Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κάνει αναφορά για ιδιαιτερότητες του κλάδου
Σε φλέγον ζήτημα για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας δύο σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία επίσημα ξεκίνησε, για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες εστίασης, από την 1η Μαρτίου. Τα μηνύματα από ξενοδόχους από όλη την Ελλάδα είναι πολλά μέσα στον μήνα με αποτέλεσμα να υπάρξουν κινήσεις αναθεώρησης και περισσότερης ευελιξίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό ανέφερε στο περιθώριο της ετήσιας έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, προσθέτοντας ότι «αυτό που λαμβάνουμε από πολλούς ξενοδόχους από όλη τη χώρα είναι ότι υπάρχει αδυναμία εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ελπίζουμε το προσεχές χρονικό διάστημα να βρεθούν λύσεις για να υπάρχει περισσότερη ευελιξία. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο δικό μας επάγγελμα, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κατανοητές από τους φορείς, πχ πτήσεις που καθυστερούν, καιρικές συνθήκες, πρόκειται για μια δουλειά που είναι απρόβλεπτη και αυτό κάπως πρέπει να ενταχθεί στο κάδρο».
Επίσης, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής στα τέλη Φεβρουαρίου “οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την ψηφιακή κάρτα εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ομοίως, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις μας σε σχέση με το χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας, που στερεί επί της ουσίας από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα προσαρμογής σε μια εντελώς νέα για τους περισσότερους διαδικασία“.
Την ίδια στιγμή, και το 2024 ο ξενοδοχειακός κλάδος ταλανίστηκε από δυσκολίες όπως η εύρεση προσωπικού, αλλά και το κόστος της ενέργειας, με το πρώτο να εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό και το 2025. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2024 υπήρξαν 54.000 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες πιθανότατα να μεταφερθούν και στην τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις από το Ξενοδοχειακό επιμελητήριο.
Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα όπως η αύξηση του λειτουργικού κόστους, οι μειωμένες πληρότητες, ειδικά στους πρώτους και τελευταίους μήνες του χρόνου και κυρίως για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ενώ καλά κρατεί, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, και ο ανταγωνισμός με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Παράλληλα, και το 2024, ήταν μια χρονιά που οι αλλοδαποί επισκέπτες ”κράτησαν τα σκήπτρα” στην επισκεψιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς το 85% του σχεδόν 12 δις ευρώ τζίρου των ξενοδοχείων προέρχεται από αυτούς και όχι από τους Έλληνες, κάτι που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια.
Ίσως, εξάλλου, εκεί να αποδίδεται, στην προσπάθεια προσέλκυσης ακόμα περισσότερων τουριστών από το εξωτερικό, και η γενναία δαπάνη για επισκευές και αναβαθμίσεις καταλυμάτων το 2024, που ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 9% του κύκλου εργασιών για το 2024.
Αισιοδοξία για τις πληρότητες το 2025
Εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, και υψηλές πληθωριστικές πιέσεις πάντως, ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα αναμένει αύξηση στις πληρότητες και το 2025. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από τις εκθέσεις, αλλά και από τις νέες αγορές είναι θετικά και βλέπουμε ότι παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η ζήτηση για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα παραμένει ανθεκτική» σχολίασε ο κ. Βασιλικός.
Σε ό,τι αφορά νέες αγορές που μπορεί να ανοιχτούν, δε, το 2025 ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι «είναι κάτι το οποίο το συζητάμε τα τελευταία χρόνια και κορυφώθηκε μετά τον Covid. Υπάρχουν σε ανάπτυξη κάποιες αγορές πχ Ινδίας ή Κίνας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ρεύμα: Αλλάζει το ωράριο από 1η Απριλίου – Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Goldman Sachs: Βλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το 2025
- Χρηματιστήριο: Απώλειες 1,67% ο Γενικός Δείκτης στις 1706,77 μονάδες
- ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία στις 9 Απριλίου – Συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ευρώπη Holdings: Εγκρίθηκε από την ΤτΕ η απόκτηση άνω του 50% της Ευρώπη Ασφαλιστική
- Στο 67,81% το ποσοστό των Φάις (Σάμι, Λούση) στην Fais Group
- Πτωτικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις