Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

Kατώτατος μισθός... ζήσε Μάη μου: Οι συζητήσεις για τα 751 ευρώ ξεκινούν Ιανουάριο του 2023 για εφαρμογή την άνοιξη


Αν και στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, ήτοι ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά (876 ευρώ το μήνα εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, με ενσωματωμένα δηλαδή τα δώρα και τα επιδόματα άδειας και εορτών), οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή την στιγμή από την ηγεσία του υπ. Εργασίας θεωρείται πρόωρη...

Εντός του Ιανουαρίου του 2023 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι η νέα αύξηση θα εφαρμοστεί την Άνοιξη, πιθανότατα την 1η Μαΐου.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε την προηγούμενη βδομάδα ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με την διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου και των κοινωνικών εταίρων, των επιστημονικών ινστιτούτων, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ. Αυτό σημαίνει πως θα αποσταλεί πρόσκληση στους φορείς προκειμένου να αρχίσει η καταγραφή των υπομνημάτων τους, με στόχο τον Μάιο ή έστω ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο, να ισχύσει η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα.

Αν και στόχος είναι οι αποδοχές να επανέλθουν στα προ μνημονίων επίπεδα, ήτοι ο κατώτατος να ανέλθει σε 751 ευρώ μεικτά (876 ευρώ το μήνα εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, με ενσωματωμένα δηλαδή τα δώρα και τα επιδόματα άδειας και εορτών), οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή την στιγμή από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη θεωρείται αφενός πρόωρη, αφετέρου εκτός θεσμικής διαδικασίας, αφού πρέπει να προηγηθεί η γνωμοδότηση των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
«Θα εξετάσουμε από τη μία πλευρά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Η αρχική διαδικασία προέβλεπε ότι η διαβούλευση για τον νέο μισθό ξεκινάει στα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να ισχύει ο εκάστοτε νέος μισθός από 1η Ιουλίου. Ωστόσο το 2022 ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ και το 2023 σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, προκειμένου ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός να ισχύσει από την 1η Μαΐου. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μια μικρή επίσπευση, όχι στην έναρξη, αλλά στην διαδικασία, ώστε τελικά, η εφαρμογή των όποιων αυξήσεων να γίνει από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, στις αρχές Απριλίου. Για την ώρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει κάποια σκέψη για παράκαμψη του χρονοδιαγράμματος, τουλάχιστον όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας.

Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στις διαδικασίες αυτές, όχι όμως και στο ποσό της νέας αύξησης, παρ’ ότι ο προσανατολισμός είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 751 ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και το 2012 όταν με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο κατώτατος μισθός περιορίστηκε δραματικά στα 586 ευρώ (510 για τους νέους). Από τότε, αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 (+11% για +27% για τους νέους), ακολούθησε η αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022 με αποτέλεσμα να φθάσει τα 663 ευρώ και στη συνέχεια, αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 7,5%, φθάνοντας τα 713 ευρώ.

Οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, εκτιμάται ότι αφορούν 1στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή 650.000 - 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Βέβαια, και παρά τις τελευταίες αυξήσεις, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα. Τα 713 ευρώ μεικτά (832 ευρώ αν γίνει αναλογία επί των 12 μισθών ετησίως) φέρνουν την Ελλάδα στην τρίτη ομάδα χωρών της Ε.Ε. με μισθούς κάτω από 1.000 και από 1.500 ευρώ. Ακόμη και αν η νέα αύξηση οδηγήσει σε κατώτατο μισθό 751 (876 ευρώ σε 12 μήνες), η Ελλάδα δεν περνά πάνω από την αμέσως επόμενη χώρα, που είναι η Πορτογαλία με κατώτατο μισθό 882 ευρώ το μήνα