Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, έχουν μειωμένο φόρο εισοδήματος κατά 50% και απαλλάσσονται από τεκμήρια διαβίωσης
Έχεις μεταφέρει τη φορολογική σου “κατοικία” στο εξωτερικό; Ζεις εκεί τουλάχιστον 183 μέρες το χρόνο; Μπορείς να το αποδείξεις; Με αυτά τα ερωτήματα η εφορία επιδιώκει πλέον να “στριμώξει” τους εικονικούς φορολογικούς μετανάστες που ενώ κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων για μειωμένο φόρο εισοδήματος κατά 50% και απαλλαγή τεκμηρίων διαβίωσης για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα, ζουν και εργάζονται κανονικά στη χώρα μας.
Ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης πολλοί Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό, μεταφέροντας τη φορολογική τους κατοικία. Κάποιοι επέστρεψαν κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ή ενδεχομένως δεν έφυγαν ποτέ, αλλά εξακολουθούν διατηρούν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό χωρίς να πληρούν όρους και προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν τους υψηλότερους συγκριτικά με κάποιες χώρες συντελεστές φορολόγησης, τα τεκμήρια που ισχύουν εδώ και φυσικά τον έλεγχό τους.
Οι κάτοικοι εξωτερικού σύμφωνα με τη νομοθεσία υποχρεούνται μόνο στη δήλωση του πραγματικού εισοδήματος που λαμβάνουν από την Ελλάδα και όχι του παγκόσμιου εισοδήματός τους. Για αυτούς επί της ουσίας που έφυγαν οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν ελέγξουν τις καταθέσεις τους, ούτε εκείνες που είναι σε ελληνικές τράπεζες ούτε εκείνες που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κανείς φορολογικός κάτοικος εξωτερικού είναι συγκεκριμένα:
1. Να κατοικεί επί 183 ημέρες στο εξωτερικό.
2. Να είναι σε θέση να το αποδείξει με προσκόμιση των κατάλληλων δικαιολογητικών.
Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε προηγούμενο της δήλωσης φορολογικό έτος. Στην περίπτωση, όμως, που ο αποκτών το εισόδημα είναι κάτοικος χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας/ΣΑΔΦ (όλες οι χώρες της Ε.Ε., του ΕΟΧ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα κ.λπ.), θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας σύμβασης. Επιπλέον, δεν δικαιούνται αφορολόγητο όριο και κατά συνέπεια δεν έχουν υποχρέωση να προσκομίζουν αποδείξεις δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα το οποίο προκύπτει στη χώρα μας φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Παράλληλα, οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού υπόκεινται κανονικά σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων ή ΦΠΑ κατά την αγορά ακινήτου το οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα. Μάλιστα, για πολίτες της ΕΕ, του ΕΟΧ και σε ομογενείς, παρέχεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα απαλλαγής από τον φόρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Bloomberg: Έρευνα στις ΗΠΑ για τις σχέσεις JPMorgan με hedge fund ιρανικών συμφερόντων
- ΗΠΑ: Στις καλένδες η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο Νίκος Ρωμανός – «Είμαι αθώος, μην με προφυλακίσετε»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Ράλι 17% από Games Workshop
- Καραμανλής: «Δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα η άλλη γνώμη και η κριτική – Δεν με ενδιαφέρει η ΠτΔ»
- «Υπερηχητικό» μήνυμα Πούτιν στη Δύση: Ξεκινάμε τη μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik
- AS Company: Στα 3,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 9μηνο
- Σκυλακάκης: «Αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις