Η εγκατεστημένη ισχύς επί ελληνικού εδάφους έφτασε πλέον τα 5.226 μεγαβάτ, ενώ αναπτύσσεται και το κομμάτι των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Πάνω από 543 MW αιολικών πάρκων εγκατέστησε το 2023 η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ένατη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς επί ελληνικού εδάφους έφτασε πλέον τα 5.226 μεγαβάτ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ετησία έκθεση του συνδέσμου Wind Europe, οι προσθήκες του 2023 στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2022.
Όπως επίσης τονίζεται στην ίδια μελέτη του συνδέσμου WindEurope, η χώρα μας βρίσκεται παράλληλα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά το βαθμό διείσδυσης των αιολικών στο ηλεκτρικό μείγμα.
Σημειώνεται ότι σε χαμηλότερες θέσεις στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κατατάχθηκαν χώρες όπως η Ιταλία και η Δανία.
Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, αλλά και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποδέσμευση από τον άνθρακα, η WindEurope εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταστήσει 2,8 γιγαβάτ στο υπόλοιπο της δεκαετίας, κυρίως χερσαία και όχι υπεράκτια ή θαλάσσια, όπως είναι η τάση τα τελευταία χρόνια.
Εξάλλου και το 2024 η χώρα μας θα ”τρέξει”΄ μαραθώνιο σε ό,τι αφορά τα αιολικά πάρκα, καθώς προγραμματίζει δημοπρασίες για τουλάχιστον 500 μεγαβάτ νέων αιολικών. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο που έχει θέσει για συνολική αιολική ισχύ 7,6 γιγαβάτ.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο συνέδριο στις αρχές της χρονιάς ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου εφοδιασμού της Κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο ενώ στον τομέα του ηλεκτρισμού στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας, θέτοντας ως πρώτο στόχο τα 2 γιγαβάτ, ως εγκατεστημένη ισχύ, ως το 2030.
Σε αυτό το πλαίσιο είχε προηγηθεί, τον Νοέμβριο του 2023, η έκθεση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ), με σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στις εξής περιοχές:
• Στην ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW
• Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW
• Στο κεντρικό Αιγαίο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW
• Στον άξονα Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW
• Στο Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
- Γ. Μπιλιράκης: Από τις λίγες χώρες που καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα η Ελλάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις