Τα γεωπολιτικά ρίσκα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η συνοχή της Ευρωζώνης, η προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ και η προσπάθεια των αναδυόμενων οικονομιών να αποφύγουν την «ανώμαλη προσγείωση» των οικονομιών τους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.
Εκτιμούμε ότι και το 2016 θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να αποδυναμώσουν τα εθνικά τους νομίσματα σε μία προσπάθεια να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ δεν αποκλείουμε κλιμάκωση των κινήσεων που παραπέμπουν σε «νομισματικό πόλεμο».
Πέτρος Στεριώτης
Οι αμερικάνικοι δείκτες θα συνεχίσουν την προσπάθεια επίτευξης νέων ιστορικών υψηλών και ενώ πολλοί επενδυτές θα συνεχίσουν να απέχουν από τις αγορές μετοχών λόγω δυσπιστίας μετά το επταετές ράλι. Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν άφθονη ρευστότητα στις οικονομίες τους, όπως άλλωστε συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση των στοιχείων για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Στις ΗΠΑ, οι κινήσεις πιστωτικής σύσφιξης από τη FED θα είναι μετρημένες και πάντα με βάση την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων.
Στις αγορές συναλλάγματος, το ενδιαφέρον αναμένουμε ότι θα στραφεί στην κίνηση του Ευρώ προς την «απόλυτη ισοτιμία» 1-1 έναντι του Δολαρίου, με την πτωτική τάση να απεικονίζει και τη διαφορά στο δυναμισμό των οικονομιών
Ευρωζώνης και ΗΠΑ. Τα ασιατικά νομίσματα, καθώς και αυτά χωρών που εξάγουν πρώτες ύλες (Αυστραλία, Καναδάς) θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, κάτι που θα συμβεί και με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών (Βραζιλία, Ρωσία, ανατολική Ασία).
Οι αγορές κρατικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης αναμένεται να προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις, με δεδομένη τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών για εκτεταμένες παρεμβάσεις σε αυτές και με στόχο τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά. Προσοχή απαιτείται στις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων υψηλού ρίσκου, που θα καταγράψουν αυξημένη μεταβλητότητα και αποκλίσεις με βάση το ρίσκο εκδότη. Ενδιαφέρον θα έχει παράλληλα η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στο χώρο της ενέργειας, η υπερπροσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, που δε μπορούν να απορροφηθούν από την παγκόσμια ζήτηση, αναμένεται να συνεχιστεί, διατηρώντας τις τιμές τους σε πολυετή χαμηλά. Αρνητικές οι προοπτικές και
για τα μέταλλα, καθώς θα συνεχίσει να παρατηρείται μείωση της ζήτησης από την Ασία, ενώ το «ακριβό» Δολάριο κάνει τις αποτιμήσεις των εμπορευμάτων λιγότερο ελκυστικές.
Του Πέτρου Στεριώτη
Ο Πέτρος Στεριώτης συνεργάζεται με την ETX CAPITAL και αρθρογραφεί στο www.globaltrader.gr. Διαθέτει πιστοποίηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην παροχή επενδυτικών συμβουλών και στη διαχείριση χαρτοφυλακίου πελατών.
Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Χρηματοοικονομικά (MSc) στο ΗΒ. Έχει εργαστεί στη Γερμανία ως trader για μετοχές, index futures και stock options. Στα ενδιαφέροντά του ανήκουν τα αυτοματοποιημένα συστήματα συναλλαγών, η διαχείριση ρίσκου και η επενδυτική ψυχολογία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Intertech: Στα 17,4 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2024, μειωμένες κατά 19%
- Σιδηροδρομικό δίκτυο: 4 έργα αποκατάστασης από τις πλημμύρες του 2023 σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα
- Κομισιόν: Σε επικοινωνία με τις ισπανικές και πορτογαλικές αρχές για τα αίτια του blackout
- Wall Street: Σταθεροποιητικές τάσεις εν αναμονή των αποτελεσμάτων των «Big Tech»
- Aktor: Έπεσαν οι υπογραφές για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου ύψους 181,6 εκατ. ευρώ
- IBM: Προχωράει σε επενδύσεις 150 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ τα επόμενα 5 χρόνια
- Στα 58 ευρώ/μεγαβατώρα η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για την Τρίτη 29/4
- Συναγερμός για νέα πυρκαγιά στην Ηλεία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις