Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 20,24 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Ρόμπερτ Κιγιοσάκι: Η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse...


Η Silicon Valley Bank δεν θα είναι η τελευταία τράπεζα που θα καταρρεύσει, σύμφωνα με τον επενδυτή της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι.

Με το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς στη σκιά των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Κιγιοσάκι στρέφει το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη, όπου βλέπει τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο.

Λίγες ώρες πριν η Credit Suisse παραδεχθεί δημόσια αδυναμίες καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της τράπεζας, ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι ανέφερε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει.

Σε δύσκολη θέση η οικονομία των ΗΠΑ
«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, είναι ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse», δήλωσε ο επενδυτής.

Και δεν είναι μόνο η ελβετική τράπεζα που θα δεχτεί πλήγμα, καθώς σύμφωνα με τον Κιγιοσάκι, η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει το «μεγαλύτερο πρόβλημα» το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των προβλέψεών του είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, με τον Αμερικανό φορολογούμενο να πλήττεται περισσότερο από την διάσωση των τραπεζών.

«Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις», δήλωσε ο Κιγιοσάκι. «Όπως είπα, και πάλι, νομίζω ότι η Fed και η FDIC πρόκειται να τυπώσουν ξανά λεφτά, σε μία κίνηση στήριξης των μετοχών, κάτι που θα αποδυναμώσει το δολάριο».

Ο Κιγιοσάκι πρότεινε στους επενδυτές να στραφούν στο χρυσό και το ασήμι, ως τις καλύτερες επενδύσεις την τρέχουσα περίοδο.

«Ανησυχώ για την Credit Suisse», σχολίασε ο Κιγιοσάκι και λίγες ώρες μετά η τράπεζα, που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει τη μία κρίση πίσω από την άλλη, τον επιβεβαίωσε.

Ενώ βρίσκεται ήδη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse ανακάλυψε και παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπάρχουν αδυναμίες στην αξιολόγηση κινδύνου, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

H μετοχή της που έχει καταρρεύσει, έκανε ακόμα μια βουτιά 5% αμέσως μετά τη δημόσια παραδοχή.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η τράπεζα βρέθηκε σε δύσκολη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκροές δισεκατομμυρίων από τους πελάτες της. Έχοντας ήδη αλλάξει σειρά επικεφαλής για να αντιμετωπίσουν τα απόνερα των σκανδάλων των προηγούμενων ετών, η μετοχή της κατέρρευσε και οι εκροές των πελατών δεν κατάφεραν να αντιστραφούν, απλά σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ετήσια ζημιά για την ελβετική τράπεζα έφτασε τα 7,9 δις δολάρια και οι εκροές των πελατών της τα 120 δις δολάρια για το 2022. Λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα, η Harris Associates, ένας εκ των βασικών μετόχων της Credit Suisse, πούλησε το μερίδιο της τερματίζοντας την μετοχική σχέση που είχε με την τράπεζα επί σχεδόν δύο δεκαετίες.