Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: «Υπάρχει ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης δεν έβλεπαν ότι έρχεται η ακρίβεια;»

Βολές στην κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση και διαχειριστική ανεπάρκεια στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα άσκησε ο Πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. 

«Υπάρχει ζήτημα διαχειριστική ανεπάρκειας. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Γεωργιάδης μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ακρίβεια. Δεν έβλεπαν οι άνθρωποι ότι έρχεται η ακρίβεια…» είπε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και υπογράμμισε ότι η ακρίβεια είναι μεν ένα διεθνές φαινόμενο το οποίο, όμως, στη χώρα έχει πολλαπλασιαστεί «εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος». «Η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι ερχόταν ένα τσουνάμι με διαστάσεις μονιμότητας και όχι προσωρινότητας» σημείωσε. Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών προκαλούν «υπαρξιακό πρόβλημα» για πολλούς συμπολίτες μας, επαγγελματίες και αγρότες που βλέπουν  λογαριασμός 2.000 ευρώ και 1.500 ευρώ. 

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «άκαιρη» και «άστοχη» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση και σημείωσε ότι αυτή η απόφαση είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα έχει από τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.  «Εμείς δεν θα κάναμε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μέσω ενεργειακής κρίσης» τόνισε και προανήγγειλε ότι η ΔΕΗ θα ανακτήσει το «Δ» στην λειτουργία της αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία. «Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις αυξήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο, θα υπάρξει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική και θα δοθεί εντολή για ελέγχους» ανέφερε.

Γιατί πρέπει να μειωθεί τώρα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός 

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η στήριξη στα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με το κύμα ακρίβειας. 

Σημείωσε ότι 18 χώρες στην Ε.Ε. έχουν ήδη μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ και στο μέτωπο του κατώτατου μισθού το σύνολο των κρατών – μελών με εξαίρεση την Ελλάδα και την Εσθονία έχουν επιλέξει αύξηση μεγαλύτερη του 2%. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη για την έκρηξη ακρίβειας στη χώρα. 

«Γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ χαμηλότερη η τιμή της βενζίνης (πχ 1,35 ευρώ στην Κύπρο αντί για 1,85 ευρώ στην Ελλάδα) ενώ οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι; Δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση σε αυτό; Η αντίληψη του κ. Μητσοτάκη είναι αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμίζεται, το κράτος δεν παρεμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.  «Γίνονται κοσμογονικές αλλαγές, ειδικά με την πανδημία, που αποδεικνύουν ότι αυτές οι λογικές είναι απολύτως λανθασμένες» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό στον βαθμό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, απάντησε: «Όταν εκλεχθήκαμε παραλάβαμε ταμεία άδεια, δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε συντάξεις και  αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν μνημονιακό συμβιβασμό. Ωστόσο με το που βγήκαμε από τα μνημόνια το 2018 και αυξήσαμε 11% τον κατώτατο και 24% τον υποκατώτατο μισθό». 

Υπενθύμισε δε ότι ο κατώτατος μισθός σήμερα παραμένει χαμηλότερα από ό,τι το 2010, ενώ τόνισε πως με την αύξηση του κατώτατου μισθού τα χρήματα αυτά δεν θα πάνε σε αποταμίευση, αλλά θα κινήσουν την αγορά.

Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός…

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις ότι επιδιώκει να κάνει ένα προεδρικό κόμμα. «Όχι βέβαια. Το όραμά μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το πιο δημοκρατικό κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς στην Ευρώπη. Προεδρικό κόμμα σημαίνει αυτό που βλέπουμε όλα τα τελευταία χρόνια από τα μεγαλύτερα κόμματα, να είναι ενός ανδρός αρχή. Εγώ προτείνω η συλλογική ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από τα μέλη. Με τον τρόπο αυτό βάζεις τους πολίτες στη διαδικασία» είπε.  

Εξήγησε ότι αυτό είναι διαφορετικό από μία ανοιχτή διαδικασία, στην οποία μπορεί κάποιος φίλος ή και οποιοσδήποτε να ψηφίζει. «Δεν είναι Δημοκρατία να ψηφίζει ο ψηφοφόρος της ΝΔ στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ και το αντίστροφο. Εγώ προτείνω να ψηφίζουν τα μέλη, όχι όποιος βλέπει φως και μπαίνει» είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε δε ότι «δεσμευόμαστε ότι για να μπούμε σε μία κυβέρνηση δεν θα αποφασίζει ο πρόεδρος, αλλά τα μέλη, θα γίνει ψηφοφορία». 

Σε ερώτηση τέλος για το εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, είπε: «Δεν θα τις χάσουμε τις εκλογές. Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός και τους ηγέτες για το αν θα παραμείνουν ή όχι τους επιλέγει επίσης ο λαός». 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu