Ενέργεια

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Με οδηγό την Κίνα +50%

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας η δυναμικότητα αυξήθηκε 50% στα σχεδόν 510 GW

Πάτησε γκάζι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως το 2023 και έθεσε σε θέση πιθανής επίτευξης το στόχο για τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας μέχρι το 2030. Στην τελευταία έκθεσή του αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA- International Energy Agency) διαπίστωσε ότι η αύξηση κατά 50% της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχεδόν 510 GW το 2023, αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δύο δεκαετιών και δεν είναι μακριά από την εκπλήρωση του στόχου του 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανέφερε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες και τις υπάρχουσες πολιτικές, η δυναμικότητα μπορεί να προσεγγίσει τα 7.300 GW έως το 2028. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχύνει την παγκόσμια δυναμικότητα 2,5 φορές έως το 2030 από τα σημερινά επίπεδα.

Οι αυξήσεις της παραγωγικής ικανότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, αλλά ο κύριος μοχλός παρέμεινε η ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία εγκατέστησε τόσα ηλιακά φωτοβολταϊκά όσα έκανε ολόκληρος ο κόσμος το 2022.

Η Κίνα υπερδιπλασίασε την ηλιακή δυναμικότητα το 2023 και η χωρητικότητα αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 66% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα, δείχνει η έκθεση, αλλά η πρόοδος είναι άνιση με πολλές αναδυόμενες οικονομίες να αγωνίζονται να χρηματοδοτήσουν έργα καθαρής ενέργειας.

Βέβαια, αυτό που συμφωνήθηκε από τον ΟΗΕ ως μέρος της δέσμης μέτρων παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο που απαιτείται για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη (+1,5 βαθμούς Κελσίου). Υπολογίστηκε ότι η πρόσφατη συμφωνία για το κλίμα του ΟΗΕ θα μειώσει το χάσμα των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια μόνο μόνο κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με αυτό που χρειάζεται έως το 2030 σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε στο COP28 στο Ντουμπάι.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ έως το 2030 και να διπλασιάσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στο 4% έως το 2030, καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu