Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 - Αθήνα: 23,09 C Weather icon (σποραδικές νεφώσεις)

HSBC για την ανάπτυξη στην Ελλάδα: «Επιβράδυνση; Όχι εδώ!» - Ατμομηχανές, τουρισμός και κατασκευές


Κόντρα στο... ρεύμα ο βρετανικός οίκος αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για την ελληνική ανάπτυξη - Εστιάζει σε τουρισμό και κατασκευές και καταγράφει προοπτικές, αλλά και κινδύνους που καραδοκούν «πίσω απ' τις γραμμές»

Με τίτλο «Επιβράδυνση; Όχι εδώ!», η βρετανική HSBC εκθειάζει τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Συνολικά, η τράπεζα αυξάνει την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ σε 6,5% φέτος από 4% και υποβαθμίζει κατά 0,5%, σε 3,5%, το 2023.

«Αναμένουμε ότι οι ξένοι τουρίστες θα φτάσουν πάνω από το 80% των προ της πανδημίας επιπέδων φέτος, γεγονός που θα πρέπει να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη, της τάξης του 2%-3% στο ΑΕΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εγχώριες δευτερογενείς επιδράσεις», εξηγεί η HSBC.

«Επίσης, χάρη στην ανοδική αναθεώρηση του τέταρτου τριμήνου που ανέβασε την ανάπτυξη του περασμένου έτους στο 8%, το ΑΕΠ είναι τώρα 3% υψηλότερο απ' ό,τι πριν από την πανδημία, αξιοσημείωτο επίτευγμα δεδομένης της περιορισμένης συμβολής του τουριστικού τομέα που το 2019 αντιπροσώπευε το 10% του ΑΕΠ», εξηγεί η HSBC.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3,7% το πρώτο τρίμηνο και είναι τώρα 30% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλο επενδυτικό κενό, καθώς οι επενδύσεις είναι κατά 20% χαμηλότερες απ' ό,τι το 2009. «Παρά την περιορισμένη συμβολή του τουρισμού, οι εξαγωγές είναι 5% υψηλότερες απ' ό,τι πριν από την πανδημία. Η ισχύς του τομέα υπηρεσιών βοήθησε στην αντιστάθμιση της αδυναμίας στη μεταποίηση (η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο).

Τουρισμός και κατασκευές δίνουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη

Ο τουρισμός αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη, ιδίως το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Τον Μάιο, η τουριστική κίνηση στα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στα 3 εκατομμύρια, περισσότερο από έξι φορές πάνω από πέρυσι και πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια και στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ήταν μειωμένη μόνο κατά περίπου 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Ο κατασκευαστικός τομέας θα πρέπει επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη, καθώς οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν σχεδόν 30% πέρυσι, σε υψηλό 11 ετών, και τα οικιστικά ακίνητα και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός θα επιδράσει αρνητικά στην κατανάλωση

«Εν τω μεταξύ, παρά τη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος αφού ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, η κατανάλωση ήταν ανθεκτική και ενισχυμένη από την ισχύ της αγοράς εργασίας. Η κατανάλωση ευνοείται από το μειούμενο ποσοστό ανεργίας στο 12,5% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2010, με συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, από τις γενναίες αυξήσεις μισθών, αφού η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά περίπου 10% φέτος, και την πλεονάζουσα αποταμίευση που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξηγεί η HSBC.

«Ακόμα κι έτσι όμως, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί αργότερα μέσα στο έτος παρά την κυβερνητική στήριξη, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την ανάπτυξη», καταλήγει η HSBC.