Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Ιωάννης Σαρμάς: Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός - Την Παρασκευή οι υπουργοί


Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας για ένα μήνα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με σκοπό να την οδηγήσει στις δεύτερες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου - Οι επικρατέστεροι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 μ.μ. η ορκωμοσία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως ο κ. Σαρμάς μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στον κ. Σαρμά στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

"Σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου και θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη... Καταδεικνύεται ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει και τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία που μπορεί να έχετε...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον διάλογο που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιωάννη Σαρμά. 

"Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό μέχρι να έρθει αυτός που θα είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο...", σημείωσε, από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς. 

Σημειώνεται πως αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα ορκιστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι.

Οι επικρατέστεροι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο κ. Σαρμάς, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, θα κάνει την τελική επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν υπουργεία-κλειδιά μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Τα επικρατέστερα ονόματα τη δεδομένη στιγμή - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται αλλαγές - είναι τα εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Καλλιόπη Σπανού

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Βασίλης Κασκαρέλης, Πρέσβης επί τιμή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία.

Για τη θέση υποψήφιος είναι και ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος, πρέσβης επί τιμή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Χαράλαμπος Λαλούσης, πρώην Αρχηγός ΓΕΣ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Χρήστος Κίττας, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για το Υπουργείο Παιδείας υποψήφια είναι και η Μαρία Νικολαΐδη, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ευάγγελος Τουρνάς

Για το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Star, προβάδισμα έχει ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της ΤτΕ. Για τη θέση ακούστηκε και το όνομα της Ελένης Λουρή, τέως υποδιοικήτρια της ΤτΕ, η οποία πιθανόν να βρεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπουργός Πολιτισμού είναι πιθανόν να οριστεί ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο 66χρονος Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.

Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο "GETTING RESULTS" σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.

Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.

Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ολοταχώς για κάλπες την 25η Ιουνίου

Αφού έκλεισε χθες και τυπικά ο κύκλος των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας για ένα μήνα, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με σκοπό να την οδηγήσει στις δεύτερες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Χθες, μετά την ημίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου συνομολογήθηκε εκ νέου η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέςας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα υπουργεία συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό που σημειώθηκε είναι, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, η ανάγκη να τοποθετηθούν έμπειρα πρόσωπα στα κρίσιμα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.