Πολιτική

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (Π. Μαρινάκης): Το μπάζωμα στα Τέμπη έγινε για να διασωθούν περισσότεροι άνθρωποι!

Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών κατά τη διάρκεια ενημέρωσής τους την Παρασκευή

Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις ορισμένων πολιτικών συντακτών προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη για το ποιος έδωσε εντολή για να μπαζωθεί και να τσιμεντωθεί ο χώρος του εγκλήματος στα Τέμπη. Η απάντηση του κ. Μαρινάκη ήταν «Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν, από ένα σημείο και μετά, ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα». 

Την απάντηση αυτή, που στερείται οποιασδήποτε τεκμηρίωσης και αποτελεί εξορισμού παράνομη πράξη, αφού χάθηκαν στοιχεία του δυστυχήματος, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Μάλιστα,  ρωτήθηκε αρκετές φορές. Ακολουθεί απόσπασμα από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Η Πρόεδρος του Συλλόγου των θυμάτων από το δυστύχημα στα Τέμπη, η κ. Καρυστιανού, προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία πως ο κ. Τριαντόπουλος έδωσε εντολή για το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας στα Τέμπη. Τι απαντά η Κυβέρνηση σε όλο αυτό; Δόθηκε τέτοια εντολή και, αν ναι, από ποιον; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησε πριν από λίγο στη Βουλή ο κ. Τριαντόπουλος και επιβεβαιώνω κι εγώ πλήρως όλα όσα είπε. Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της Κυβέρνησης. Όλες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν, από ένα σημείο και μετά, ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησιακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων μετά από αυτό το τραγικό δυστύχημα. Όλα αυτά κατατίθενται στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη διεξάγει μία έρευνα η οποία είναι εν εξελίξει, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλούν και αναταραχή και στους συγγενείς των θυμάτων. Επαναλαμβάνω, όπως είπε και ο κ. Τριαντόπουλος, ουδέποτε δόθηκε κάποια τέτοια εντολή.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Εκπρόσωπε. Θα επανέλθω στην πρώτη ερώτηση του συναδέλφου. Είπατε ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν έδωσε κάποια εντολή. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι Υπουργοί δεν δίνουν γραπτές εντολές, αλλά προφορικές, αν έχει διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο να είναι προφορική η εντολή και, το δεύτερο, πιο σημαντικό, από τη στιγμή που έγινε κάποια πρωτοβουλία που αναζητείται ποιος έριξε τα μπάζα κι αποκρύφτηκαν σημαντικά στοιχεία, έχει κάποιος την ευθύνη για αυτή την απόκρυψη στοιχείων;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω: Ο κ. Τριαντόπουλος δεν απάντησε μόνο ως προς το σκέλος μιας γραπτής εντολής. Απάντησε συνολικά. Και δεν δόθηκε καμία εντολή για τη συγκεκριμένη ενέργεια. Κι αυτό, προφανώς, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Δεν είμαστε εμείς δικαστές, ούτε ανακριτές, αλλά εμείς απαντάμε στις ερωτήσεις που μας γίνονται, όπως έχουμε καθήκον. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό. Δεν βγάζουμε εμείς πορίσματα, εμείς δίνουμε απαντήσεις. Και όλοι αυτοί οι οποίοι μας πετάνε λάσπη, και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση για να μην παρεξηγηθώ, καλό είναι όταν πετάνε λάσπη να έχουν στοιχεία. Αν δεν έχουν στοιχεία, απλά λαϊκίζουν. Τώρα, ως προς το θέμα αυτό – καθαυτό, το ξαναλέω, ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση, η οποία, σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω με λεπτομέρεια τις καταθέσεις που βρίσκονται σε μια δικογραφία, αλλά κάποια πράγματα έχουν λεχθεί και δημοσίως, δεν έγινε με κανένα σκοπό συγκάλυψης. Σε καμία περίπτωση. Κρίθηκε αναγκαία για επιχειρησιακούς λόγους, για να μπορέσουν οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα, ούτως ώστε να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και, ενδεχομένως να διασωθούν κάποιοι εξ αυτών. Δεν έχει προκύψει μέχρι τώρα, από όσα γνωρίζω τουλάχιστον εγώ, γιατί το να διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι και κάτι το οποίο το θεωρώ τίμιο να συμβαίνει και, δυστυχώς, συμβαίνει και από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εγώ δεν γνωρίζω μέχρι τώρα να προκύπτει ότι κάποιος επί σκοπώ έδωσε μια τέτοια εντολή, έκανε μια τέτοια ενέργεια για να κουκουλώσει κάτι. Το ξαναλέω ότι αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε από τα όσα λένε οι άνθρωποι που πήγαν στο πεδίο και έτσι έκριναν ότι έγιναν κάποιες ενέργειες για να προχωρήσει πιο γρήγορα η ανύψωση κάποιων βαγονιών, η συλλογή ανθρώπων, όσο το δυνατόν περισσότερων εν ζωή, και όλη αυτή η διαδικασία σε μια τραγική νύχτα και μια τραγική μέρα που ξημέρωσε με τόσο φριχτές εικόνες, τις οποίες είδαμε όλοι. Εγώ αυτό γνωρίζω. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αυτά τα οποία λένε όσοι έχουν κατηγορηθεί για μια δήθεν εντολή και αυτά που μπορώ να απαντήσω.

Επιμένουν οι συντάκτες:

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Ο κ. Τριαντόπουλος, που ήταν Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ τότε, είχε αναφέρει λίγες μέρες μετά το δυστύχημα το εξής: Το κομμάτι το επιχειρησιακό που τρέξαμε εκείνες τις ημέρες ήταν να προχωρήσει γρήγορα όλη η διαδικασία συλλογής και αποκατάστασης της περιοχής. Άρα, ο ίδιος παραδέχεται ότι εμπλέκεται σε υπηρεσιακές διαδικασίες, επειδή προηγουμένως είπατε ότι ήταν επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Και ας δεχτούμε, για παράδειγμα, ότι ήταν επιχειρησιακές πρωτοβουλίες. Δηλαδή, λέει η Κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε πολιτική εποπτεία σε μια τέτοια διαδικασία σε ό,τι αφορά το μπάζωμα και τα λοιπά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, το ένα που αναφέρεστε δεν επιβεβαιώνει το άλλο, το οποίο θεωρείτε ότι επιβεβαιώνεται. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο λέμε, το απάντησε και στο Κοινοβούλιο ο κ. Τριαντόπουλος. Είχε απαντηθεί και στο παρελθόν και το αντίθετο ουδέποτε και από πουθενά έχει προκύψει. Προφανώς, το κράτος εποπτεύει κάθε έρευνα, κάθε διαδικασία με την πολιτική ευθύνη που υπάρχει. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, στο πεδίο υπάρχει ιεραρχία των Σωμάτων Ασφαλείας, των σωστικών συνεργείων, διαφόρων άλλων επιχειρήσεων που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε μια αστυνομική επιχείρηση, να δίνει, όπως αντιλαμβάνεστε, οδηγίες σημείο-σημείο για κάθε επιχείρηση. Το καταλαβαίνετε. Την καταλαβαίνετε τη διαφορά. Υπάρχουν επιχειρησιακοί, υπηρεσιακοί με ιεραρχία, πρωτόκολλα ενεργειών για μια, παράδειγμα, διάσωση, για μια αστυνομική επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπό την ευρύτερη εποπτεία η Αστυνομία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Πυροσβεστική του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και όλα τα αντίστοιχα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Εδώ μιλάω για μια επιχειρησιακή απόφαση, η οποία ελήφθη. Η Δικαιοσύνη λαμβάνει και έχει λάβει καταθέσεις για όλα αυτά τα σημεία και σε καμία περίπτωση, από κανένα σημείο, δεν έχει προκύψει η οποιαδήποτε υποψία συγκάλυψης. Δεν λέμε, δηλαδή, εμείς, αφού δεν έδωσε εντολή ο Τριαντόπουλος ή κάποιος άλλος που εμείς το λέμε αυτό, σημαίνει ότι αυτός που έδωσε την εντολή πήγε να συγκαλύψει κάτι. Είμαστε καθαροί. Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι. Δεν είμαστε, όμως, ο Ανακριτής. Δεν είμαστε ο Εισαγγελέας. Δεν είμαστε αυτοί που θα κρίνουν τι πραγματικά συνέβη. Λέμε τη δική μας θέση, η οποία δεν διαψεύδεται, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από κανένα άλλο στοιχείο.

Ακολουθεί ερώτηση γιατί δεν δίνεται παράταση στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής: 

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Επειδή λέτε συνεχώς, και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει κάποια συγκάλυψη, γιατί δεν δίνετε μία εβδομάδα παράταση στις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως ζητούν τα κόμματα Αντιπολίτευσης, προκειμένου να μελετηθεί η δικογραφία που έχει σταλεί στη Βουλή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη είναι η Εξεταστική που εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη διαδικασία. Εξετάστηκαν σχεδόν διπλάσιοι μάρτυρες, 39 αν δεν κάνω λάθος, από την αμέσως επόμενη σε αριθμό μαρτύρων που εξετάστηκαν σε Εξεταστική Επιτροπή. Και, μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων που εξετάστηκαν, νομίζω πλην ενός, ήταν προτάσεις των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης. Έχει την αξία της, έχει τη σημασία της, θα δούμε τα πορίσματά της, αλλά μην γελιόμαστε, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί γίνεται από κόμματα. Η κορυφαία διαδικασία γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα, που θα αναδείξει τις ευθύνες, τους κατηγορούμενους και, στο τέλος της ημέρας, τους ενόχους γι’ αυτή την πράξη, είναι η διαδικασία της Δικαιοσύνης. Από  αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται κανένα στοιχείο, καμία έρευνα και κανένας, σε καμία περίπτωση. Ερευνώνται όλα, όλες οι πτυχές μιας υπόθεσης. Είναι εν εξελίξει, θεωρώ, δεδομένων των συνθηκών, του όγκου της πληροφορίας και της σοβαρότητας της υπόθεσης -έχοντας και μια προσωπική επαγγελματική εμπειρία από άλλες υποθέσεις- προχωράει η έρευνα αυτή σε ικανοποιητικό βαθμό, χωρίς να θέλω να λέω μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ακόμα, αλλά φαίνεται ότι προχωράει η έρευνα αυτή και σύντομα θα έχουμε τα πρώτα πορίσματα της προδικασίας. Οι χρόνοι είναι οι κατάλληλοι, με βάση το τι επιλέγει η Δικαιοσύνη. Το ξαναλέω: Ας πάρουμε μία απόσταση από την έρευνα της Δικαιοσύνης και ας περιμένουμε τα συμπεράσματά της.

Ν. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση την ελληνική νομοθεσία η μόνη Αρχή που έχει γνώση και μπορεί να διερευνήσει ένα ατύχημα είναι η Αρχή Διερεύνησης Ατυχημάτων, η οποία συστάθηκε μετά το θλιβερό δυστύχημα. Το ερώτημα το δικό μου είναι, ο εφέτης-ανακριτής ζήτησε τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό για να διερευνήσει ένα θέμα, το οποίο ήταν πρωτόγνωρο και για τον ίδιον και σχεδόν για όλες τις κρατικές υπηρεσίες; Και φυσικά η ανεξάρτητη Αρχή έχει ένα άτομο και δεν ξέρω αν μπορεί να συνδράμει, από εδώ και πέρα, στη βοήθεια του θέματος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν πάρα πολλά δυστυχήματα διαφορετικής φύσεως. Η Δικαιοσύνη ακολουθεί μια διαδικασία η οποία είναι δεδομένη. Χρησιμοποιεί πραγματογνώμονες, χρησιμοποιεί τεχνικούς ελέγχους. Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Προφανώς, έμπειροι δικαστές σε όλες τις βαθμίδες και όσοι, τέλος πάντων, έχουν χρεωθεί τη συγκεκριμένη υπόθεση κάνουν όσα προβλέπει ο νόμος. Και μάλιστα αυτό το οποίο λέτε δεν έχει ακουστεί ακόμα και από τους πιο σκληρούς επικριτές. Προβλέπεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, υπάρχουν και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διατάσσεται τώρα μία ακόμα. Προφανώς, αυτό το οποίο χρειάζεται να γίνει, θα γίνει. Και εγώ να σας πω και κάτι; Είναι θετική εξέλιξη όταν υπάρχει η οποιαδήποτε υποψία και κρίνει ο δικαστής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση να γίνει και περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη. Δεν πρέπει να μένουν σκιές σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε καμία υπόθεση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu