Ο Stian Jensen, διευθυντής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι μία λύση για το τέλος του πολέμου είναι η Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Η δήλωση ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως τμήμα της Ρωσίας, του Stian Jensen, διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, προκάλεσε την αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Με ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, αντέδρασε στη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, γράφοντας πως είναι γελοίο να λέγονται αυτά τα πράγματα, γιατί αποτελούν σκόπιμη ήττα της δημοκρατίας και ενθάρρυνση του παγκόσμιου εγκληματία.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Trading territory for a NATO umbrella? It is ridiculous. That means deliberately choosing the defeat of democracy, encouraging a global criminal, preserving the Russian regime, destroying international law, and passing the war on to other generations. After all, why should Russia…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
Η δήλωση του Stian Jensen
«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει η ίδια πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», δήλωσε o Jensen, όπως επικαλείται η εφημερίδα Verdens Gang.
O Jensen ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη της για να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον και απάντησε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση και το θέμα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει ήδη τεθεί. «Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των «θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας» – το ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό της καθεστώς.
Εκτός από αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλουζίν, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρακτικός οδηγός για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του κόμματος, στις 24 Νοεμβρίου
- Στην Αθήνα σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
- Γ. Μασούτης: Εγκαίνια τον Ιανουάριο για το Grand στις Τρεις Γέφυρες και το σχέδιο για το οικιστικό συγκρότημα στο real estate
- Wall Street: Ανοδος 1% για τον Dow Jones στις 43.870,35 μονάδες
- ΑΑΔΕ: Ποια είναι η νέα δύναμη κρούσης “ΔΕΟΣ” για φοροφυγάδες και λαθρεμπόρους
- Καιρός: Νοτιάδες 8 μποφόρ στο Αιγαίο, τοπικές βροχές και καταιγίδες
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις