Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - Αθήνα: 8,33 C Weather icon (αίθριος καιρός)

O Τζεντιλόνι ζητά ξεχωριστά όρια χρέους για κάθε χώρα – Η πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας


Σχόλια

Ξεχωριστά όρια χρέους για κάθε κράτος μέλος επιθυμεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να τεθούν μεμονωμένοι στόχοι για κάθε χώρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι δημοσιονομικοί κανόνες ορίζουν ως ανώτατο όριο χρέους για κάθε χώρα το 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, με δεδομένη τη δημοσιονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, ένα μεγάλος αριθμός κρατών – μελών διαθέτει χρέος αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το 60% του ΑΕΠ.

Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, ο Τζεντιλόνι δεν δίστασε να απορρίψει ευθέως την πρόταση του (Γερμανού) Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής σήμερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για οριζόντια αύξηση του ορίου από το 60% που είναι σήμερα στο 100%. «Απλώς δεν ανταποκρίνεται στη δική μου άποψη για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των επιμέρους κρατών», είπε στην FAZ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες προτάσεις της Κομισιόν και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών φορέων αναμένεται να υποβληθούν εντός του 2022.

Το επόμενο έτος, άλλωστε, οι ισχύοντες κανόνες (60% χρέος) θα παραμείνουν σε αναστολή, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή