Η κυβέρνηση έχει απογοητεύσει μια μερίδα ψηφοφόρων της αλλά τους ζητάει να μην της «στείλουν μήνυμα» στις ευρωεκλογές
Οι δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, σύμφωνα με όσα διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, δείχνουν ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη κατάφερε να φέρει πίσω κάποιους από τους απογοητευμένους δεξιόστροφους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ομως, όλα όμως παραμένουν πολύ ρευστά και αβέβαια.
Οι παλινωδίες με την υποψηφιότητα του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, στέρησε στη ΝΔ το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και της έκπληξης. Το παρασκήνιο και ο χρόνος που χρειάστηκε ο πρωθυπουργός μέχρι να αποφασίσει, έφερε στην επιφάνεια όλες τις διαφωνίες που υπήρχαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει όλο αυτό το διάστημα μέσα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει το Μαξίμου, τους δεξιούς και συντηρητικούς ψηφοφόρους να τον εγκαταλείπουν, για αυτό και έβαλε τον πήχη του κόμματος του για τις ευρωεκλογές χαμηλά. Από το περίφημο 41% των περσινών εκλογών, το κατέβασε στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με μετρήσεις του Μαξίμου, πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπελέρη, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας έπεφτε ακόμα και κάτω από 30%, ενδεχόμενο που προκάλεσε πανικό. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Μητσοτάκης τελικά αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Μπελέρη. Στην περίπτωση αυτή έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και τώρα πρέπει να υπερασπιστεί την επιλογή του και να αντικρούσει την κριτική που δέχεται.
Οι φιλελεύθεροι ενοχλούνται από το ακροδεξιό και γκρίζο παρελθόν του, παρότι έχει “ξεπλυθεί” και όπως λένε, από τότε έχει αλλάξει. Οι πιο δεξιοί (και όχι μόνο αυτοί) αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι με το να στείλει τον Μπελέρη στην Ευρωβουλή, λύνει τα χέρια του Έντι Ράμα, που θέλει να τον ξεφορτωθεί από τη δημαρχεία της Χειμάρρας, για να προχωρήσει τα σχέδια του στην ταχύτατα τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή. Ο ορατός κίνδυνος για την υποψηφιότητα Μπελέρη είναι: ούτε τους δεξιούς να συγκρατήσει (άλλωστε είναι προφανής η σκοπιμότητα της ψηφοθηρίας) και τους φιλελεύθερους να απωθήσει.
Ο πρωθυπουργός έδωσε όλο το βάρος στη συγκράτηση των δεξιών ψηφοφόρων που του κουνάνε το μαντήλι, με αποτέλεσμα να επιλέξει τρία πρόσωπα που εκτίμησε ότι θα πετύχουν τον σκοπό του και αυτοί μονοπωλούν σε πρώτη φάση τη δημοσιότητα, αλλά όχι με τόσο θετική απήχηση.
Εκτός από τον Μπελέρη τα άλλα δύο πρόσωπα που διάλεξε για να συγκρατήσει τους απογοητευμένους δεξιούς και δεξιές είναι ο Γιώργος Αυτιάς και η Ελεονώρα Μελέτη. Αν σκεφτεί κανείς τους λόγους για τους οποίους έχουν απογοητευτεί οι δεξιοί με τον Μητσοτάκη, θα αναρωτηθεί πώς γίνεται να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή η κυρία Μελέτη και ο κ. Αυτιάς. Μπορεί στις σφυγμομετρήσεις να δείχνουν ότι είναι σε εκλόγιμες θέσεις, αλλά οι δεξιοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι γενικότερα με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κυρίως την αύξηση των αφίξεων, με την «κατευναστική» όπως θεωρούν πολιτική έναντι της Τουρκίας και με την αθέτηση των υποσχέσεων της κυβέρνησης στα θέματα ασφάλειας, αστυνόμευσης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Σε όλα αυτά, τα οποία είχαν δημιουργήσει ένα υπόστρωμα δυσαρέσκειας, προστέθηκε πριν λίγο καιρό και η ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, που για κάποιους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, για ποιον λόγο όλοι αυτοί που έχουν απογοητευτεί για το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, την εγκληματικότητα και τον γάμο των ομόφυλων, να αλλάξουν γνώμη λόγω Αυτιά και Μελέτη; Ηδη ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που ψήφισε ΝΔ στις εθνικές εκλογές, απαντά στις έρευνες κοινής γνώμης ότι “στις ευρωεκλογές θα στείλει μήνυμα”.
Αυτό που τρέμει το Μαξίμου είναι το ποσοστό των ευρωεκλογών να πέσει κάτω από το 30%. Σε αυτή την περίπτωση η αντιπολίτευση θα υποστηρίξει ότι έχασε την λαϊκή νομιμοποίηση του 41% και η κυβέρνηση θα δυσκολεύεται να απαντήσει.
Οι δημοσκόποι ωστόσο δεν βρίσκουν μόνο τη δυσαρέσκεια των δεξιών και συντηρητικών ψηφοφόρων στις μετρήσεις. Εντοπίζουν δυσαρέσκεια και στο κεντρώο κοινό και στους «αντισύριζα» ψηφοφόρους των εθνικών εκλογών, οι οποίοι είναι μη δεξιάς προέλευσης. Αυτοί έχουν ενοχληθεί από την απουσία μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού έργου, την αδυναμία αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας- ακρίβειας και τους χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών.
Το κυβερνητικό επιχείρημα προς τους απογοητευμένους ψηφοφόρους είναι «να μην στείλουν μήνυμα» γιατί θα κινδυνεύσει η σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας, που τα πάει τόσο καλά στην οικονομία.
Γιατί ο Νίκος Καραμούζης έμεινε «παγωτό» από την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις