Διεθνή

Άλλη μια «ιδέα» από την Κομισιόν: Πλαφόν στο φυσικό αέριο από την 1η Ιανουαρίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής φυσικού αερίου για ένα έτος από την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με σχέδιο που είδε το Reuters, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αφήσει κενό το ποσό που θα αποτελέσει το ανώτατο όριο.

Η ιδέα περιορισμού των τιμών διχάζει τις χώρες της ΕΕ εδώ και πολλούς μήνες. Η τελευταία πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των 27 χωρών-μελών του μπλοκ την Πέμπτη.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια τιμή υψηλότερη από αυτή που θέλουν οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου. Ένας διπλωμάτης από αυτό το στρατόπεδο είπε ότι η πλειοψηφική ομάδα περίμενε ότι το όριο θα ήταν περίπου 150-180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), για να ενεργοποιηθεί το ανώτατο όριο πολλές φορές τον χρόνο. «Διαφορετικά, θα έχουμε ένα πλαφόν στα χαρτιά που στην πράξη δεν θα μπει ποτέ», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Το σχέδιο νόμου της Επιτροπής -το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ- λέει ότι ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς έχει στόχο να αποτραπεί κάθε επανάληψη των εκρηκτικών αυξήσεων τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές TTF προσέγγισαν τα 314 ευρώ/MWh στις 26 Αυγούστου και παρέμειναν άνω των 225 ευρώ/MWh για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι υπουργοί την Πέμπτη θα συζητήσουν τη φόρμουλα του ανώτατου ορίου, το ακριβές επίπεδο ανώτατου ορίου, καθώς και το μέγεθος του χάσματος μεταξύ της τιμής αερίου στο TTF -του χρηματιστηρίου φυσικού αερίου με έδρα την Ολλανδία που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης- και των παγκόσμιων τιμών LNG.

Οι σκεπτικιστές εξέφρασαν μια σειρά από ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου, νομικούς κινδύνους για τα υπάρχοντα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και μετακίνηση των συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά (OTC) και σε τρίτες χώρες, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Διχασμένες όπως πάντα, οι χώρες της ΕΕ είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αυτές τις κρίσιμες λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν οι πηγές.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu