Διεθνή

«Αν έρθει ο πόλεμος»: Φυλλάδια με οδηγίες επιβίωσης σε Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία

Οι χώρες της Σκανδιναβίας συνορεύουν με τη Ρωσία είτε μέσω θάλασσας είτε μέσω ξηράς ή βρίσκονται σχετικά κοντά

Ένα κίτρινο φυλλάδιο με οδηγίες από τη σουηδική κυβέρνηση και με τον τίτλο «Αν έρθει η κρίση ή ο πόλεμος» έχει αρχίσει να φτάσει στα γραμματοκιβώτια των πολιτών.

Ένα από τα μηνύματα που κυριαρχεί είναι αυτό: «Αν η Σουηδία δεχτεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση θα σταματήσει είναι ψευδείς».

Οι Σουηδοί καλούνται να έχουν διαθέσιμες πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας και έτοιμη σούπα. Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι να διατηρούν αρκετή τροφή και πόσιμο νερό για 72 ώρες.

Kαι η Φινλανδία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τις δικές της οδηγίες για την «προετοιμασία από γεγονότα και κρίσεις».

Να σημειωθεί πως οι χώρες της Σκανδιναβίας συνορεύουν με τη Ρωσία μέσω θάλασσας ή μέσω ξηράς ή βρίσκονται σχετικά κοντά.

To φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι Αρχές είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα». Το Ελσίνκι αποφάσισε μάλιστα να μην τυπώσει το φυλλάδιο για να αποφύγει το μεγάλο κόστος.

Οι οδηγοί της Φινλανδίας περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και τους ζητούν να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους σε περίπτωση κρίσης, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της.

Ερωτώνται για παράδειγμα πώς θα τα κατάφερναν χωρίς ρεύμα για μέρες με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Η λίστα των απαραίτητων περιλαμβάνει τα δισκία ιωδίου, που είναι απαραίτητα σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, καθώς και τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.

Και οι Νορβηγοί έχουν αρχίσει να λαμβάνουν το δικό τους φυλλάδιο με οδηγίες για το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου ή άλλων απειλών. Η κυβέρνηση έχει τυπώσει 2,2 εκατομμύρια φυλλάδια, ένα για κάθε νοικοκυριό.

Στον κατάλογο των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως φασόλια σε κονσέρβα, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, φάρμακα, αλλά και δισκία ιωδίου.

Η προηγούμενη έκδοση ήταν από το 2018, αλλά η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει τη φύση των κινδύνων.

Και στη Δανία, το τέταρτο κράτος της περιοχής, η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών άρχισε να στέλνει email με οδηγίες για το νερό, την τροφή και τα φάρμακα που θα χρειαστούν για να επιβιώσουν από μία κρίση τριών ημερών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu