Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 - Αθήνα: 29,45 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Νίκος Δένδιας: «Προσδοκώ ότι οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης δεν θα διαχυθούν στην Αν. Μεσόγειο ή τα Βαλκάνια»


Σχόλια

«Η Ελλάδα δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή μόνο από υποχρέωση, επειδή είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το έπραξε διότι αυτό υπαγορεύει η εξωτερική πολιτική αρχών που υπηρετεί – πολιτική που υποστηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ως προς τη Ρωσία, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι όταν η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη εξουσία, πριν από σχεδόν 3 χρόνια, οι σχέσεις μας βρίσκονταν σε ένα μάλλον μέτριο επίπεδο.

Καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουμε ένα επίπεδο αλληλοκατανόησης με μια χώρα, με την οποία έχουμε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς αιώνων. 

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της ρωσικής κοινωνίας, επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό.

Μια κοινωνία που, να μην το λησμονούμε, ανέδειξε φυσιογνωμίες παγκόσμιας εμβέλειας στην λογοτεχνία, όπως ο Πούσκιν, ο Τολστόι, ο Ντοστογέφσκι και πιο πρόσφατα ο Μαγιακόφσκι και η Αχμάτοβα.

Και στην μουσική, όπως ο Τσαϊκόφσκι, ο Στραβίνσκι και ο Προκόφιεφ.

Συνεχίζουμε να έχουμε τεράστιο σεβασμό για την ρωσική πολιτιστική παράδοση.

Αλλά, η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέκοψαν την ανοδική πορεία των σχέσεων μας, και όχι με ευθύνη της χώρας μας.

Εμείς πορευόμαστε στο πλαίσιο ενός πολιτικού και αξιακού χώρου και των συμμαχιών, στις οποίες εξ επιλογής ανήκουμε.  

Ειλικρινά, προσδοκώ ότι οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης δεν θα διαχυθούν σε θέματα και περιοχές που ουδεμία σχέση έχουν με αυτή, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ή των Βαλκανίων. Είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί, να καταστούν, κατά μία έννοια, «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου. 

Να επισημάνω, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό.

Τουναντίον, η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει και δημόσια, ότι η στάση της στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη».

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη στον Μιχάλη Ψύλο και τη «Ναυτεμπορική»)

 

Σχόλια: