Επιχειρήσεις

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Fieratex – Η τέταρτη βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία στη σειρά

Η ανακοίνωση της εταιρείας επιβεβαίωσε τους φόβους των εργαζομένων που τους είχαν εκφράσει στο financialreport.gr ήδη από τις αρχές Ιουνίου

Άλλη μια κλωστοϋφαντουργία στη Βόρεια Ελλάδα βάζει λουκέτο. Την υποβολή αίτησης πτώχευσης ανακοίνωσε η κλωστοϋφαντουργία Fieratex, η οποία είχε θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους. Ήδη από τις 5 Ιουνίου ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Καρυπίδης μιλώντας στο financialreport.gr είχε εκδηλώσει τον φόβο του για λουκέτο.

Όπως είχε γράψει ξανά το financialreport.gr στις 25 Ιουνίου 2024 η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει στους εργαζόμενους ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνει παράταση μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου και από τότε  ο φόβος που είχαν οι εργαζόμενοι για οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ότι θα είναι τελικά  το πιθανότερο ενδεχόμενο, σήμερα έγινε πραγματικότητα, καθώς η Fieratex ακολουθεί πλέον τον δρόμο της κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, Βαρβαρέσος, αλλά και της Κλωστήρια Ναούσης και της ΒΕΤΛΑΝΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Fieratex: Παράταση διαθεσιμότητας μέχρι Σεπτέμβριο – «Δεδομένο το λουκέτο» λένε οι εργαζόμενοι

Μόνο το λογιστήριο θα λειτουργεί στην εταιρεία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, αίτηση πτώχευσης κατέθεσε και η Tsantalis καθώς οι προσπάθειες εξεύρεσης αγοραστή δεν τελεσφόρησαν.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε εκτέλεση της από 24.07.2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, κατέθεσε την 30η.07.2024 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς (Τμήμα Εκουσίας Δικαιοδοσίας), την από 30.07.2024 Αίτηση Πτώχευσης, με την οποία αιτήθηκε την κήρυξη της σε πτώχευση, να οριστεί μέρα παύσης πληρωμών της εταιρείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 81 παρ 2 του Ν. 4738/2020, να οριστεί Εισηγητής και Σύνδικος της πτώχευση.

Η αίτηση προσδιορίσθηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς στις 2 Οκτωβρίου 2024.

Πως έφτασε στην πτώχευση

Η βορειοελλαδίτικη κλωστοϋφαντουργία ταλανίζεται εδώ και μεγάλο διάστημα από προβλήματα ρευστότητας αλλά και κάμψη πωλήσεων, με περίπου 30 εργαζόμενους από τους συνολικά 100 να έχουν ήδη αποχωρήσει οικειοθελώς λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους.

Η μετοχή της Fieratex έχει τεθεί από το τέλος Απριλίου σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις χριματιστηριακές αρχές. 

Τα ανησυχητικά σημάδια είχα φανεί μήνες πριν, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Νίκο Καρυπίδη τον περασμένο Ιανουάριο οι εργαζόμενοι είχαν μπει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 15 ημέρες, με τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση πως δεν θα ξαναγίνει.

Από τη Νέα Σάντα στην παραγωγή υφασμάτων

Η οικογένεια Ανεζουλάκη ίδρυσε την Fieratex (ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΒΑΦΕΙΑ ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ) το 1988. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Σάντα εκτείνονται σε 58.000 τ.μ. και δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής υφασμάτων και επεξεργασίας και εμπορίας αυτών είτε είναι ίδιας παραγωγής είτε παραγωγής τρίτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικογένεια Ανεζουλάκη, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Fieratex, κατέχει εδώ και δεκαετίες και μειοψηφική θέση στην εταιρεία ένδυσης Μινέρβα της οικογένειας Λαδένη, την οποία τους προηγούμενους μήνες ενίσχυσε.

Ας σημειωθεί ότι η μετοχή της Fieratex έχει τεθεί από το τέλος Απριλίου σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις χρηματιστηριακές αρχές καθώς η εταιρεία υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Ανεζουλάκη ενημέρωσε ότι «για τεχνικούς λόγους δεν είναι έτοιμη να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2023 στις 30/04/2024».

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε στα 12 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας μείωση 20,5%.

Τα λουκέτα της κλωστοϋφαντουργίας

Η κατάρρευση της Fieratex και γενικότερα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και η αύξηση των βιομηχανικών λουκέτων τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι η αποβιομηχάνιση που είχε κάνει έντονη την εμφάνιση της κατά τη δεκαετία του ’80 και συνέχισε και τις επόμενες δεκαετίες σε περιοχές, όπως η Εύβοια, η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία και άλλες, φαίνεται ότι εξακολουθεί να απειλεί σοβαρά την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση και δια στόματος του σημερινού υπ. Ανάπτυξης, Τάκη Θειδωρικάκου, μιλούν για την επιτακτική ανάγκη επαναβιομηχάνισης της χώρας εξαγγέλλοντας σχεδιασμούς και η πραγματικότητα τους διαψεύδει με λουκέτα.

Η Νάουσα θρηνεί το κλείσιμο της Κλωστοϋφαντουργίας Βαρβαρέσος την Εβδομάδα των Παθών – Τι έλεγε ο Άδωνις το 2019

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu