Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Λάθος του πρωθυπουργού η αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος…

Mε τη φράση «έχουμε εισβολή σε μία ευρωπαϊκή χώρα από μία πυρηνική δύναμη που παίζει σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις και επιλέγει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, το αιματοκύλισμα», ο Αλέξης Τσίπρας αφαίρεσε κάθε περιθώριο κατηγοριών προς τον ίδιο και το κόμμα του για «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε μία τηλεοπτική, μεταμεσονύχτια, συνέντευξη άνω των δύο ωρών (στον Ν. Χατζηνικολάου, ΑΝΤ1), ο κ. Τσίπρας πήρε θέση για τη δραματική επικαιρότητα και για την ένταση της ενεργειακής κρίσης, ενώ αμφισβήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Ακόμα κι αν τερματιστεί σύντομα o πόλεμος, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές. Ο κόσμος είναι διαφορετικός μετά την 24η Φεβρουαρίου, ξυπνήσαμε πάλι σε έναν διπολικό κόσμο, σε Ψυχρό Πόλεμο.
Από την άλλη πλευρά δεν θα είναι μόνο η Ρωσία, αλλά μία συμμαχία οικονομική και γεωπολιτική, με την Κίνα, ίσως και με την Ινδία, με τρομακτικές επιπτώσεις», σημείωσε.

Με αφορμή μάλιστα ερώτηση για ελληνική συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη, απάντησε: «Δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική εμπλοκή, διότι αυτό σημαίνει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω, ας μη γίνονται κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως».

Δεν είναι σύμμαχος η Ρωσία

Με το βάρος να πέφτει, μοιραία, στη ρωσική εισβολή και στη στάση της χώρας μας, ξεκαθάρισε (και μάλιστα με κατηγορηματικό τόνο) ότι ναι μεν η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ («δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος»), ωστόσο πρέπει να διατηρήσει τον ρόλο της «γέφυρας» και να συμβάλει στον διάλογο και στη διπλωματία.

«Δεν είπα ότι ανήκουμε εδώ κι εκεί, είπα ότι η Ελλάδα είναι και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος, λόγω θέσης και πολιτισμού», είπε, σχολιάζοντας την απαξιωτική αναφορά του πρωθυπουργού.

«Δεν μπορείς να κρατήσεις ως χώρα ουδετερότητα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός προφανώς θα μετείχα σε κυρώσεις. Αν ήμασταν Ελβετία θα κάναμε και άλλα πράγματα, αλλά βρισκόμαστε στο Ν/Α άκρο της Ευρώπης και δεν πρέπει να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε την προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποσταλεί πολεμικό υλικό στην Ουκρανία: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ακολουθεί στρατηγική Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά Παπάγου: δηλαδή, στρατηγική προκεχωρημένου φυλακίου, αντί γέφυρας και διαλόγου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν του αρέσουν τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, είπε: «Δεν του ζήτησα να γίνει συμβούλιο αρχηγών για το θέμα της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά να σηκώσει το τηλέφωνο, να ζητήσει μία γνώμη και όχι να επιδεικνύει πρωθυπουργικό βοναπαρτισμό».

Να συναντηθούν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Αν και διευκρίνισε ότι θέλει να είναι προσεκτικός, εντούτοις εμφανίσθηκε «εξαιρετικά ανήσυχος» με την αναθεωρητική λογική Ερντογάν. «Η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή, όσοι είχαν σπεύσει να μιλήσουν για απομόνωσή της έκαναν λάθος. Είναι υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των συμμάχων, έχει σχέση λυκοφιλίας με τη Ρωσία και παράδοση στην επιτήδεια ουδετερότητα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν διότι τους έδινε πολεμικό υλικό και drones», ανέφερε.

Στην ερώτηση γιατί ζήτησε να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Μετά την κρίση με το Oruc Reis, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Χωρίς αυταπάτες ότι με την Τουρκία του Ερντογάν θα πετύχεις λύσεις, αλλά προβάλλοντας τις σαφείς κόκκινες γραμμές: όχι αποστρατικοποίηση των νησιών μας, καμία συζήτηση για γκρίζες ζώνες συν ένα στοιχείο ακόμα: η χώρα έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία της εκλογής Μπάιντεν και να θέσουμε ως όρο την προσφυγή από κοινού στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, για ένα νέου τύπου Ελσίνκι».

Στο σημείο αυτό επανέφερε το θέμα της μη διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ για την επ’ αόριστον παραμονή των βάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: «Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα είναι στην Αλεξανδρούπολη και δεν θα ‘κουνηθούν’, αν λίγα μίλια πιο κάτω έχουμε τουρκικές παραβιάσεις; Τέτοιες εγγυήσεις θα ζητούσαμε».

Απαντώντας δε, σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την παρατήρηση ότι εάν δεν είχε επιτευχθεί, «στα βόρεια σύνορά μας τώρα θα είχαμε και τη Ρωσία και την Τουρκία».

Άλλο εξοπλισμός, άλλο ατασθαλίες

Για το θέμα των εξοπλισμών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Υπερψηφίσαμε τα 18 Ραφάλ και τις φρεγάτες Μπελαρά όπως και τις επιπλέον προμήθειες. Ναι στα λελογισμένα εξοπλιστικά προγράμματα – όχι στη διάθεση του 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να πέφτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική βιομηχανία μας.

Αυτοσκοπός είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας. Το μέσον για να το πετύχουμε δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί αλλά και άλλα μέσα, κυρίως η διπλωματία.

Με τα μνημόνια είχαμε άρση της εθνικής κυριαρχίας, για να δώσουμε ένα ευρώ στην άμυνα έπρεπε να συμφωνήσει ο Κοστέλο και ο Τόμσεν.

Θα καταψηφίζουμε όταν βλέπουμε αποχρώσες ενδείξεις ατασθαλιών και υπερβάσεις στις εξοπλιστικές προμήθειες».

Μια τρύπα στο νερό

Για την ένταση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, διευκρίνισε ότι ειδικά στην Ελλάδα οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα (λόγω του πολέμου) προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες από τους προηγούμενους μήνες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που δεν πήρε η κυβέρνηση.

«Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα θα κόστιζε 1,5 δισ. ετησίως, αλλά θα σήμαινε 25 ευρώ λιγότερα σε κάθε γέμισμα βενζίνης, 2.000 ευρώ λιγότερα για τον αγρότη, 300 ευρώ λιγότερα για τη θέρμανση».

Υπενθύμισε δε, ότι η δική του κυβέρνηση είχε σχέδιο απολιγνιτοποίησης έως το 2030, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αμέσως μετά τις εκλογές, το επέσπευσε κατά επτά χρόνια, δηλαδή έως το 2023.
«Ακούστηκε ευχάριστο στα αυτιά, αλλά χωρίς σχέδιο ενεργειακής επάρκειας κάνεις μια τρύπα στο νερό», είπε, σημειώνοντας ότι ο λιγνίτης σήμερα είναι φτηνότερο καύσιμο.

«Αυτό που μας απασχολεί, είναι αν θα μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες το ρεύμα ή αν θα είναι ψηλά η μετοχή της ΔΕΗ, ώστε να έχουν υψηλά κέρδη οι ιδιώτες μέτοχοι; Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, θα πάμε σε κοινωνική έκρηξη», είπε.

Παρέπεμψε εκ νέου δε, «στο πλιάτσικο των γαλάζιων golden boys στη ΔΕH» και στην αδυναμία της κυβέρνησης (προ ουκρανικού) να εξασφαλίσει καλές τιμές στο φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία που πέτυχε 30% χαμηλότερη τιμή.

Αναδεικνύοντας μάλιστα το γεγονός ότι «σε εισόδημα, μισθούς και κόστος ενέργειας είμαστε χειρότεροι μακράν σε όλη την Ευρώπη», εξέφρασε επιφύλαξη στο εάν το πλαφόν που έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης θα μπορέσει να χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

Στην εκρηκτική ακρίβεια άλλωστε απέδωσε την πρόβλεψή του ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές («δεν θα αντέξει») παρά τη χθεσινή διαβεβαίωση για εξάντληση της τετραετίας.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη επενδύσεων στις ΑΠΕ, ώστε να επιτυγχάνεται απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ απάντησε κοφτά: «Οχι, εμείς δεν θα κάναμε την ιδιωτικοποίηση που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη ΔEH».

Όσο για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν πρέπει να ισχύει έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από του ουκρανικό, και σίγουρα να υπάρχει ρήτρα διαφυγής και το 2023.
«Έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε το Σύμφωνο σταθερότητας να αναθεωρηθεί για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου. Να μην είναι τα πλεονάσματα του Βορρά ελλείμματα για το Νότο», πρόσθεσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu