Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να παραιτηθεί μετά τις αποδείξεις της ΑΔΑΕ – Αύριο στη Βουλή με τα «ευρήματα»

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ τόνισε ότι «εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Τη δημοκρατική εκτροπή από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πλέον δεν μιλάμε για εικασίες και δημοσιεύματα αλλά με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η ΑΔΑΕ».

«Δυστυχώς οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων βουλευτών υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ΕΔ» ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Σε μια χώρα, κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις αμετάθετες ευθύνες. Να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός σε κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί.

Να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Η Δημοκρατία θα νικήσει» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ραντεβού αποκαλύψεων στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας θα γνωστοποιήσει αύριο, από το βήμα της Βουλής, το αποτέλεσμα των ερευνών που διενήργησε η ΑΔΑΕ για παρακολουθήσεις προσώπων από την ΕΥΠ.

Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, δέχεται εισηγήσεις να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση για τη στάση “όλα στο σκοτάδι” που τήρησε όλο αυτό το διάστημα στην προσπάθεια, τόσο της ΑΔΑΕ όσο και της αντιπολίτευσης, “να πέσει φως” στο θέμα των υποκλοπών.

Όπως προκύπτει, ο κ. Τσίπρας δεν επιλέγει την οδό των “διαρροών” για να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του φακέλου που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, “θα ήταν πολύ εύκολο για τον Τσίπρα να κάνει διαρροές, δεδομένου ότι ο κ. Ράμμος έστειλε επιστολή με τα στοιχεία στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και, άρα, δεν θα ήταν εύκολο να χρεωθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα στοιχεία”.

Αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, “επιλέγει ‘το φως’ και τη μετωπική σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με δικαστικές αρχές που έχουν ήδη επιχειρήσει να μπλοκάρουν το έργο της ΑΔΑΕ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράμμος εφήρμοσε το άρθρο 8 του νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αυτό, “ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον υπουργό Δικαιοσύνης”.

Αυτό ήταν το νόημα του “ελάτε να με συλλάβετε” που είχε πει ο κ. Τσίπρας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, μετά την περίφημη γνωμοδότηση με την οποία δεν επέτρεπε την ενημέρωση από τον κ. Ράμμο.

Δήλωση με σημασία μετά την συνάντηση με Ράμμο

Μία δήλωση που επιδέχεται μία ερμηνεία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο. «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ‘δικασταί εις τας Αθήνας’. Και το φως της Δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι», είπε.

Κατά την ερμηνεία (σ.σ. ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες), ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ελέγχων που ολοκλήρωσε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών στους παρόχους για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Είναι ενδεικτικό ότι εξήλθε των γραφείων της ΑΔΑΕ κρατώντας έναν φάκελο, τον οποίον δεν είχε όταν προσήλθε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ράμμος ζήτησε επισήμως και εγγράφως από το προεδρείο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να ενημερώσει τα μέλη της για τα εν λόγω αποτελέσματα, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο κ. Ράμμος απάντησε παραπέμποντας στον νόμο που ψηφίσθηκε τον προηγούμενο μήνα, ο οποίος του δίνει τη δυνατότητα να ενημερώνει «τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης». Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, έχει ήδη στείλει επιστολή στους ως άνω δικαιούχους, με την οποία τους ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ερευνών.

Η ενημέρωση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να γίνει με αίτημα της μειοψηφίας των μελών της (σ.σ. των 2/5), αλλά αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο μία φορά τον μήνα και, όπως έχει επιβάλει η κυβερνητική πλειοψηφία, επιλέγεται η τελευταία εβδομάδα του μήνα. Που σημαίνει ότι η σύγκληση της επιτροπής δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Εκτός και αν πει «ναι» η ΝΔ, οπότε η συνεδρίαση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Αγνόησε τη «γνωμάτευση Ντογιάκου»

Με τη σημερινή του κίνηση ο κ. Τσίπρας αγνόησε, εμπράκτως, πλέον, τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση επιφανών Συνταγματολόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμέσως μετά τη γνωμάτευση, σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δεν στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και να αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια. Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες. Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στον δημόσιο βίο.

Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου. Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu