Διεθνή

Αμεση πρόσβαση στη Γάζα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Συντρίμμια, νεκροί, χιλιάδες τραυματίες κι ένα σύστημα υγείας στο όριο της κατάρρευσης.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά άμεση πρόσβαση για την παροχή βοήθειας και προειδοποιεί για την απειλή επιδημιών και για θανάτους που θα προκληθούν από την έλλειψη του νερού.

Συντρίμμια, νεκροί, χιλιάδες τραυματίες κι ένα σύστημα υγείας στο όριο της κατάρρευσης. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άμαχοι ζουν μέσα στον τρόμο των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Τα νοσοκομεία αδυνατούν να φροντίσουν όλους τους τραυματίες, τα αποθέματα ιατρικού υλικού τελειώνουν ενώ τα καύσιμα για τις γεννήτριες εξαντλούνται. Η οριστική διακοπή του ρεύματος θα σημάνει το τέλος για τους πιο ευάλωτους.

Η μαζική μετακίνηση αμάχων από το βόρειο στο νότιο τμήμα της Γάζας έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πρόσφυγες. Προσπαθούν να επιβιώσουν με ελάχιστο νερό και τρόφιμα και χωρίς ρεύμα. Κι ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει μπλοκαρισμένη στην αιγυπτιακή πλευρά του μεθοριακού περάσματος της Ράφας, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αποθέματά τροφίμων του εντός της Λωρίδας αρκούν για άλλες 4 με 5 μέρες.

Ο Παλαιστίνιος εθελοντής Γουαέλ Αλ Νατζάρ δήλωσε: «Κάθε μέρα παρέχουμε 3.000 με 4.000 γεύματα και βλέπουμε ότι δεν επαρκούν ποτέ για τον αριθμό των προσφύγων που είναι εδώ».

Η έλλειψη νερού αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης αλλά και επιδημιών που ήδη εκδηλώνονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Χαν Γιουνίς όπου συρρέουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο πρόσφυγας Αμάλ Αλάτχαμα, αναφέρει: «Βλέπετε αυτά τα παιδιά; Εκείνο το παιδί έκανε εμετό όλο το βράδι και έχει διάρροια. Η αδερφή της έχει επίσης διάρροια και δεν κοιμήθηκε όλη τη νύχτα. Το εγγόνι μου εκεί έχει πυρετό και είναι εξαντλημένο. Δεν ξέρουμε τί να κάνουμε».

Ο ανταποκριτής του CNN Ιμπραήμ Νταχμάν καταγράφει τη φυγή της δικής του οικογένειας από την Πόλη της Γάζας. Ο γιος τον ρωτά αν το ξενοδοχείο στο οποίο έχουν καταφύγει μπορεί να γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Κι ενώ το Ισραήλ ανακοινώνει ότι στη βόρεια Γάζα έχουν απομείνει 100.000 κάτοικοι, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποιεί ότι η ισραηλινή διαταγή εκκένωσης συνιστά κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστική και βίαιη μεταφορά αμάχων η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu