Σάββατο, 01 Απριλίου 2023 - Αθήνα: 20,24 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Μάρτιν Γουλφ: Οι τράπεζες είναι «φτιαγμένες» να πτωχεύουν, κι αυτό κάνουν


Κρίση με την κρίση, έχουμε δημιουργήσει έναν τραπεζικό κλάδο που είναι θεωρητικά ιδιωτικός, αλλά πρακτικά τμήμα του κράτους, γράφει ο Μάρτιν Γουλφ στους Financial Times.

«Οι τράπεζες πτωχεύουν. Και όταν το κάνουν, αυτοί που είναι να χάσουν, ουρλιάζουν για κρατική διάσωση. Αν τα απειλούμενα κόστη είναι αρκετά μεγάλα, θα το πετύχουν.

Με αυτό τον τρόπο, κρίση με την κρίση, έχουμε δημιουργήσει έναν τραπεζικό κλάδο που είναι θεωρητικά ιδιωτικός, αλλά πρακτικά είναι πτέρυγα του κράτους. Το τελευταίο, με τη σειρά του, επιχειρεί να περιορίσει την επιθυμία των μετόχων και της διοίκησης να εκμεταλλευτούν τα δίχτυα ασφαλείας που απολαμβάνουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύστημα που είναι ουσιώδες για τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, αλλά δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της. Πρόκειται για ένα χάος.

Το χρήμα είναι αυτό που πρέπει να έχει κανείς για να αγοράσει τα πράγματα που χρειάζεται. Αυτό ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να πληρώνουν προμηθευτές και εργαζόμενους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρεοκοπίες των τραπεζών αποτελούν καταστροφές. Αλλά οι τράπεζες δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι ασφαλείς. Ενώ οι υποχρεώσεις τους από καταθέσεις υποτίθεται ότι είναι απολύτως ασφαλείς και ρευστοποιήσιμες, τα περιουσιακά τους στοιχεία υπόκεινται σε κινδύνους λήξης, πίστωσης, επιτοκίου και ρευστότητας. Είναι ιδρύματα που λειτουργούν με καλές καιρικές συνθήκες. Σε κακές εποχές, χρεοκοπούν, καθώς οι καταθέτες τρέχουν προς την πόρτα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κρατικοί θεσμοί ανταποκρίθηκαν στην αδυναμία των τραπεζών να παρέχουν τα ασφαλή χρήματα που περιμένουν οι καταθέτες τους. Τον 19ο αιώνα, οι κεντρικές τράπεζες έγιναν δανειστές έσχατης καταφυγής, αν και υποτίθεται με συντελεστή ποινής. Στις αρχές του 20ού, οι κυβερνήσεις εγγυήθηκαν τις μικρότερες καταθέσεις.

Στη συνέχεια, κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, έβαλαν στην ουσία ολόκληρο τον ισολογισμό τους πίσω από τις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έγινε, αναμφισβήτητα, μέρος του κράτους. Σε αντάλλαγμα, αυξήθηκαν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες ρευστότητας και εισήχθησαν stress tests. Όλα τότε θα ήταν καλά. Ή και όχι.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δείχνει ότι υπάρχουν τρύπες στο ρυθμιστικό ανάχωμα των ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αυτό που ζητούσαν οι λομπίστες: ξεφορτώστε μας από τους επαχθείς κανονισμούς, φώναζαν, και θα παραδώσουμε θαύματα ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτής της τράπεζας, αυτό που ξεχωρίζει είναι η εξάρτησή της από ανασφάλιστες καταθέσεις και το στοίχημά της σε δήθεν ασφαλή ομόλογα μακράς διάρκειας. Στο τέλος του 2022, είχε 151,6 δισ. δολάρια σε ανασφάλιστες εγχώριες καταθέσεις έναντι περίπου 20 δισ. δολαρίων σε ασφαλισμένες καταθέσεις. Είχε επίσης σημαντικές μη πραγματοποιημένες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. Βάλτε αυτά τα δύο πράγματα μαζί και μια φυγή καταθέσεων έγινε πιθανή: άλλωστε οι αρουραίοι πάντα εγκαταλείπουν τα βυθιζόμενα χρηματοπιστωτικά πλοία.

Όσοι δεν καταφέρουν να ξεφύγουν εγκαίρως, θα φωνάξουν για διάσωση. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό το γεγονός ότι αυτοί που φώναξαν για διάσωση αυτή τη φορά ήταν οι φιλελεύθεροι της Silicon Valley. Αλλά λίγοι άνθρωποι είναι καπιταλιστές, όταν απειλούνται με απώλεια χρημάτων που θεωρούσαν ασφαλή και κανείς δεν είναι καλύτερος από έναν καπιταλιστή στο να εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο πλούτος του για την υγεία της οικονομίας. Οι ανασφάλιστοι καταθέτες διασώθηκαν δεόντως στην SVB και αλλού. Αυτό αφαιρεί μια ακόμη πηγή πειθαρχίας του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες.