Mετά την εκπνοή της προθεσμίας θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO
Με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και αποβολή από τις πλατφόρμες κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, εφόσον παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία – εισοδήματα για το 2024 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου ή δεν έχουν εγγραφεί σε αυτό. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μετά την εκπνοή της προθεσμίας θα ξεκινήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις με στόχο να εντοπιστούν όσοι κρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους. Η φορολογική διοίκηση θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν με τα δεδομένα που θα λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει.
Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων.
Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τη μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον διαχειριστή και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο διαχειριστής είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται εις βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Σημειώνεται ότι μέχρι την οριστικοποίηση της δήλωσης ο διαχειριστής ακινήτου μπορεί να διορθώνει λανθασμένες καταχωρίσεις και να τροποποιεί στοιχεία (λοιποί δικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά εισοδήματος κ.λπ.) χωρίς να αλλάζει ο ΑΜΑ και χωρίς να υπάρχει πρόστιμο εκπροθέσμου. Εν τέλει ο διαχειριστής ακινήτου έχει ικανό περιθώριο, από το τέλος κάθε έτους έως και την 28η Φεβρουαρίου υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για να αποτυπώσει τις συμφωνίες του με τους λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος, στη βάση των πραγματικών γεγονότων και στη βάση του πραγματικού επιμερισμού του εισοδήματος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ο Stoxx 600 έκανε το 9Χ9 στα εβδομαδιαία κέρδη – Ο DAX έπεσε ενόψει εκλογών
- Τραμπ: Δεν νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει στις συνομιλίες ο Ζελένσκι
- ΕΣΗΕΑ: Οι διορισμένοι του ΕΣΡ «δίκασαν» το Mega μετά από προσφυγή του Γρ. Δημητριάδη
- Reuters: Η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει τα «παγωμένα» 300 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
- Χρηματιστήριο: Έκανε το 2Χ2 κοντά στις 1.615 μονάδες και έκλεισε την 9η σερί εβδομάδα με κέρδη
- Ζαχαράκη και Γκίκας για δημογραφικό και νησιωτικότητα
- Τέμπη: Υπόμνημα συγγενή θύματος με πυρά κατά της Αδειλίνη – «Εκτελεί εντολές του Μητσοτάκη»
- Βρυξέλλες: Αγωνία και νευρικότητα για την επομένη των γερμανικών εκλογών
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις