Οικονομία

Αλ. Πατέλης: Ορόσημο η δημόσια προσφορά του Ελ. Βενιζέλος

«Θα συμβάλει στη διεύρυνση του εύρους των εισηγμένων εταιρειών, ενώ θα βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών για επανένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές», αναφέρει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού

Με νέο ενημερωτικό σημείωμα επανήλθε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, με στόχο την ενημέρωση των ξένων τόσο για την πορεία του κυβερνητικού έργου όσο και για την ενίσχυση του εγχώριου επενδυτικού «story».

Στην επιστολή του ο κ. Πατέλης αναφέρεται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Fitch αλλά και στη πρωτιά που κέρδισε η Ελλάδα από τον περιοδικό Economist, που την όρισε ως χώρα της χρονιάς (2023).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Από 25/1 έως 1/2 η δημόσια προσφορά μετοχών με τιμή διάθεσης 7 – 8,2 ευρώ

Θα διατεθούν συνολικά 90.000.000 μετοχές ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ με εκτιμώμενα έσοδα 738 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, ο κ. Πατέλης εστιάζει στην έναρξη του IPO (αρχική δημόσια προσφορά) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. «Αυτό το σημαντικό ορόσημο θα συμβάλει στη διεύρυνση του εύρους των εισηγμένων εταιρειών, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στον πρωταρχικό στόχο του Χρηματιστηρίου Αθηνών για επανένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές».

«Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στο σημερινό ενημερωτικό δελτίο επισημαίνω τα εξής:

Α. Ιδιωτικά πανεπιστήμια. Για πρώτη φορά θα επιτραπεί η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Προσκαλούμε κορυφαία πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο να δουν τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

Β. Επιστολική ψήφος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα εισάγει την επιλογή της ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένης της ευρείας διασποράς της χώρας, αλλά θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπου που δυσκολεύονται να μετακινηθούν στην Ελλάδα.

Γ. Ο δικαστικός χάρτης της χώρας αναμένεται να επανασχεδιαστεί, ενοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα. Αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση – η οποία έλαβε επίσης τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα – είναι ένα ακόμη εργαλείο στον πρωταρχικό στόχο της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Δ. Γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Όταν περάσει από τη Βουλή, η Ελλάδα θα γίνει το 16ο κράτος μέλος της ΕΕ, η 37η χώρα παγκοσμίως και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που νομοθετεί την ισότητα των γάμου.

4. Μια ενημέρωση για το «Ελλάδα 2.0», το εθνικό σχέδιο στο πλαίσιο του RRF:

Συμπεριλαμβανομένου του RepowerEU που έχει εγκριθεί, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια αυξήθηκαν από τα 31 δισ. ευρώ στα 36 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον δανείων 5 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεων σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει πλέον 103 επενδύσεις και 76 μεταρρυθμίσεις, που καλύπτουν επιχορηγήσεις 18 δισ. ευρώ και δάνεια 18 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 15 δισ. ευρώ (τρεις δόσεις + προκαταβολή). Το 2023, η απορρόφηση των επιχορηγήσεων ήταν περίπου 1,4 δισ. ευρώ και ο στόχος για το 2024 είναι 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν ήδη συναφθεί 269 δάνεια, με μέσο επιτόκιο 2,2%, με χρηματοδότηση 4,4 δισ. ευρώ από το «Ελλάδα 2.0» (και συνολικό προϋπολογισμό –συμπεριλαμβανομένης της ίδιας συνεισφοράς και του τραπεζικού δανεισμού – 10,3 δισ. ευρώ).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu