Τι αναφέρει νέα διάταξη του Υπ. Δικαιοσύνης
Με αναδρομική ισχύ 2 ετών, αφού η ασάφεια του νόμου άφησε ένα τεράστιο κενό, θα εισπράττονται πλέον από την ΑΑΔΕ, τα δικαστικά παράβολα που επιδικάζονται με δικαστικές αποφάσεις.
Αυτό υποδεικνύει διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο πόθεν έσχες. Πρόκειται για παράβολα που αφορούν π.χ σε όσα προβλέπονται την παρ. 5 του άρθρου 372 του ν. 4412/2016 : “Για το παραδεκτό των ένδικων βοηθημάτων και μέσων πρέπει, ως την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης, να προσκομισθεί το προβλεπόμενο από τις κείμενες διατάξεις αποδεικτικό καταβολής παραβόλου….. Αν τα ένδικα μέσα στρέφονται κατ’ αποφάσεων μονομελών δικαστηρίων, τα αντίστοιχα ποσά ή ποσοστά των παραβόλων μειώνονται στο μισό”.
Τα ποσά των παραβόλων ποικίλουν και αφορούν σε όλη τη γκάμα των ενδίκων μεσων ή ενεργειών σε όλες τις βαθμίδες και αρμοδιότητες των δικαστηρίων (απο αναβολές δικών και εφέσεις έως παραδεκτό προσφυγής κλπ).
Η διάταξη αναφέρει:
”Οι δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες διατάσσεται η καταβολή ποσού παραβόλου, αποτελούν νόμιμο τίτλο, κατά την παρ. 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190), και διαβιβάζονται με μέριμνα των Δικαστηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να γίνει η είσπραξη του επιδικαζόμενου ποσού, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του ως άνω Κώδικα.
Όπως εξηγεί η αιτιολογική έκθεση, “ρυθμίζεται η είσπραξη του δικαστικού παραβόλου, στις περιπτώσεις που (υπολειπόμενο ή ελλείπον ή επιπλέον) ποσό παραβόλου επιδικάζεται με δικαστική απόφαση … Τούτο δε διότι, μετά την έναρξη ισχύος του π.δ. 51/2022 (Α’ 123), με το οποίο ορίστηκαν οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) και καταργήθηκε κάθε άλλη αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη, το Τμήμα Εκκαθάρισης Δικαστικών Δαπανών του Ν.Σ.Κ. συντάσσει τους χρηματικούς καταλόγους και μεριμνά για την έκδοση των σχετικών εντολών προς τις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) μόνο για τη βεβαίωση της δικαστικής δαπάνης που επιδικάζεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, και όχι για το επιδικαζόμενο ποσό δικαστικού παραβόλου (βλ. την παρ. 9 του άρθρου 3 του π.δ. 51/2022)”.
Δηλαδή η ανακατανομή αρμοδιοτήτων άφησε εν κενώ ουσιαστικά την είσπραξη των παραβόλων που επιδικάζονται εδώ και δύο χρόνια.
Οι συγκεκριμένες απαιτήσεις θα αξιώνονται μάλιστα αναδρομικά για δικαστικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί μετά από την 23η Ιουνίου 2022, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει επ΄ αυτού “με την παρ. 2 τίθεται η 23η.6.2022 ως χρόνος έναρξης ισχύος της προτεινόμενης ρύθμισης της παρ. 1, ήτοι ο χρόνος έναρξης ισχύος του π.δ. 51/2022, σύμφωνα με το άρθρο 5 αυτού, προκειμένου οι γραμματείες των Δικαστηρίων να μεριμνήσουν για την αποστολή στην Α.Α.Δ.Ε. όλων των αποφάσεων που έχουν έκτοτε δημοσιευθεί και διατάσσουν την καταβολή ποσού παραβόλου, εφόσον συντρέχει λόγος”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χρηματιστήριο: Ανακατάληψη των 1.400 μονάδων, «αδύναμος κρίκος» οι τράπεζες – Δυνατά ο ΟΠΑΠ με +3,27%
- Bosch: Προχωράει σε 5.500 απολύσεις εν μέσω κρίσης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
- ΟΤΕ: Αγορές μετοχών αξίας 6,15 εκατ. ευρώ
- Οι Σαουδάραβες στην Αθήνα για το ελληνικό φάρμακο
- CEPE: Οι δασμοί στις εισαγωγές Κίνας θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας χρωμάτων της ΕΕ
- Αναβλήθηκε η δίκη της Ειρήνης Μουρζούκου για συκοφαντική δυσφήμιση
- Q&R: Σε πρώιμες επαφές με εταιρείες για το ενδεχόμενο εξαγοράς
- Πως θα δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα στις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις