Πολιτική

Ο Σκρέκας ανακάλυψε την… κερδοσκοπία και βάζει πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού στη Θεσσαλία

Από την αυτοψία του ΥΠΑΝ, Κώστα Σκρέκα στις πληγείσες πεφριοχές των Τρικάλων

Μετά το μέτρο – κοροϊδία των πλημμυροπαθών με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του μαθητή», η αποσπασματική κίνηση του υπ. Ανάπτυξης που στοχεύει στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας

Το υπ. Ανάπτυξης συνεχίζει απτόητο να επιφυλάσσει «εκπλήξεις» για τους πλημμυροπαθείς. Ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού!

Από την πρώτη στιγμή που κτύπησε η φονική κακοκαιρία Daniel το θεσσαλικό κάμπο, το πρώτο πράγμα που ζητούσαν απεγνωσμένα οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα νερά και μετέπειτα στις λάσπες κάτοικοι, ήταν το πόσιμο νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπαιγμός πλημμυροπαθών με «καλάθι του νοικοκυριού» και «καλάθι των μαθητών» από το υπουργείο Ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για τα «προϊόντα διατροφής» που είναι απαραίτητα για την «αξιοπρεπή διαβίωση», με το ίδιο ασαφές περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Παρασκευής (8/9/2023) και επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στα δύο υφιστάμενα «καλάθια»

Χαρακτηριστικές οι κραυγές και οι εκκλήσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, αλλά και των εγκλωβισμένων για την τραγική έλλειψη νερού.

Αλλά και ο μαυραγοριτισμός  που επικρατεί γύρω από τις τιμές πώλησης στην κατεστραμμένη Θεσσαλία είχε επισημανθεί και παρουσιαστεί τόσο από τα ημεδαπά, όσο και από τα ξένα δίκτυα που κάλυπταν τη θεομηνία (το γερμανικό κανάλι της Deutsche Welle που η ανταποκρίτρια έκανε λόγο για 8 ευρώ η 6αδα τα μπουκαλάκια).

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προστρέξει να καλύψει την πρωτεύουσα ανάγκη των πλημμυροπαθών για πόσιμο νερό, δια του υπουργού της κ. Σκρέκα, το περασμένο Σάββατο με ένα ΦΕΚ, ανακοίνωσε ότι τους παράσχει το μέτρο – κοροϊδία με το «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι του μαθητή».

Μάλιστα, ο Τρικαλινός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας, είχε επισκεφτεί την περασμένη Πέμπτη τις πληγείσες καλλιέργειες από τη νεροποντή, σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας. Μάλιστα, μπήκε στα χωράφια και διαπίστωσε τις ζημιές, όπως ανέφερε το ΑΜΠΕ. Δεν του μετέφεραν οι κάτοικοι το πρόβλημα με το πόσιμο νερό;

Έτσι σήμερα, έρχεται και πάλι προκλητικά και καθυστερημένα και ανακοινώνει τον καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας.

Αυτό προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας για μια άλλη φορά ότι το υπουργείο του παίρνει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς καθυστερημένα και «στο πόδι» ή μέτρα στα όρια του εμπαιγμού.

Η απόφαση Σκρέκα

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή:

Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας.

ΒΑ.ΦΙ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu