Πρόσωπα

Αλέξανδρος Κουρής: Η μπύρα μπορεί να είναι το νέο «ακριβό» κόκκινο κρασί

Η μπύρα μπορεί να είναι το νέο κόκκινο κρασί, εκτιμά ο Αλέξανδρος Κουρής, που στέκει πίσω από την μπύρα Νήσος και υποστηρίζει τα λεγόμενά του με πιστοποιήσεις πανεπιστημιακού επιπέδου.

Η μπύρα μπορεί να είναι το νέο κόκκινο κρασί, εκτιμά ο Αλέξανδρος Κουρής, που στέκει πίσω από την μπύρα Νήσος και υποστηρίζει τα λεγόμενά του με πιστοποιήσεις πανεπιστημιακού επιπέδου.

Πρόσφατα, από κοινού με την Foodoxys του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ζυθοποιία Νήσος ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα της απέκτησαν, πρώτα διεθνώς, το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ. Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους, δηλαδή την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ενώσεις θετικές για τον άνθρωπο, την υγεία και ευζωία μας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που έκανε η Foodoxys, τα οφέλη από την υπεύθυνη κατανάλωση μπύρας, όπως αυτές που παράγει η Νήσος, μπορούν να είναι συγκριτικά μεγαλύτερα ακόμη και από εκείνα του κόκκινου κρασιού. Πρόκειται για διαπίστωση που ανατρέπει την κυρίαρχη εκτίμηση – επί δεκαετίες – στον συγκεκριμένο χώρο.

Για αυτό το γεγονός αλλά και για τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη σήμερα η μεταποίηση στην Ελλάδα και δη μία μικρομεσαία, ανεξάρτητη ζυθοποιία, όπως η Νήσος, ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο Κουρή. «Αυτήν τη στιγμή είναι σαν να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Πρώτη φορά δεν υπάρχει ορίζοντας πρόβλεψης», μας απάντησε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ. Πρόσφατα παρουσιάσατε την αξιολόγηση της μπύρας Νήσος, για την ακρίβεια πέντε διαφορετικών ειδών μπύρας Νήσος, με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία και ευζωία. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Απ. Όλο και περισσότερο ψάχνουμε τι βάζουμε στο σώμα μας, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι πλέον υπάρχουν επιλογές που μας δίνουν απόλαυση και παράλληλα ωφελούν την υγεία μας,

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, οι μπύρες Νήσος, μπύρες με πολυβραβευμένη γευστική υπεροχή διεθνώς, πιστοποιήθηκαν και για το όφελος που μπορούν να προσφέρουν στην ανθρώπινη υγεία και ευζωία τροφοδοτώντας τον οργανισμό με πολύτιμες αντιοξειδωτικές ενώσεις.

Συγκεκριμένα, δηλαδή, ένας ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας (η Foodoxys του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) μέτρησε την περιεκτικότητα βιοδραστικών στοιχείων, όπως τα αντιοξειδωτικά στην σύσταση των ζύθων μας με την πρότυπη μεθοδολογία που εφαρμόζεται για όλα τα τρόφιμα και τα ποτά . Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μπύρες Νήσος έχουν στη σύστασή τους έναν πλούτο αντιοξειδωτικών ενώσεων, αντίστοιχων με αυτών του κόκκινου κρασιού.

Με τα αντίστοιχα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Ερ. Υπό ένα πρίσμα, είναι η μπύρα το νέο κόκκινο κρασί;

Απ. Δεν είναι όλες οι μπύρες ίδιες, το αντίθετο είναι πολύ διαφορετικές! Μπύρες όμως που φτιάχνονται όπως οι Νήσος έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη βιοδραστικότητα από το κόκκινο κρασί. Η υπεύθυνη ημερήσια κατανάλωσή τους προστατεύει τον οργανισμό μας από τις φθορές της καθημερινής καταπόνησης.

Ερ. Πώς οδηγηθήκατε στην διερεύνηση του φαινομένου της βιοδραστικότητας στον ζύθο και πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Foodoxys του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Απ. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας μας, μάς απασχόλησε πολύ το πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη γεύση των ζύθων μας φρέσκια για όλο το διάστημα που αυτές κάνουν να φθάσουν στο ποτήρι σας. Από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Καθώς έχουμε δεσμευτεί να μην χρησιμοποιούμε συντηρητικά και να μην παστεριώνουμε για να μην έχουμε απώλειες στην γεύση και τα αρώματά των ζύθων μας. Δεν είναι εύκολο, η σταθερότητα της γεύσης στο χρόνο αποτελεί ένα σπάνιο χαρακτηριστικό της καλής μπύρας. Σε αυτήν την αναζήτηση διαπιστώσαμε ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις, που προέρχονται από τις πρώτες ύλες μας, μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά ενδογενή συντηρητικά που προστατεύουν την φρεσκάδα της γεύσης μας. Εξελίξαμε λοιπόν τις τεχνικές ζυθοποίησης που χρησιμοποιούμε στην κατεύθυνση του να μεγιστοποιήσουμε το ποσοστό των αντιοξειδωτικών που διατηρούνται στην τελική μπύρα που εμφιαλώνουμε.

Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, τα αντιοξειδωτικά, κυρίως φαινόλες και μελαδοΐνες έχουν πολύ θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και η δίαιτα υψηλών αντιοξειδωτικών αποτελεί μεγάλη τάση στην διατροφή.

Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε έναν ανεξάρτητο εξειδικευμένο φορέα, που μπορεί να πιστοποιήσει με επίσημη διαδικασία αυτή μας την διαφοροποίηση, δηλαδή των υψηλών αντιοξειδωτικών στην σύσταση. Το πρότυπο AFQ της Foodoxys επιτελεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό.

Ιεραρχεί με σταθερά κριτήρια αξιολόγησης, στο εργαστήριο, σε ανθρώπινα κύτταρα, την επίδραση τροφίμων και ποτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Υποβάλλει τα τρόφιμα και ποτά σε μία σειρά από σταθερές αναλύσεις, που αφορούν την δυνατότητά τους να εξουδετερώσουν ελεύθερες ρίζες, να αναστέλλουν θραύσεις στο DNA ή φαινόμενα λιπιδικής υπεροξείδωσης κλπ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ήταν το τέλειο πρότυπο για αυτό που είχαμε στο μυαλό μας.

Ερ. Πόσο έτοιμο είναι το καταναλωτικό κοινό να υποδεχθεί αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Προκαλεί ενδιαφέρον η παράμετρος υγεία στην επιλογή προϊόντων;

Απ. Είναι ακόμη νωρίς. Αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να οδηγήσουμε την κατηγορία μας σε προτάσεις όλο και υψηλότερης αξίας για τη ζωή του καταναλωτή. Η μπύρα δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα ποτό χαμηλών προσδοκιών. Αυτό είναι μεγάλη αδικία για το πλέον δημοφιλές ποτό στην ανθρωπότητα και προέρχεται από το γεγονός ότι η αγορά επικαλύπτεται από έναν ωκεανό ομογενοποιημένων, υπερδιαθέσιμων, αδιάφορων προϊόντων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης της μπύρας και όχι της φύσης του προϊόντος. Η μπύρα είναι το ποτό με την μεγαλύτερη ποικιλία στον κόσμο. Μεγαλύτερη και από του κρασιού. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη μπύρας. Διαθέτει μεγαλύτερο φάσμα γεύσεων από κάθε άλλο ποτό. Και όπως αποδεικνύουμε έμπρακτα έχει τουλάχιστον τα ίδια οφέλη στην υγεία με το κρασί. Είναι ευθύνη μας να αναδείξουμε την ανωτερότητα της μπύρας προσφέροντας προϊόντα ανώτατης γεύσης, ποιότητας και βιοδραστικής αξίας.

Ερ. Κοστίζει παραπάνω η καλή μπύρα, λοιπόν;

Απ. Αναπόδραστα. Τι ακριβώς αγοράζεις όμως; Ένα κίτρινο ζουμί με φυσαλίδες ή αγοράζεις γεύση, άρωμα, υφή, εμπειρία και οφέλη στην υγεία; Αν πίνεις με το μυαλό, αναζητώντας απόλαυση και σε ενδιαφέρει να μεγιστοποιείς το όφελος για την υγεία σου τότε ναι!…η καλή μπύρα έχει λίγο πιο αυξημένη τιμή αλλά κοστίζει…λιγότερο…από ό,τι μία μαζική και αδιάφορη.

Ερ. Ακόμη και σε καιρούς κρίσης όπως οι παρόντες; Από το μετερίζι της παραγωγής, πώς έχουν τα πράγματα σήμερα;

Απ. Αυτήν τη στιγμή είναι σαν να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Πρώτη φορά δεν υπάρχει ορίζοντας πρόβλεψης. Αναφορικά με την δική μας δραστηριότητα δεν υπάρχει πρώτη ή δεύτερη ύλη, ενεργειακό κόστος ή ό,τι άλλο που να μην έχει ανέβει. Κάποια από αυτά έχουν λάβει συμπληρωματικές ανατιμήσεις. Να λάβουμε ακόμη υπόψη ότι αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ βεβαρυμμένο παρελθόν της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Η Μεταποίηση είναι ο πλέον ευάλωτος κλάδος καθώς είναι αποδέκτης πιέσεων από κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα η μικρομεσαία, ανεξάρτητη Μεταποίηση. Όχι όλη η Μεταποίηση, υπάρχουν μεγάλοι, πολυεθνικοί παίκτες που κερδίζουν.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, εμείς ως γνωστόν έχουμε αρχίσει μία επένδυση για ένα δεύτερο αδελφό ζυθοποιείο, στην Κορινθία. Πείτε μου εσείς, είναι εχέφρων ένας επιχειρηματίας ο οποίος προωθεί επένδυση υπό τις παρούσες συνθήκες; Είναι ρητορικό το ερώτημα, προφανώς!

Το θέμα είναι τι κάνουμε με αυτήν την κατάσταση; Τι κάνουμε με το κόστος της ενέργειας; Τι κάνουμε με το κόστος και την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών;

Και τι κάνουμε για να κλείσουμε άμεσα λειτουργικές ανεπάρκειες της χώρας, που αυτήν τη στιγμή αποτελούν χάσμα. Η μετάβαση στις ΑΠΕ, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η κινητροδότηση της πραγματικά σημαντικής πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Επίσης, η υιοθέτηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Ο κλάδος τροφίμων – ποτών είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη μετεξέλιξη. Είναι ένα σύνθετο στοίχημα, καθώς πρέπει να ενσωματωθούν η πράσινη συμφωνία, σύγχρονες απαιτήσεις για την υγεία, καθώς και θέματα που αφορούν πολυ-πολιτισμικότητα και βιοποικιλότητα η οποία κινδυνεύει από την υπερσυγκέντρωση της παραγωγής διεθνώς.

Ερ. Περίπου μία δεκαετία στην ελληνική αγορά μπύρας σε τι συμπεράσματα σας οδηγεί;

Απ. Έχω αντλήσει μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια κατακτώντας 13 διεθνή βραβεία ζυθοποιίας και προσφέροντας ένα προϊόν που σχολιάζεται θετικά στην Ελλάδα και τον κόσμο για την ποιότητα και τη γεύση του. Υπήρξε όμως και μία διαρκής δοκιμασία, κολυμπώντας στην ταραγμένη θάλασσα της ελληνικής κρίσης, της πανδημίας και τώρα του πολέμου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu