Αγορές

Allianz για ελληνικές εκλογές: Οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης

«Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα αυτή την Κυριακή θα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους», επισημαίνει η Allianz.

Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 36%, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς πρόσφατες αλλαγές στον εκλογικό νόμο εμποδίζουν το νικηφόρο κόμμα να λάβει έδρες μπόνους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, όπου θα ισχύσει μια “ενισχυμένη” πλειοψηφία, με το πρώτο κόμμα που θα λάβει 40 έδρες μπόνους να ανακηρύσσεται νικητής.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ένας συνασπισμός μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές, καθώς ένας συνασπισμός μεταξύ των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (29%) και του ΠΑΣΟΚ θα χρειαζόταν πιθανότατα περισσότερα μικρότερα κόμματα για να κυβερνήσει. «Aν η ΝΔ καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία, αναμένουμε τη συνέχιση της σημερινής “συνετής” και προσανατολισμένης στην οικονομία πολιτικής, με κάποιους συμβιβασμούς με το ΠΑΣΟΚ», εκτιμά ο γερμανικός οίκος.
Οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης

Η οικονομία και το ΑΕΠ της Ελλάδας παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι το 2008 πριν από το χτύπημα της κρίσης δημόσιου χρέους αλλά πλέον η χώρα έχει ανακάμψει εντυπωσιακά τα τελευταία τρία χρόνια, φθάνοντας στο τέλος του 2022 στο 6,4% πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Ωστόσο, η κρατική στήριξη προς τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές που ισοδυναμεί με περίπου 5,2% του ΑΕΠ προκάλεσε προσωρινή επιδείνωση της δημοσιονομικής δυναμικής μετά από χρόνια “αναγκαστικής” δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης. «Δεν βλέπουμε ουσιαστικούς κινδύνους απόκλισης από την ατζέντα “μετά το πρόγραμμα μακροοικονομικής εποπτείας”, αλλά ακόμη και μια μέτρια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επιβάρυνε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας», εκτιμά η Allianz.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των κονδυλίων επόμενης γενιάς της ΕΕ, αλλά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις (π.χ. μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της ιδιωτικής υπερχρέωσης και την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών ή μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου) θα πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια για να λάβουν τους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εφαρμογή λόγω παύσης της πολιτικής δραστηριότητας θα καθυστερήσει τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο.

Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την υποσχόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένου ότι η πολιτική και δημοσιονομική δυναμική της χώρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις αξιολόγησης.


ο μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους παραμένει σε επίσημα χέρια (76% το 2022 από 26% το 2011) και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας του χρέους σε 17,5 έτη το 2022 (από 6,3 έτη το 2011), γεγονός που μετριάζει την επιβάρυνση από τα επιτόκια εν μέσω αύξησης των επιτοκίων πολιτικής. «Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε αύξηση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους από τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ που παρατηρούνται το 2022 (2,4% του ΑΕΠ), αν και όχι τόσο σημαντική όσο αναμένεται σε άλλες χώρες της περιφέρειας», προβλέπει ο οίκος.
Τι προβλέπει για το μέλλον της χώρας

Τα σημεία στα οποία εστιάζει και έχουν σημασία είναι τα ακόλουθα:

  • Το ποσοστό των ψήφων που θα μπορέσει να διεκδικήσει η Νέα Δημοκρατία. Το 35% είναι ένα επίπεδο-κλειδί για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αν επιτευχθεί αυτό, στην περίπτωση δεύτερων εκλογών, το κόμμα θα μπορούσε να έχει αυξημένες πιθανότητες να διεκδικήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σημειώνεται πως αναμένει ότι στις δεύτερες εκλογές, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση.
  • Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων (2% ή λιγότερο) θα μπορούσε να ενισχύσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
  • Το ποσοστό των ψήφων που θα διεκδικήσει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει περίπου το 10% των ψήφων στις επερχόμενες εκλογές. Ένα σημαντικά ασθενέστερο ποσοστό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη ασθενέστερη επίδοση στις δεύτερες εκλογές, καθώς η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν την ψήφο τους.
  • Οι επιδόσεις της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα αυτών των δύο κομμάτων βρίσκεται σε πτωτική τάση έναντι της κορύφωσης που είχε επιτευχθεί στα μέσα Απριλίου. Μια αδύναμη επίδοση στις πρώτες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συμπίεση στις δεύτερες, ενδεχομένως κρατώντας ένα ή και τα δύο αυτά κόμματα εκτός Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις δεύτερες εκλογές, όσο λιγότερα κόμματα καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο, τόσο χαμηλότερο είναι το όριο που θα πρέπει να διεκδικήσει το νικητήριο κόμμα για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
  • Οι έδρες στη Βουλή που θα διεκδικήσουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, μαζί. Αν τα δύο αυτά κόμματα μαζί είναι σε θέση να διεκδικήσουν μια επιβλητική πλειοψηφία στη Βουλή (δηλαδή, περισσότερες από 151 έδρες), θα μπορούσαν να υπάρξουν εικασίες για μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού.
  • Οι έδρες στη Βουλή που θα διεκδικήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, μαζί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα 3 αυτά κόμματα δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 143-145 έδρες, μαζί. Παράλληλα, παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει οποιοδήποτε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους (ειδικά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25). Παρόλα αυτά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 μπορέσουν να διεκδικήσουν περισσότερες από 151 έδρες, τότε θα αυξηθούν οι εικασίες για έναν συνασπισμό.

Τι εικόνα δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

  • Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να εδραιώνει την εκλογική της βάση, ξεπερνώντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα (τέλη Φεβρουαρίου).
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει επίσης έδαφος, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τη Νέα Δημοκρατία.
  • Η διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων κομμάτων (Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζει να διευρύνεται, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πλέον μια διαφορά όχι λιγότερο από 6%.
  • Το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται γύρω στο 9% στην πρόθεση ψήφου.
  • Το δεξιό κόμμα, Ελληνική Λύση, φαίνεται να είναι σε θέση να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.
  • Οι απαντήσεις “αναποφάσιστοι” και “αποχή” παραμένουν αυξημένες, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν.
  • Έξι κόμματα φαίνεται να είναι σε θέση να υπερβούν το όριο του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu