Loading
Ανοικτή επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έστειλαν προ ημερών οι επικεφαλής 56 χαλυβουργιών της Ευρώπης ζητώντας να μην προχωρήσει νομοθεσία που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι θα υπονομεύσει τη λειτουργία του κλάδου, μεταξύ αυτών ο Γιώργος Μίχος (CEO, Sidenor Group), ο Βασίλειος Γκούμας (CEO, Ελληνική Χαλυβουργία) και ο Νίκος Γεωργακέλλος (Ενωση Χαλυβουργιών).
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα είναι ένας στρατηγικός τομέας για την πράσινη μετάβαση, την οικονομική ανθεκτικότητα και την ανεξαρτησία της ΕΕ. Έχουμε σαφή σχέδια και συγκεκριμένα έργα για τη μείωση των εκπομπών CO2 του κλάδου μας κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και για την επίτευξη κλιματικά ουδέτερης παραγωγής χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2050. Αυτές οι δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν μια πραγματικά βιομηχανική επανάσταση που απαιτεί ένα τεράστιο κεφάλαιο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε πρωτοποριακές τεχνολογίες τα επόμενα οκτώ χρόνια και σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους που απορρέει από τη χρήση απανθρακωμένης ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου», γράφουν.
«Ωστόσο, οι ευρωπαίοι νομοθέτες εξετάζουν τώρα προτάσεις για το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS) και τον Μηχανισμό Προσαρμογής (CBAM) που υπονομεύουν την ικανότητά μας να επενδύουμε σε αυτά τα έργα και εκτροχιάζουν τη μετάβαση στην πράσινη παραγωγή χάλυβα στην Ευρώπη.
Οι προτάσεις αποδυναμώνουν την προστασία έναντι διαρροής άνθρακα του κλάδου μας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά, ευνοώντας τους διεθνείς ανταγωνιστές που δεν υπόκεινται σε ισοδύναμο κόστος άνθρακα. Στην Ευρώπη, οι νέοι κανόνες κατανομής θα μειώσουν ξαφνικά το κύριο σημείο αναφοράς CO2 κατά περίπου 40% και θα θέσει μια τιμή που καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιτύχει σε μόλις τρία χρόνια, υποστηρίζουν.
Καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν αμέσως αυτές τις ανησυχίες και ειδικότερα:
Οι προαναφερθείσες αλλαγές στο ETS και το CBAM θα μας επιτρέψουν να πραγματοποιήσουμε τον μετασχηματισμό του πράσινου χάλυβα τώρα εντός της ΕΕ. Οι επενδύσεις μας θα ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό την προστασία του κλίματος, τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.