Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2023 - Αθήνα: 11,15 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Λόρενς Σάμερς: Ξεχάστε την εποχή χαμηλών επιτοκίων, κλυδωνισμοί στην αγορά ομολόγων λόγω χρέους


Σχόλια

Σε αντίθεση με τη συμβατική σοφία που θεωρούσε τον… πληθωρισμό παροδικό ενώ τώρα ομνύει στην εξομάλυνση των συνθηκών δανεισμού, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς επισήμανε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου ότι δεν πιστεύει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων το οποίο έλαβε τέλος εξαιτίας της πανδημία του COVID το διάστημα 2020 - 2021.

Να σημειωθεί ότι ο Σάμερς στις μελέτες του είχε προβλέψει ότι τη χρηματοπιστωτική κρίση θα τη διαδέχονταν μια εποχή χαμηλών επιτοκίων την οποία είχε αποκαλέσει «παρατεταμένη (ή διαρθωτική) στασιμότητα» (secular stagnation).

Σε μια παρουσίαση στη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Οικονομικών στη Νέα Ορλεάνη, επισήμανε «η εικασία μου είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή της πατατεμετεμένης στασιμότητας» όταν ο πληθωρισμός θα έχει εξημερωθεί.

Η επιστροφή των χαμηλών επιτοκίων είναι το βασικό σενάριο για τους διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg σχετικά με την πρόβλεψή του, ο Σάμερς επισήμανε ότι αυτή η παραδοχή θα οδηγήσει σε «αναταραχή» στην αγορά ομολόγων φέτος, όταν οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι οι υποθέσεις τους είναι εσφαλμένες.

«Θα θυμόμαστα το 2022 ως ένα έτος ανάπτυξης τύπου V όταν αναγνωρίσουμε ότι κατευθυνόμασταν σε μια διαφορετική εποχή για τις αγορές, με διαφορετικό καθεστώς των επιτοκίων», επισήμανε.

Στην ομιλία του, ο Σάμερς συνέκρινε το τρέχον οικονομικό περιβάλλον με αυτό που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, οι οικονομολόγοι εν γένει πίστευαν ότι η οικονομία θα μπορούσε να κατρακυλήσει ξανά στην ύφεση που παρατηρήθηκε μετά τη Μεγάλη Ύφεση, το 1929.

Όμως, η οικονομία των ΗΠΑ απογειώθηκε, μέσα από επενδύσεις στην ανάπτυξη των προαστίων των πόλεων, ενώ η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το εθνικό σύστημα αυτοκινητοδρόμων και άλλα σημαντικά προϊόντα υποδομής.

Υποστήριξε επίσης ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά και μετά την αποκλιμάκωση του πληθρωρισμού λόγω του μεγάλου ύψους του δημόσιου χρέους που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα διατηρήσει υψηλά τις αμυντικές δαπάνες, πρόσθεσε για να τονίσει το κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής.