Χωρίς τη συγκέντρωση σημαντικών πόρων και την επιτάχυνση της διαρθρωτικής ανάπτυξης, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο, αναφέρει ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου σε άρθρο του στους Financial Times
Ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού τραπεζικού ομίλου Unicredit, Andrea Orcel, που μέσα από εάν κύμα εξαγορών έχει διεισδύσει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές και στην Ελλάδα μέσω της εξαγοράς ποσοστού 9% της Alpha Bank, δημοσίευσε άρθρο στους Financial Times, χτυπώντας μια μεγάλη καμπάνα ανησυχίας για την Ευρώπη. Ουσιαστικά κινείται στο πλαίσιο των επισημάνσεων του Μάριο Ντράγκι για αφύπνιση της οικονομίας της Ευρώπης.
Στο άρθρο του επισημαίνει την ανάγκη για τραπεζική ενοποίηση και για ενιαία κεφαλαιαγορά για αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση, αναφέροντας την επέκταση που έχει κάνει ο όμιλός του, εξαγοράζοντας την Commerzbank και κάνοντας προσφορά για την εξαγορά της Banco BPM. Ωστόσο, δεν αναφέρεται στην εξαγορά της Alpha Bank στη Ρουμανία, ούτε στην εξαγορά του 9% της Alpha Bank στην Ελλάδα.
Το άρθρο του ξεκινάει ως εξής:
«Η Ευρώπη εξαφανίζεται». Έτσι είπε ο Ken Griffin, ιδρυτής της Citadel Securities, νωρίτερα τον Δεκέμβριο. «Είναι σε λήθαργο σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. «Η οικονομία δεν αναπτύσσεται. Τα κατά κεφαλή νούμερα (σ.σ. οικονομικά στοιχεία) είναι φρικτά».
Όταν οι κορυφαίοι τραπεζίτες της Αμερικής κάνουν αυτού του είδους την αξιολόγηση για την ήπειρό μας, είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να απαντήσουμε, αναφέρει ο Andrea Orcel στο άρθρο και συνεχίζει:
«Έχουν περάσει λίγο περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που η ΕΕ έκανε τη μεγαλύτερη διεύρυνση από ποτέ. Δημιούργησε μια ενιαία αγορά περίπου 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, προωθώντας τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την οικονομική ευημερία. Το θετικό όραμα εκείνης της εποχής είναι ακόμα δυνατό, αλλά αναμφίβολα διακυβεύεται.
Διανύουμε μια περίοδο διχασμού στην ΕΕ, χωρίς αίσθηση κοινής κατεύθυνσης. Αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό όταν αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να μείνουμε ακόμη περισσότερο πίσω από τις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των πιθανών δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Και δεν χρειάζεται να αναφέρω τη γκάμα των γεωπολιτικών προβλημάτων που μας κυνηγούν τα τελευταία χρόνια.
Ως ήπειρος, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι χρειαζόμαστε ενότητα και πολύ καλύτερη οικονομική ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Εδώ είναι τόσο εμφανής η δύναμη της ενιαίας αγοράς. Ξεχνάμε πόσο οδήγησε την ευκαιρία που απολαμβάνουμε σήμερα. Αδυνατούμε επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό εξακολουθεί να είναι απλώς ένα κλάσμα αυτού που θα μπορούσε να καταστεί ενώ από την άλλη θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς.
Οι πρόσφατες εκθέσεις του Enrico Letta και του Mario Draghi για την ΕΕ μας υπενθύμισαν τι διακυβεύεται. Χωρίς τη συγκέντρωση σημαντικών πόρων και την επιτάχυνση της διαρθρωτικής ανάπτυξης, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Κινδυνεύουμε να μείνουμε πολύ πίσω από άλλα μπλοκ ως κέντρα καινοτομίας και δημιουργικότητας. Μπορεί τελικά να χάσουμε τις ελευθερίες και τα ιδανικά που αγαπάμε.
Η αγαπημένη μας ενιαία αγορά είναι ημιτελής και χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε μια στρατηγική ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ. Ωστόσο, φαινομενικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε απλά πράγματα, όπως η ύπαρξη κεφαλαιαγορών ή η τραπεζική ένωση για τη στήριξη των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Εάν το κάναμε, πολλές διαρθρωτικές προκλήσεις θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.
Εναπόκειται στους πολιτικούς της Ευρώπης να προωθήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και σίγουρα θα έχουν την υποστήριξή μου. Αλλά ως διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας, εστιάζω στο τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις σήμερα. Έχουμε ήδη τους πυλώνες μιας τραπεζικής ένωσης, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα. Ακούσαμε τις εκκλήσεις να προωθήσουμε την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη πυρός για τη χρηματοδότηση νέων υποδομών και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ωστόσο, έχουμε δει μικρή δράση.
Πιστεύω στη σύγκλιση του τραπεζικού μας συστήματος και, μαζί με αυτήν, ισχυρότερων τραπεζών για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Όμιλος UniCredit πραγματοποίησε μια επένδυση στην Commerzbank και μια προσφορά για την αγορά της Banco BPM. Αν και πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων μας, θέτουν επίσης στο τραπέζι την ευρύτερη σύγκλιση της ΕΕ και το μέλλον της ενιαίας αγοράς….».
Ο Andrea Orcel επίσης αναφέρεται στην φυγή του νέων από την Ευρώπη, και καταλήγει με αναφορά σστον Μάριο Ντράγκι λέγοντας ότι «εάν το ιδιοφυές αφήγημα της ενιαίας αγοράς παραμείνει ανεκπλήρωτο, φοβάμαι ότι η προειδοποίηση του Ντράγκι για την Ευρώπη (μίλησε περί slow agony) θα γίνει πραγματικότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποχή δικηγόρων της Αθήνας από δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου στις 13-14 Ιανουαρίου
- Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις ΗΠΑ: Απεργίες σε Amazon και κινητοποιήσεις σε Starbucks
- Από βραχυκύκλωμα η φωτιά στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα – Από τύχη δεν κινδύνευσαν ασθενείς
- Η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης
- Προκόπης Παυλόπουλος ξαναχτυπά: Άμεση επέκταση στα 12 ν.μ. της Αιγιαλίτιδας Ζώνης Ελλάδας και Κύπρου
- ΑΑΔΕ: Άρχισε η διαβίβαση των εσόδων λιανικής στο myData μέσω esend
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Τρεις νεκροί πολλοί τραυματίες (vid)
- Τράπεζα Πειραιώς: Πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις