξεκινάει άμεσα μία μεγάλη και στοχευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης παιδιών, γονιών και εκπαιδευτικών, με συμμετοχή και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Παράλληλα, έχουν ιδρυθεί 5 υπηρεσίες για την παραβατικότητα των ανηλίκων, ενώ έχει προχωρήσει η επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Τέλος, υπάρχει πλέον ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές και γρηγορότερες δικαστικές διαδικασίες, σε αδικήματα που τελούνται εις βάρος νέων, σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες και Κ.Π.Δ. Για την κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτού του δραματικού φαινομένου, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Δημιουργούμε το πλαίσιο και για άλλες δράσεις, προκειμένου να χτυπήσουμε στη «ρίζα» του ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα, και είμαι βέβαιος ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα δούμε σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.»

Ερ. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την απουσία της Τροχαίας από  του ελληνικούς δρόμους. Από την άλλη, τακτικά συμβαίνουν τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, ανέφερε ότι «η Τροχαία στην Αττική έχει υποστεί μείωση προσωπικού της τάξεως του 40%». Είναι απούσα η Τροχαία; Θα αυξηθούν οι έλεγχοι;

Απ. «Δεν ασπάζομαι σε καμία περίπτωση την άποψη για «απουσία της Τροχαίας από τους ελληνικούς δρόμους». Το αντίθετο θα έλεγα. Η Τροχαία πλέον είναι παρούσα, με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Τετραπλασιάσαμε ήδη την παρουσία της Τροχαίας σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα δυστυχήματα, με 200 αστυνομικούς στην Αττική και 40 νέους τροχονόμους στην Τροχαία Αττικής για την κάλυψη 108 σημείων. Η βοήθεια της τεχνολογίας συνδράμει στη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γι’ αυτό και προχωρά η εγκατάσταση σταθερών καμερών από την Περιφέρεια και τους Δήμους, αλλά και κινητών καμερών σε αυτοκίνητα της Αστυνομίας, για να υπάρχει ακριβής καταγραφή της εικόνας της πόλης αλλά και των παραβάσεων. Ήδη ξεκίνησε η λειτουργία 4 ειδικών drones για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Αθήνα και η συγκρότηση 25 νέων Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, που θα κινούνται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον εξορθολογίζουμε το πλαίσιο ποινών και εκσυγχρονίζουμε τον τρόπο που βεβαιώνονται οι παραβάσεις. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες, γι’ αυτό και εφαρμόζουμε μια πολιτική ασφάλειας απέναντι στα τροχαία ατυχήματα,  με τελικούς αποδέκτες τους οδηγούς αλλά και τους διαβάτες. Μετά και την πρόσφατη διυπουργική επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό, δρομολογείται και ο εξορθολογισμός των ποινών που προβλέπονται  του Κ.Ο.Κ., προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της αποτροπής. Οι έλεγχοι θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο μέρα με τη μέρα, και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ειδικά προς τους νέους ανθρώπους, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας, ενώ σε περίπτωση παράνομης οδήγησης θα εφαρμόζεται ο νόμος και θα επιβάλλονται κυρώσεις.»

Ερ. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ είχε εξαγγείλει την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από την φύλαξη δημοσίων προσώπων, θα επιστρέψουν στην θέση τους. Από τότε , πόσοι αποδεσμεύτηκαν; Υπήρχαν δημόσια πρόσωπα που το αρνήθηκαν;

Απ. «Δεν υπάρχει θέμα άρνησης, ούτε μπορεί να συμβεί αυτό αφού δεν θα κάνουμε πίσω στην αδιαπραγμάτευτη πρόθεσή μας για επιπλέον ενίσχυση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως ακριβώς την παρουσίασε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να εξετάσουμε κάθε λόγο ασφάλειας που προβάλλεται. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Καθημερινά γυρίζουν αστυνομικοί σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, (Τροχαία, ΔΙΑΣ, ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ) τονώνοντας το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, και έπονται κι άλλοι. Πλησιάζουμε τον στόχο που έχει τεθεί. Όπως είπε πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο αστυνομικός επιστρέφει στις γειτονιές καθώς εκεί είναι η θέση του, ενώ προχωράμε δυναμικά στην ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί θέλουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο σύγχρονη. Ο πολίτης να την εμπιστευθεί, να τη στηρίξει, να συνεργαστεί μαζί της, έτσι ώστε και αυτή να γίνει καλύτερη και κυρίως αποτελεσματικότερη. Ανήκω στους πολιτικούς εκείνης της γενιάς και της κουλτούρας, που στην μέχρι τώρα πολιτική μου πορεία πορεύθηκα με γνώμονα αποκλειστικά την ευθύτητα και την αλήθεια. Έτσι και εδώ, δεν θα διστάσω να πω ότι ναι, υπάρχει επιπλέον ανάγκη για κάλυψη των κενών όπου χρειάζεται. Υπάρχουν ακόμη πολλές υπηρεσίες και αστυνομικά τμήματα, στην Αττική και στην Περιφέρεια, που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη και παρατηρούνται κενά, γι’ αυτό και εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για να αντιμετωπίσουμε περιστατικά υποστελέχωσης. Μην ξεχνάμε ότι το σύγχρονο έγκλημα έχει την τάση να αλλάζει γρήγορα μορφές, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να έχουμε ακόμη περισσότερους άξιους και μάχιμους αστυνομικούς, στο πεδίο. Σε λίγους μήνες, η ασφάλεια των πόλεων θα είναι διαφορετική. Κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και προχωρούμε σε τομές, που θα ορίσουν και πάλι την ασφάλεια ως υπέρτατο αγαθό, καθώς συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή για όλους.»

Μάριος Αϋφαντής

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu