Διεθνή

Alibaba: Επένδυση 1δισ. δολάρια από τον διαδικτυακό κολοσσό στην Τουρκία – Γιατί επιλέγει Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Η Alibaba Group Holding Ltd. θα επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Τουρκία δημιουργώντας έναν κόµβο διακίνησης εµπορευµάτων στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αλλά και ένα data center κοντά στην τουρκική πρωτεύουσα, δήλωσε ο πρόεδρος Μάικλ Έβανς.

«Έχουμε ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο για το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Από εδώ, μπορούμε να αξιολογήσουμε τα σχέδια ηλεκτρονικών εξαγωγών προς την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Άπω Ανατολή», δήλωσε ο Έβανς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η Alibaba επιλέγει την Τουρκία ως σημείο σταθμό για την επέκτασή της λόγω της ισχυρής παραγωγικής της ικανότητας που θα μπορούσε να στηρίξει το ηλεκτρονικό εμπόριο και να γίνει μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είπε ο Έβανς. Η επέκταση του εμπορίου και των μονάδων που βασίζονται στο cloud αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα της εταιρείας.

Ο Έβανς, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Group Inc., προέτρεψε την Τουρκία να βελτιώσει τους κανονισμούς για το ηλεκτρονικό εμπόριο για να αντιμετωπίσει «ορισμένες ελλείψεις» για να υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός, ανέφερε η Sabah χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μαζί με έναν κόμβο logistics στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο στη χώρα, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Τουρκία στο Temelli, κοντά στην πρωτεύουσα της Άγκυρας, ανέφερε η Sabah επικαλούμενη τον Έβανς.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol που υποστηρίζεται από την Alibaba έχει γίνει η μεγαλύτερη startup της Τουρκίας. Ερωτηθείς εάν η Alibaba σχεδιάζει να εισέλθει στο χρηματιστήριο της Τουρκίας μέσω της Trendyol, ο Έβανς είπε «Νομίζω ότι είναι συμφέρουσα η δημόσια εγγραφή. Αλλά αυτό πρέπει να το αποφασίσει η διοίκηση της Trendyol. Αν θέλουν να βγουν μπουν στο χρηματιστήριο, θα τους στηρίξουμε. Νομίζω ότι αυτό θα συμβεί καθώς η Trendyol μεγαλώνει».

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Trendyol Τσαγκλαγιάν Τσετίν, ο οποίος μίλησε επίσης στη Sabah, είπε ότι η εταιρεία δεν έχει άμεση ανάγκη να αντλήσει κεφάλαια με την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

«Δεν έχουμε τέτοιο σχέδιο βραχυπρόθεσμα. Εάν πετύχουμε τους στόχους ανάπτυξης που θέλουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να είναι εφικτό μέσα σε ένα διάστημα 3 έως 5 ετών», δήλωσε ο Τσετίν στη Sabah.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu