Περιβάλλον

Αλ. Δημητρακόπουλος (Δασολογία ΑΠΘ): «Ο δασικός πλούτος της Αττικής, εκτός Πάρνηθας, είναι μηδενικός»

Θα υπάρξουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα του αστικού ιστού, τονίζει ο καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ

Ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών στο τμήμα Δασολογίας στο ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, περιγράφει τις άμεσες συνέπειες από την καταστροφική φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

Στο αρχικό του σχόλιο ο κ. Δημητρακόπουλος σημείωσε πως ο δασικός πλούτος της Αττικής, αν εξαιρέσει κανείς την Πάρνηθα, είναι μηδενικός. Το αττικό λεκανοπέδιο απογυμνώνεται από δασική βλάστηση και πέρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις που αυτό θα έχει στο οικοσύστημα θα υπάρξουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα του αστικού ιστού. Δεν θα μιλάμε πια για θερμικές αστικές νησίδες, ολόκληρη η Αθήνα θα είναι μια θερμική αστική νησίδα της οποίας η θερμοκρασία από την άνοιξη θα είναι 1,5 με 2 βαθμούς παραπάνω από αυτή την οποία κατά μέσο όρο έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Δεν θα υποφέρει μόνο το οικοσύστημα, θα υποφέρουν και οι Αθηναίοι.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αύξηση της θερμοκρασίας και μείωση της σχετικής υγρασίας της ατμόσφαιρας δηλαδή θα ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ περισσότερα ξερό και θερμό. Από εκεί και πέρα ο καθαρισμός του αέρα θα είναι πολύ μικρότερος δεδομένου ότι η δασική βλάστηση δεν θα μπορεί να δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα, η φωτοσύνθεση θα είναι πολύ μικρότερη».

Αναφορικά με τις προβλέψεις που μιλάνε για ερημοποίηση της Αττικής σχολίασε: «Καλπάζουν αυτές οι εκτιμήσεις πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε αλλά με ανθρώπινη βοήθεια. Όταν καίγονται μέσα σε δύο μέρες 150 χιλιάδες στρέμματα στο διοικητικό κέντρο της Ελλάδας από το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει στο αττικό λεκανοπέδιο καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα βαίνουν χειρότερα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε».

Ερωτηθείς τι ενέργειες έπρεπε να γίνουν για να μην φτάσουμε σε αυτή την τραγική πυρκαγιά είπε: «Έπρεπε να γίνει διαχείριση αυτών των εκτάσεων και εννοούμε διάνοιξη οδικού δικτύου, καθαρισμός του δάσους από την ξερή δασική καύσιμη ύλη, κλαδεύσεις, εκ-φρυγανώσεις, εκθαμνώσεις ότι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ξερή καύσιμη ύλη μέσα στο δάσος. Αυτό είναι μια χρόνια πληγή δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα δάση μας, σίγουρα όλα τα μη παραγωγικά δάση είναι εκτός διαχείρισης τα τελευταία 40 χρόνια συνέπεια της υποβάθμισης της Δασικής υπηρεσίας με αποτέλεσμα να αφήνονται στην τύχη τους και να έχουμε τέτοια φαινόμενα. Από εκεί και πέρα ξέρουμε ότι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, ξέρουμε ότι θα έχουμε παρατεταμένες περιόδους το καλοκαίρι, ξέρουμε ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή φυσάνε τα μελτέμια αυτά είναι γνωστά το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε».

Αναφορικά με το αν και πότε μπορεί να γίνει αναδάσωση στα μέρη που κάηκαν σημείωσε πως «πρώτα θα πρέπει να αφήσουμε τα δάση τα οποία κάηκαν να αναγεννηθούν, η φύση με φυσική αναγέννηση μπορεί και αναγεννά τα καμένα δάση. Πρέπει να τα αφήσουμε ήσυχα και εννοώ να μην έχουμε καταπατήσεις, να μην έχουμε βόσκηση και άλλα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης των δασικών πυρκαγιών και θα πρέπει να σχεδιάσουμε έτσι τις επιχειρήσεις ώστε έστω και σε μικρό βαθμό να μπορούμε να επιχειρούμε και το βράδυ.

Εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάγκη κυρίως για απώλεια του εδάφους λόγω διάβρωσης μετά από καταστροφή της βλάστησης από πυρκαγιά ασφαλώς πρέπει να γίνονται τεχνητές αναδασώσεις».

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης των Δασαρχείων για την διαχείριση των δασών. «Αν το Δασαρχείο αναλάβει τη διαχείριση της καύσιμης ύλης, αν το Δασαρχείο αναλάβει τη διαχείριση των δασών και πιστέψτε με η Δασική Υπηρεσία είναι πάρα-πάρα πολύ ικανή στο να πράττει αυτά τα πράγματα και να προστατεύει τα δάση και το Πυροσβεστικό Σώμα ασχοληθεί σε συνεργασία με την Δασική υπηρεσία σε αυτό κάθε αυτό έργο της δασοπυρόσβεσης θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu