Πολιτική

Αλ. Ηρακλείδης στην Daily Sabah: Η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο…

«Η Αθήνα θα πρέπει να είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος», ανέφερε ο Έλληνας καθηγητής Αλέξης Ηρακλείδης σε δηλώσεις που προκαλούν αίσθηση.

Η παραπληροφόρηση και οι εσφαλμένες αντιλήψεις για την Τουρκία είναι κοινές και έντονες, τόσο μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων όσο και του λαού στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Μία από τις συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι ότι οι Έλληνες πιστεύουν ότι το Αιγαίο Πέλαγος ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλείδη, ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των mainstream καθημερινών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, παίζουν ρόλο στη δημιουργία της εικόνας μιας Τουρκίας ως «Νεο-Οθωμανικής, επεκτατικής δύναμης που θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα».

Παραθέτουν, για παράδειγμα, ομιλίες του Τούρκου Προέδρου Erdogan, του Υπουργού Εξωτερικών Cavosoglu ή του υπουργού Άμυνας Akar εκτός πλαισίου και ως εκ τούτου τροφοδοτούν σκεπτικισμό ή εχθρικά συναισθήματα προς αυτούς και την Τουρκία γενικότερα, εξήγησε περαιτέρω.

Η… προδοσία

Ο ελληνικός εθνικισμός, που είναι πολύ εθνοκεντρικός και αντιτουρκικός, είναι ανθεκτικός και έχει επιρροή σε όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα –περισσότερο στα δεξιά, λιγότερο στα αριστερά– και κατά συνέπεια, μπορείς εύκολα να σε χαρακτηρίσουν ως προδότη ή Τούρκο κατάσκοπο.

Ειδικά, όταν τονίζεται η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εξήγησε ο κ. Ηρακλείδης.

«Αν και οι Έλληνες είχαν επιρροή στην αυτοκρατορική γραφειοκρατία και τα εμπορικά δίκτυα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι σύγχρονοι Έλληνες κατήχθησαν από την επίσημη ιστοριογραφία για τα λεγόμενα 400 χρόνια του οθωμανικού ζυγού, όχι τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε ότι υπήρξαν στιγμές που οι Έλληνες λήπτες αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού ηγέτη Κωνσταντίνου Καραμανλή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ή των σοσιαλδημοκρατών Κώστα Σημίτη και Γεώργιου Παπανδρέου, οι οποίοι εκτίμησαν πραγματικά την ανάγκη για μια μόνιμη λύση στο Αιγαίο, αλλά η έντονη αντίδραση του εκλογικού τους σώματος, τους εμπόδισε από τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Υπάρχει ακόμη μια μερίδα στο κυβερνών συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ΝΔ που επιθυμεί καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία.

Εκεί μάλιστα περιλαμβάνεται  – αναφέρει ο κ. Ηρακλείδης – και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η αδελφή του, πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φοβάται το εσωτερικό κόστος οποιασδήποτε συμφωνίας με την Τουρκία.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα άλλο  έντονο αντιτουρκικό ρεύμα στο κόμμα, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό το ρεύμα  είναι δύσπιστο για τη στάση του Μητσοτάκη για την Τουρκία και προσπαθεί να υπονομεύσει τις πολιτικές του», υποστήριξε ο Ηρακλείδης.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan

«Τούτου λεχθέντος», συνέχισε, «η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Erdogan στις 13 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη παρουσιάστηκε με ευνοϊκούς όρους στα ελληνικά ΜΜΕ.
Επιπλέον, ο χρόνος και οι συνθήκες είναι ήδη κατάλληλες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», σημείωσε ο Ηρακλείδης.

«Υπάρχουν ψύχραιμοι, αντικειμενικοί άνθρωποι στην ελληνική γραφειοκρατία, που γνωρίζουν ότι οι περισσότερες αφηγήσεις για την Τουρκία είναι ψευδείς και οι καλύτερες σχέσεις μαζί της ωφελούν και τις δύο χώρες», εξήγησε.

Για το Κυπριακό, που αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια στην ενίσχυση των ελληνοτουρκοελληνικών σχέσεων, ο κ. Ηρακλείδης ήταν διφορούμενος.

«Πρώτον και κύριον, πρέπει να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα δεν ασκεί τόση επιρροή στους Ελληνοκύπριους», είπε.

Υπογράμμισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν του 2004, το οποίο υποστήριξε η Τουρκία, έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους σε δημοψήφισμα αλλά απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους και ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.

Ο Αλέξης Ηρακλείδης πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί λύση στην Κύπρο και πίεσε τον Αναστασιάδη να αλλάξει την πολιτική του υπέρ της λύσης.

Ο καθηγητής ωστόσο, υποστήριξε ότι ο διορισμός του μετριοπαθούς και ρεαλιστή Ιωάννη Κασουλίδη τον Ιανουάριο ως υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καλό σημάδι.
«Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το έργο του αγωγού EastMed, το οποίο ήταν παράλογο και ανέφικτο από την αρχή, είναι νεκρό. Στο βάθος, η ΕΕ επιδιώκει ενεργά να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Η καλύτερη λύση θα ήταν η εξεύρεση λύσης στην Κύπρο και η μετάδοση το φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, ένα έργο που θα εμπλέκει όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο κ. Ηρακλείδης κινείται στο χώρο της Αριστερής σκέψης και ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Συμφωνίας τβμ Πρεσπών.

Το δημοσίευμα όπως αναπαρήχθη από την Τουρκική Daily Sabah: 

σαβαη.png

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu