Αγορές

A-quant: Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βελτίωσε το κλίμα των αγορών

Η σημαντικότερη μακροοικονομική ανακοίνωση της εβδομάδας που μας πέρασε είχε να κάνει με τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο. Ο προηγούμενος μήνας είχε πληθωρισμό 9.1% και για τον Ιούλιο οι αγορές ανέμεναν 8.7%, ωστόσο το νούμερο που ανακοινώθηκε ήταν 8.5% κάτι που άλλαξε αρκετά δεδομένα στην αντίληψη των αγορών.

Η βασική σκέψη είναι πως με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), έχει πλέον το περιθώριο να σταματήσει την τόσο επιθετική πολιτική αύξηση των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα ρευστότητας στις αγορές και για αυτό και οι βασικότεροι δείκτες μετοχών πραγματοποίησαν ένα μίνι ράλι την εβδομάδα που μας πέρασε.

Το αμερικανικό δολάριο υπέστη απώλειες αφού πλέον μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% αποτελεί το κυριότερο σενάριο στη συνεδρίαση της Fed το Σεπτέμβριο. Θυμίζουμε πως πριν μερικές εβδομάδες επικρατούσε το σενάριο αύξησης κατά 0.75%. Τα πράγματα δεν είναι πάντως τόσο ρόδινα γιατί η αμερικανική οικονομία συμπλήρωσε δύο συνεχή τρίμηνα με αρνητικό ΑΕΠ, κάτι που τεχνικά συνιστά ύφεση.

Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, παρότι τα μακροοικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται είναι θετικά, όπως θα δούμε παρακάτω, οι φόβοι για μία ενεργειακή κρίση διαρκείας τον επόμενο χειμώνα, κυριαρχούν στην Ευρώπη. Αυτοί οι φόβοι δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στις Ευρωπαϊκές αγορές που συνέχισαν να ενισχύονται και την εβδομάδα που μας πέρασε ούτε και στο ευρώ που σημείωσε αύξηση λόγω όμως κυρίως της αδυναμίας του δολαρίου.

Παρότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και υπάρχει μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, οι σημαντικές ανακοινώσεις συνεχίζονται. Κυριαρχεί η ανακοίνωση του και του ΑΕΠ την Τετάρτη και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Πέμπτη, η συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη χωρίς όμως να αναμένονται ιδιαίτερες δράσεις, οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανεργία, ο πληθωρισμός και οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ασία, σημαντικές κρίνονται οι ανακοινώσεις των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα και του πληθωρισμού, της βιομηχανικής παραγωγής και του ΑΕΠ στην Ιαπωνία.
SP500

Με έντονα ανοδικές τάσεις έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός δείκτης SP500, στις 4,280 μονάδες και κέρδη που προσέγγισαν το 3.40%. Μέχρι την Τετάρτη, ο δείκτης είχε σταθεροποιητικές τάσεις αλλά από την ανακοίνωση του πληθωρισμού και μετά, σημείωσε μία εκρηκτική άνοδο. Η αντίληψη των αγορών  μεταστράφηκε και οι περισσότεροι αναλυτές θεώρησαν πως η Fed θα  χαλαρώσει την σκληρή νομισματική πολιτική και την επιθετική αύξηση των επιτοκίων αφού ο πληθωρισμός δείχνει να δαμάζεται. Την Παρασκευή η πεποίθηση αυτή  ενισχύθηκε κι άλλο μετά τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan.

Σαν αντίβαρο στο θετικό κλίμα λειτουργεί η τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας το τελευταίο διάστημα, με τον πρόεδρο Biden να παγώνει  την κατάργηση των δασμών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Trump. Ο δείκτης δεν πτοήθηκε ούτε από την μικρή αύξηση που είχαν οι αποδόσεις των ομολόγων και σκαρφάλωσε σε υψηλή τιμή τριών μηνών περίπου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πώς τα προβλήματα της οικονομίας λύθηκαν. Θυμίζουμε πως η αμερικανική οικονομία είναι τυπικά σε ύφεση και πως ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά. Επίσης οι εντάσεις με την Κίνα είναι ικανές να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα και αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου. Μία τυχόν διόρθωση του SP500 κάτω από τις 4,200 μονάδες, μπορεί να επαναφέρει το αρνητικό κλίμα στις τάξεις των επενδυτών.

DAX40

Ανοδικά κινήθηκε την εβδομάδα που έφυγε ο γερμανικός δείκτης DAX40, κλείνοντας στις 13,872 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 1.90%. Ο DAX40 ευνοήθηκε όπως οι περισσότεροι κύριοι δείκτες από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικράτησε στις αγορές μετοχών την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητος στο 8.5% και έτσι ήταν ένας παράγοντας που δεν επηρέασε ιδιαίτερα την πορεία των γερμανικών αγορών.

Ο δύσκολος χειμώνας που ακολουθεί, με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, με πολύ υψηλές τιμές και πιθανή έλλειψη ενέργειας είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που ταλανίζει τη Γερμανία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη καταστρώνονται πλάνα αντιμετώπισης του προβλήματος για την εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες. Ο γερμανικός δείκτης έχει σημειώσει τέσσερις συνεχείς εβδομάδες  καθαρής ανόδου, φτάνοντας σε τιμές που είχαμε να δούμε από τον περασμένο Μάιο αλλά η σκληρή πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει και οι πιθανές διορθώσεις καραδοκούν.

FTSE100

Ανοδικά κινήθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα κλείνοντας στις 7,253 μονάδες, έχοντας κέρδη πάνω από 1.50%. Είναι φανερό πως ο βρετανικός δείκτης δεν είχε την ίδια ένταση στην απόδοση σε σχέση με τους αμερικανικούς ή άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες μετοχών και αυτό οφείλεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ενεργειακή κρίση που δημιουργεί πολύ υψηλές τιμές και πιθανές ελλείψεις τον προσεχή χειμώνα είναι ένας δύσκολος γρίφος για την οικονομία. Καταστρώνονται σχέδια ακόμα και για μάθημα τρεις μέρες την εβδομάδα στα βρετανικά σχολεία προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.

Επιπλέον, η χώρα ταλαιπωρείται από μία μεγάλη ξηρασία η οποία δημιουργεί πρωτοφανείς εικόνες παροχής νερού με δελτίο. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των θετικών μακροοικονομικών αποτελεσμάτων για  το Ηνωμένο Βασίλειο (ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή, μεταποίηση κλπ.) αλλά η ζοφερή εικόνα που έρχεται τους επόμενους μήνες, όπως έχει περιγράφει από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες, με υψηλό πληθωρισμό και ύφεση, είναι ικανή να προκαλέσει διορθώσεις στις αγορές μετοχών.

Χρυσός

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για τον χρυσό, με κλείσιμο στα $1,818 και κέρδη πάνω από 1.50%. Ο χρυσός συμπλήρωσε τέσσερις καθαρές συνεχείς εβδομάδες ανόδου, επωφελούμενος κυρίως από την πτώση του αμερικανικού δολαρίου. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πώς η κορύφωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκει ήδη στο παρελθόν και πώς σταδιακά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται όπως φάνηκε και στην τελευταία ανακοίνωση της Τετάρτης όπου βρέθηκε στο 8.5% τον Ιούλιο, από 9.1% τον Ιούνιο.

Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι που δεν θα  ευνοήσει τον χρυσό γιατί λόγω της φύσης του αποτελεί επιλογή των επενδυτών ως αντιστάθμιση κινδύνου στις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Στα θετικά για την τιμή του χρυσού, είναι οπωσδήποτε η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας τελευταία αλλά αρνητικός παράγοντας είναι η τελευταία αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Πάνω από τα $1,825 οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά αλλά σε περίπτωση διόρθωσης κάτω από τα $1,800 και με ενδεχόμενη ενίσχυση του δολαρίου, δεν αποκλείεται το ανοδικό ράλι του τελευταίου μήνα να τερματιστεί.

Πετρέλαιο

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το πετρέλαιο με τα futures του επομένου μήνα να κλείνουν στα $91.86, με κέρδη που προσέγγισαν το 3.90%. Η αύξηση αυτή στις τιμές έγινε σε δύο δόσεις. Η πρώτη την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες πού έδωσε σήμα στις αγορές πως μία ηπιότερη νομισματική πολιτική μπορεί να αναθερμάνει την ζήτηση σε πετρέλαιο. Η δεύτερη αύξηση συντελέστηκε την επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση της Shell στο Μεξικό, πώς τρεις υποθαλάσσιες μονάδες παραγωγής πετρελαίου σταματούν την παραγωγή.

Σημειώνεται πως αυτές οι τρεις μονάδες είχαν συνολική παραγωγή πάνω από 400,000 βαρέλια την ημέρα. Την Παρασκευή πάντως υπήρξε διόρθωση στις τιμές μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας πώς αυτή η κατάσταση είναι παροδική και πως σύντομα οι μονάδες παραγωγής θα επανέλθουν σε λειτουργία. Το οικονομικό κλίμα επίσης επιδεινώθηκε την Παρασκευή γιατί οι φόβοι για ύφεση και ενεργειακή κρίση επανήλθαν σταδιακά. Αν αυτό το κλίμα συνεχίσει να επικρατεί και την τρέχουσα εβδομάδα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα στροφή των τιμών προς τα κάτω κι αν υπάρξει καθοδική διάσπαση των $90.50 τότε μπορεί να δούμε τιμές ακόμα και κοντά στα $87, αρκετά σύντομα.

EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.0174 και έκλεισε στο 1.0258. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είχε καταλυτική σημασία για την πορεία της ισοτιμίας αφού η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου ήταν  εμφανής με αποτέλεσμα να δούμε τιμές κοντά στο 1.0370 για πρώτη φορά μετά από 1.5 μήνα περίπου. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη για το μήνα Ιούνιο, με αύξηση 2.4% σε ετήσιο επίπεδο αλλά αυτό δεν βοήθησε το ευρώ και σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα του δείκτη καταναλωτικού συναισθήματος Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες που ανακοινώθηκε σε ιδιαίτερα θετικό έδαφος, η ισοτιμία  άρχισε και πάλι να εμφανίζει  πτωτικές τάσεις.

Είναι προφανές πώς κυριαρχούν οι φόβοι και οι ανησυχίες γιατί η μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον προσεχή χειμώνα. Σημαντική είναι η αντίσταση στην περιοχή τιμών 1.0360 – 1.0370 την οποία αν η ισοτιμία μπορέσει να ξεπεράσει, ίσως καταφέρει να κινηθεί υψηλότερα. Στην αντίθετη περίπτωση κι αν το δολάριο ενισχυθεί εκ νέου, μάλλον η ισοτιμία θα επιστρέψει στην μακροπρόθεσμη καθοδική της τάση.

GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το GBPUSD, που άνοιξε στο 1.2067 και έκλεισε στο 1.2133. Υπήρξε μεγάλη ανοδική κίνηση την προηγούμενη Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες που αποδυνάμωσε το δολάριο αλλά ακολούθησαν δύο πτωτικές μέρες με αποτέλεσμα η εβδομαδιαία άνοδος να είναι αναιμική. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως την Παρασκευή είχαμε μία σειρά ανακοινώσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν στο σύνολό τους ήταν σε θετικό πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου του 2022 ενισχύθηκε κατά 2.9% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπορικό ισοζύγιο ήταν και αυτά πάνω από  τις τιμές που οι αγορές εκτιμούσαν.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αδυναμίας της στερλίνας, είναι πως μετά από αυτές τις ανακοινώσεις, είδαμε πτωτικές τάσεις για την ισοτιμία έστω και με μία ελαφρά ενίσχυση του δολαρίου. Η τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζει να είναι σημαντική όσο αφορά στις ανακοινώσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο αφού θα μάθουμε τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις και την ανεργία του προηγούμενου μήνα. Αν δεν υπάρξει καθαρή διάσπαση του 1.23 δεν μπορεί να γίνει εύκολα λόγος για αντιστροφή της μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης και κάθε κίνηση προς το 1.20 ενισχύει το πτωτικό σενάριο.

USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

Πτωτικά κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το USDJPY, με άνοιγμα στο 135.01 και κλείσιμο στο 133.49. Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για την πτωτική κίνηση που είδαμε. Αυτός ο παράγοντας, μπόρεσε να υπερκεράσει και την συνεχιζόμενη αδυναμία του ιαπωνικού νομίσματος λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία αλλά και την ελαφρά άνοδο που σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ιαπωνία υποχώρησε τον Ιούλιο στο 8.6% από το 9.4% του προηγούμενου μήνα και συνεπώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει αρκετές ανάσες για να συνεχίσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ σημαντική πάντως για την ιαπωνική οικονομία αφού ανακοινώνονται ο πληθωρισμός, το ΑΕΠ και η βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Πάνω από το 135.60 υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για ανάκαμψη της ανοδικής τάσης ενώ όσο η ισοτιμία πλησιάζει προς το 130, τόσο το πτωτικό σενάριο κερδίζει πόντους.

EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

Ελαφρώς πτωτική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 137.35 και έκλεισε στο 136.94. Αυτή την εποχή, αδύναμα είναι και το ευρώ και το γιεν, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Το ευρώ πλήττεται από τα προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και από μία ενδεχόμενη ύφεση που μπορεί να εμφανιστεί  τους επόμενους μήνες στην Ευρωζώνη.

Το Ιαπωνικό νόμισμα από την άλλη είναι αδύναμο αφού η τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει τη χαλαρή νομισματική πολιτική αφού ο χαμηλός πληθωρισμός στη χώρα το επιτρέπει. Με αυτά τα δεδομένα, το γιεν τον τελευταίο καιρό φαντάζει ισχυρότερο από το ευρώ γιατί τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται πως είναι σημαντικότερα σε ισχύ. Οι επόμενες στηρίξεις για EURJPY, είναι στο 133.40 και στο 132.65.

EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

Ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το EURGBP το οποίο άνοιξε στο 0.8426 και έκλεισε στο 0.8451. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η ισοτιμία φαίνεται πως ανακάμπτει από τα χαμηλά κοντά στο 0.8340 γιατί είναι εμφανές πως η βρετανική στερλίνα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση. Μέσα στην εβδομάδα είδαμε τιμές που προσέγγισαν ακόμα και το 0.85 αλλά το μπαράζ των θετικών ανακοινώσεων για το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, μετρίασαν κάπως την άνοδο.

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, είναι σημαντική τόσο για την Ευρωζώνη με τις ανακοινώσεις του πληθωρισμού και του ΑΕΠ, όσο και για το  Ηνωμένο Βασίλειο με ανακοινώσεις που αφορούν στην ανεργία τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις. Όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα, τα προβλήματα της Ευρώπης θα γιγαντώνονται και θα γίνονται εμφανέστερα και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε πτωτική στροφή για την ισοτιμία και πάλι.

USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

Ισχυρά πτωτική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το USDCAD, το οποίο άνοιξε στο 1.2928 και έκλεισε στο 1.2773. Η οικονομία του Καναδά δεν είχε καμία σημαντική ανακοίνωση την εβδομάδα που μας πέρασε και έτσι τον τόνο έδωσαν το αμερικάνικο δολάριο και οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό δολάριο αποδυναμώθηκε αισθητά μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί πλέον η Fed μπορεί να χαλαρώσει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε και μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου που πάντα επηρεάζει το νόμισμα του Καναδά αφού το πετρέλαιο είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Τηρουμένων των αναλογιών, σε μία ανάκαμψη του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να δούμε την ισοτιμία να κατευθύνεται ανοδικά και πάλι και αυτό το σενάριο ενισχύεται σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης πάνω από το 1.2820.

USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

Έντονα πτωτική πορεία είχε το USDCHF την προηγούμενη εβδομάδα, αφού το άνοιγμα ήταν στο 0.9613 και το κλείσιμο στο 0.9412. Βασικότερος παράγοντας αυτής της μεγάλης πτωτικής κίνησης, ήταν η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ισοτιμία βρέθηκε κάτω από το 0.95, σε χαμηλή τιμή τεσσάρων περίπου μηνών, ακόμα και κάτω από την τιμή που είχε βρεθεί όταν η Ελβετία είχε ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά αύξηση επιτοκίων.

Η ανεργία στην Ελβετία παρέμεινε αμετάβλητη στο 2.2% κάτι που δείχνει πως η οικονομία της χώρας δεν επηρεάζεται σοβαρά από τη διεθνή κρίση. Κυρίαρχος παράγοντας συνεχίζει να είναι το αμερικανικό δολάριο που αν συνεχίσει να ενισχύεται, μπορεί να δούμε την ισοτιμία να υπερβαίνει το 0.95 και πάλι και να συνεχίζει με ανοδικές τάσεις.

AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

Ισχυρά ανοδική ήταν η περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD, το οποίο άνοιξε στο 0.6902 και έκλεισε στο 0.7122. Σημαντική η βοήθεια που πήρε η ισοτιμία από την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την πεποίθηση πώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων.

Έτσι το AUDUSD μπόρεσε να υπερβεί την τιμή ορόσημο του 0.70 και να αναπτύξει μία ανοδική δυναμική που είχαμε να δούμε αρκετούς μήνες. Η Αυστραλία δεν είχε σημαντικές ανακοινώσεις αλλά η οικονομία της ευνοήθηκε από τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και από τα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα της Κίνας. Η Κίνα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό εμπορικό ισοζύγιο πάνω από 100 δις δολάρια τον Ιούλιο ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι εξαγωγές. Ο πληθωρισμός επίσης ανακοινώθηκε στο 2.7%, πάνω από το 2.5% του Ιουνίου.

Θυμίζουμε πώς οι εμπορικές σχέσεις Αυστραλίας- Κίνας καθιστούν το νόμισμα της Αυστραλίας σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένο από την οικονομία της Κίνας. Επόμενος στόχος για τους αγοραστές είναι η περιοχή τιμών του 0.7285 αλλά σε περίπτωση που ισοτιμία βρεθεί κάτω από 0.70 τότε το καθοδικό κανάλι ενισχύεται.

Bitcoin

Ανοδική ήταν η προηγούμενη εβδομάδα για το Bitcoin, που έκλεισε στα $24,320 με κέρδη κοντά στο 4.90%. Από τις αρχές Ιουλίου και μετά, έχει δημιουργηθεί μία μίνι ανοδική τάση για το Bitcoin, η οποία εντάθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε, ειδικότερα την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι φανερό λοιπόν πως έχει αναπτυχθεί μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και πολλών κρυπτονομισμάτων, με τις υπόλοιπες αγορές ειδικότερα με τις τεχνολογικές αγορές μετοχών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης της ευφορίας που κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών κρυπτονομισμάτων, η μεγάλη αύξηση στις τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης τον τελευταίο καιρό, με κάποιες από αυτές να διπλασιάζουν την αξία τους. Το θετικό κλίμα δείχνει να συνεχίζεται στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και οι επόμενες αντιστάσεις για το Bitcoin είναι στα $25,400 και στα $28,800.

(*) H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu