Ενέργεια

Αγκυλώσεις στις αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος για προμηθευτές και καταναλωτές και αστοχίες ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ

Με σειρά από αριστερά η Αλεξία Τροκούδη (Group Manager, Corporate Holdings and Energy Regulation Legal Division, της HELLENiQ ENERGY), η Ειρήνη Ιακωβίδου (Διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών, ΡΑΑΕΥ), ο Βασίλης Ζούβιας (Διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων της NRG) και ο Γιώργος Παναγιώτου (Διευθυντής Στρατηγικής και Διαχείρισης Ενέργειας, VOLTON)

Στα σκαριά δύο αποφάσεις της ΡΑΑΕΥ για το αέριο και το ρεύμα

Στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ρυθμιστικά και λειτουργικά προβλήματα στην αγορά ρεύματος και αερίου» στη δεύτερη μέρα του 6ου Power & Gas Forum, παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που δείχνουν να παγιώνονται στην ελληνική αγορά.

Ξεκινώντας τη συζήτηση, η Ειρήνη Ιακωβίδου, διευθύντρια Ρύθμισης & Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Προστασίας Καταναλωτών της ΡΑΑΕΥ, δήλωσε πως είναι κρίσιμη η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ 2024/1711 για τη ρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς η οποία καλύπτει τρεις βασικούς πυλώνες που εντοπίζονται και στην ελληνική αγορά:
1) η πολυπλοκότητα των συμβάσεων των προμηθευτών με τους καταναλωτές, όπου και καθιερώνεται η περίληψη της σύμβασης -ένα έγγραφο που δίνεται στον καταναλωτή πριν τη σύμβαση και την περιγράφει με απλά λόγια,
2) να υπάρχει επαρκή αντιστάθμιση κινδύνου, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι τιμές από τις αλλαγές στην αγορά (ανθεκτικότητα αγοράς) και
3) η προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε Οδύσσεια την αλλαγή παρόχου σε καταναλωτή

Ευθύνες σε ΔΕΔΔΗΕ και Protergia απέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ)

Αρρυθμίες και αγκυλώσεις της αγοράς

Μιλώντας για τα σοβαρά προβλήματα και τις αγκυλώσεις που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά, ο διευθυντής ρυθμιστικών υποθέσεων της NRG, Βασίλης Ζούβιας  καταρρίπτοντας τον κοινό τόπο ότι όλα τα κόστη των προμηθευτών μετακυλίονται στους καταναλωτές, δήλωσε πως υπάρχουν κρυφά κόστη τα οποία επωμίζονται εξ’ ολοκλήρου οι προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, μίλησε για σοβαρές αστοχίες των διαχειριστών και του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Ο τελευταίος μάλιστα, για παράδειγμα, απέστειλε  σημειώματα για μια διαρθρωτική εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης αναδρομικά. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για σημαντικές ατέλειες στο ρυθμιστικό αλλά και το κανονιστικό/νομικό πλαίσιο και για ελλείμματα στους ειδικούς λογαριασμούς.

«Όλα αυτά μαζί προκαλούν ένα περιθώριο σφάλματος που επαφίεται στους προϋπολογισμούς των προμηθευτών», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Ζούβιας.

Για την απαλοιφή των σοβαρών αυτών αγκυλώσεων και την ευαλωτότητα των τιμών η κ. Αλεξία Τροκούδη, Group Manager, Corporate Holdings and Energy Regulation Legal Division, της HELLENiQ ENERGY, δήλωσε πως είναι εξαιρετικά σημαντική η  αποσύνδεση της λιανικής αγοράς από την αγορά του φυσικού αερίου και η στροφή της εστίασης προς την αποθήκευση ενέργειας ως ενεργειακό πυλώνα.

Παράπονα καταναλωτών και επίλυση ζητημάτων

Εκτός από τους προμηθευτές που εντοπίζουν αγκυλώσεις, η εκπρόσωπος της ΡΑΑΕΥ,  Ειρήνη Ιακωβίδου, τόνισε και η ίδια τη σημασία ύπαρξης ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου «γνωστού σε όλους» και ανεπτυγμένο με βάση το ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για να βελτιωθεί και η εποπτεία εκ μέρους του ρυθμιστή.

Μίλησε επίσης για τα παράπονα των καταναλωτών που καταγράφονται στην ειδική πλατφόρμα του ρυθμιστή. Αυτά αφορούν περισσότερο τις μετρήσεις. Δηλαδή, για λάθος μετρήσεις και άλλα θέματα μετρήσεων με τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου παρατήρησε η κ. Ιακωβίδου ότι υπάρχει «μεγάλο περιθώριο βελτίωσης εκεί». Ακόμα ένα ζήτημα που αναφέρουν οι καταναλωτές στην πλατφόρμα παραπόνων της ΡΑΑΕΥ, αφορούν στις  εξωσυμβατικές προσφορές (πχ κουπόνια για αγορές στον ΑΒ) που δίνονται από τον προμηθευτή στον καταναλωτή στα πλαίσια του συμβολαίου του ή για τη μη ορθή συμπεριφορά των προμηθευτών απέναντι στον καταναλωτή κατά την αλλαγή προμηθευτή. Αναφέροντας παραδείγματα, η κ. Ιακωβίδου ανέφερε πως στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει η έκπτωση συνέπειας, υπάρχουν χρεώσεις για για exit costs ή καθυστερούν τη μεταφορά από τον έναν προμηθευτή στον άλλον. Το τελευταίο μάλιστα έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Financial Report, όπου η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε υπέρ του καταναλωτή και και κούνησε το δάχτυλο στον ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, η κ. Ιακωβίδου, η ίδια επισήμανε ότι «υπάρχουν στα σκαριά δύο αποφάσεις, μια για την ηλεκτρική ενέργεια και μία για το φυσικό αέριο», έτσι ώστε να γίνει μόνιμος  ο χρωματισμός στα τιμολόγια του ρεύματος.

Μαριάνθη Πελεκανάκη
[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ενέργεια

close menu