Αγορές

Alpha Finance: Σε τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο, το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο

Από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο roadshow που διοργανώθηκε από την ΕΧΑΕ

Έκαναν ερωτήσεις για τα ζητήματα της πιστωτικής επέκτασης, καθώς ο ρυθμός χορήγησης δανείων ήταν χαμηλότερος φέτος λόγω αυξημένων επιτοκίων και για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας

Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή νέων επενδυτών στο ελληνικό roadshow που διοργανώθηκε από την ΕΧΑΕ στις 27 και 28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Morgan Stanley, όπως αναφέρει η Alpha Finance. Το κλίμα ήταν θετικό, με τα κεφάλαια που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να επιβεβαιώνουν τη στάση τους για τις ελληνικές εισηγμένες.

Στο επίκεντρο ήταν ο τραπεζικός και ο ενεργειακός κλάδος, με τους 96 θεσμικούς που συμμετείχαν να ζητούν ενημέρωση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ειδικά στο μέτωπο των κλάδων του τουρισμού, των ακινήτων και της ενεργειακής μετάβασης. Επίσης, θέλησαν να επιβεβαιώσουν την δέσμευση της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (ειδικά στο δικαστικό σύστημα), αλλά και της προόδου των επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τις τράπεζες

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε θετική υποδοχή της απόκτησης του 9% της Alpha Bank από την ιταλική τράπεζα UniCredit, αλλά και του επιτυχημένου placement του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα. Επίσης, υπήρχε ενδιαφέρον και για τα επόμενα βήματα σχετικά την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πιο λεπτομερείς ερωτήσεις υπήρξαν και στα ζητήματα της πιστωτικής επέκτασης, καθώς ο ρυθμός χορήγησης δανείων ήταν χαμηλότερος φέτος λόγω αυξημένων επιτοκίων.

Επίσης, θίχτηκε και το ζήτημα της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς η δυναμική των επιτοκιακών εσόδων παραμένει ευνοϊκή, ιδίως λόγω χαμηλού beta στις καταθέσεις. Οι εκπρόσωποι του κλάδου διαβεβαίωσαν ότι αν και υπάρχει εκτίμηση για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή θέση να διατηρήσουν βιώσιμα ένα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) περίπου 2,5%.

Για την ενέργεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επενδυτές και για τον ενεργειακό κλάδο, ειδικά στο ζήτημα της μετάβασης της χώρας σε ένα μείγμα χαμηλότερων εκπομπών ρύπων. Η Ελλάδα βασιζόταν στον λιγνίτη για δεκαετίες, ενώ η μετάβαση υλοποιήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω ενός μίγματος φυσικού αερίου, αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών.

Όπως επισημάνθηκε, ο πόλεμος στην Ουκρανία τροφοδότησε τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, γι’ αυτό και υπήρξαν ερωτήσεις για τη διαφοροποίηση, καθώς η αγορά ενέργειας παραμένει πολύ εύθραυστη. Θετικά ήταν τα σχόλια για την προμήθεια και την τιμολόγηση δεδομένων ανέμου και ήλιου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu