Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 20,24 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Νίκος Καραμούζης: Η αύξηση των επιτοκίων θα επιβραδύνει τις επενδύσεις


Επιβράδυνση των επενδύσεων και των εξαγορών, αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, πίεση στις ήδη υπερδανεισμένες εταιρείες, αύξηση των επισφαλών δανείων και ανατιμήσεις, «βλέπει» ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap και πρόεδρος της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης από την αύξηση των επιτοκίων και του κατώτατου μισθού.

Όπως λέει, «η αύξηση των επιτοκίων και του κατώτατου μισθού είναι στοιχεία κόστους των επιχειρήσεων, το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό, οι εταιρείες, μπορούν να περάσουν αυτό το κόστος στον καταναλωτή. Αυτό θα καθορίσει και τη δυνατότητα τους να αντέξουν αυτές τις αυξήσεις».

Για μια βιομηχανία με τζίρο π.χ. 10 εκατ. ευρώ και άνοιγμα προς τις Τράπεζες 3 εκατ. ευρώ, μόνο από την αύξηση των επιτοκίων θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους τόκους 300.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, λέει ο κ. Καραμούζης. Αυτό το επιπλέον κόστος, όπως εκτιμά ο ίδιος, θα μετακυλιστεί σε κάποιο βαθμό στην κατανάλωση.

Βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος, η αύξηση τιμών να μειώσει τη κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή, αφ' ενός η εταιρεία θα αρχίσει να έχει προβλήματα γιατί δεν θα έχει τα έσοδα να καλύψει αυτό το κόστος, και αφ' ετέρου η μείωση της ζήτησης θα επηρεάσει την οικονομία και τον ρυθμό ανάπτυξης, λέει ο κ. Καραμούζης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα επισφαλή δάνεια και θα μειωθούν οι εξαγορές-επενδύσεις. Όπως εξηγεί «αν συνεχιστεί αυτό (σ.σ. μιλά για τα επιτόκια) μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών που θα έχουν δυσκολίες».

Αναφερόμενος στις εξαγορές, λέει πως το τίμημα που θα θελήσει να πληρώσει ο αγοραστής θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν για να πετύχει καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αυξητικές αποδόσεις που θα απολάμβανε αν τοποθετούσε τα κεφάλαια του σε ένα ομόλογο σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων.