Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 - Αθήνα: 8,33 C Weather icon (αίθριος καιρός)

Ν. Ανδρουλάκης με ΕΕΑ και ΓΣΕΒΕΕ: Η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων στήριξης των ΜμΕ ήταν λανθασμένη


Σχόλια

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθεσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα που προκύπτουν στην αγορά εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια, τον ενημέρωσε για το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και για το πλήγμα που δέχεται η επιχειρηματική κοινότητα από τη ραγδαία άνοδο αυτού του κόστους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΕΑ, όπως αναφέρεται, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. επέλεξε στις πρώτες του συναντήσεις, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να ενημερωθεί για το έργο που προσφέρουν τα επιμελητήρια της χώρας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις -κυρίως οι μικρομεσαίες- εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη ότι χωρίς επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος για «καταιγίδα» λουκέτων στον αγορά, κάτι που θα είναι καταστροφικό και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΕΑ ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝ.ΑΛ. να επιτύχει στο έργο του.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συναντήθηκε επίσης με τους Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αμέσως μετά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Ήμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη.

Ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξει αυτούς που η πανδημία χειροτέρευσε τη θέση τους στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:

  • να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες,
  • ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες».

Ο κ. Ανδρουλάκης, όπως σημειώνεται, συμφώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να υπάρχει τακτική και ουσιαστική επικοινωνία για να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση με ΓΣΕΒΕΕ

Στη συνάντησή του με τον κ. Ανδρουλάκη στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία, όπως είπε, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της πανδημίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στοχευμένων μέτρων και πολιτικών που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση και στον εκσυγχρονισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν βιώσιμες.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία και προκειμένου να αποφύγουμε τα γενικευμένα λουκέτα αλλά και μια νέα γενιά οφειλετών, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση των οφειλών που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης των τελών στα καύσιμα και στην ενεργεία καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στις επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

 

Σχόλια:

Δείτε επίσης

Γνώση στερνή
Γνώση στερνή